Presa internationala, despre o noua zi de proteste. „Ce se intampla in Romania nu este democratie”, scrie Deutsche Welle, publicatie care compara actiunile jandarmilor cu violentele de la Tienanmen
Social

ICCJ: Organizatorii unui protest sunt obligati sa declare autoritatilor adunarea publica. Protestatarii ar putea ajunge la inchisoare

Adunarile publice trebuie declarate, a decis Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Astfel, organizatorii unui protest au obligatia sa declare autoritatilor adunarea publica, atunci cand urmeaza sa se desfasoare in piete ori pe caile publice sau in alte locuri situate in imediata vecinatate a sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat.

Decizia a fost stabilita de Inalta Curte in cazul unui recurs in interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Bucuresti si care a fost admis astazi. Asta dupa ce instantele de pe raza Curtii de Apel Bucuresti dadeau opinii contrare in cazul amenzilor date de jandarmi si contestate de protestatarii care le primisera.

Inalta Curte trebuia sa lamureasca intelesul „obligatiei de declarare a adunarilor…. care se desfasoara in exteriorul sau in incinta sediilor ori a imobilelor” din Legea nr. 60 din 1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice.

Declarat vs nedeclarat

Asta dupa ce un articol din Legea 60/1991 arata ca adunarile publice trebuie declarate, iar doua articole mai jos ca unele din acestea nu trebuie declarate.

Articolul 1, alineatul 3: Adunarile publice – mitinguri, demonstratii, manifestatii, procesiuni si altele asemenea – ce urmeaza sa se desfasoare in piete, pe caile publice ori in alte locuri in aer liber se pot organiza numai dupa declararea prealabila prevazuta de prezenta lege.

Articolul 3: Nu trebuie declarate, in prealabil, adunarile publice al caror scop il constituie manifestarile cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale ori care se desfasoara in incinta sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat.

In cazul in care organizatorii unor astfel de adunari publice detin indicii sau date ca desfasurarea lor s-ar putea solda cu acte de dezordine ori ar putea sa duca la manifestari violente, au obligatia sa solicite, din timp, primariilor si organelor locale ale politiei, sprijin de specialitate.

Organizatorii adunarilor publice vor depune declaratie scrisa la primarie, cu cel putin 3 zile inainte de data desfasurarii acestora, in care trebuie sa mentioneze denumirea sub care este cunoscut grupul organizator, scopul, locul, data, ora inceperii si durata actiunii, traseele de acces si de dispersare, numarul aproximativ al participantilor, persoanelor imputernicite sa asigure si sa raspunda de masurile de organizare, serviciile pe care le solicita din partea primariei si a organelor locale ale politiei.

Contraventii

Articolul 26 stabileste si contraventiile in cazul adunarilor publice nedeclarate.

Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa intruneasca elementele constitutive ale unor infractiuni:

a) organizarea si desfasurarea de adunari publice nedeclarate, neinregistrate sau interzise;

d) participarea la adunari publice nedeclarate sau interzise si urmate de refuzul parasirii locurilor de desfasurare a acestora, la avertizarile si somatiile organelor de ordine facute potrivit legii;

Contraventiile prevazute la lit. a) – c) se sanctioneaza cu inchisoare contraventionala de la una la 6 luni sau cu amenda de la 50.000 la 200.000 lei, iar cele prevazute la lit. d) – k) cu inchisoare contraventionala de la una la 3 luni sau cu amenda de la 10.000 la 50.000 lei.

Pentru contraventiile de la lit. a) – c) se sanctioneaza dupa caz, organizatorii sau persoanele fizice responsabile pentru conducerea adunarilor publice.

Ce preciza Curtea de Apel

Majoritatea instantelor arondate CAB sustineau ca nu trebuie declarate adunarile care se desfasoara intr-un loc public – drum public, parte carosabila, trotuar, piata publica, aflat in exteriorul sediilor persoanelor juridice de interes public sau privat.

„Acest act normativ nu ofera o definitie precisa a adunarilor publice, dar din textul legal mentionat, s-a apreciat ca pentru determinarea caracterului de adunare publica a unei intruniri, nu reprezinta importanta neaparat numarul persoanelor, ci scopul intrunirii si locul de desfasurare al acesteia.

Astfel, s-a retinut ca sintagma Adunare publica nedeclarata nu trebuie interpretata prin folosirea intelesului sau din limbajul comun, ci prin folosirea intelesului autonom conferit de actul normativ care reglemenetaza organizarea si desfasurarea adunarilor publice.

Prin urmare, s-a apreciat ca adunarea publica nu are in Legea nr. 60/1990 sensul din limbajul comun, ci sensul de adunare care trebuie declarata”, se arata in cererea Curtii de Apel Bucuresti, disponibila pe site-ul Inaltei Curti.

Stiri pe aceeasi tema

Sorin Ovidiu Vantu ar fi turnator de serviciu la DNA – Surse

Bogdan

Ce spital din Bucuresti a fost preluat de familia lui Sorin Oprescu – Rise Project

Cristiana Petrariu Bota

A nins in zona de munte a Romaniei, la Cabana Postavaru zapada depaseste 20 cm. Meteorologii anunta ninsori la munte si in urmatoarele zile

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult