-1.1 C
România
11 ianuarie 2021
Igor Dodon la Russia Today: Romania e pregatita in orice moment sa „absoarba” R. Moldova
Externe

Igor Dodon a fost suspendat din functia de presedinte al Rep. Moldova, in urma unei decizii luate de Curtea Constitionala

Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost suspendat temporar din functie, marti, in urma unei decizii luate de Curtea Constitutionala (CC), in urma unei sesizari depuse de Partidul Democrat. Este pentru a doua oara cand lui Igor Dodon i se suspenda aceste atributii, in ultimele patru luni. 

Curtea Constitutionala a constatat ca „presedintele se afla in imposibilitatea indeplinirii mandatului, din cauza refuzului deliberat de a-si exercita obligatia constitutionala”. Decizia a fost luata dupa ce Igor Dodon a respins pentru a doua oara candidaturile la functiile de ministri propuse de catre Guvern.

Prerogativele prezidentiale in acest sens urmeaza sa fie preluate de catre presedintele Parlamentului, Andrian Candu, care va emite decretele de numire a celor sapte ministri noi.

Iata noii ministri: ministrul Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale – Svetlana Cebotari, ministrul Justitiei – Alexandru Tanase, Vicepremier pentru Integrare Europeana – Iurie Leanca, ministrul Economiei – Chiril Gaburici, Vicepremier pentru Reintegrare – Cristina Lesnic, ministrul Agriculturii – Liviu Volconovici, ministrul de Externe – Tudor Ulianovschi.

Partidul Democrat anuntase la sfarsitul lunii decembrie ca sapte dintre cei 13 membri ai Guvernului vor fi schimbati. Liderul PD, Vlad Plahotniuc, afirma atunci ca guvernul urmeaza sa fie reprezentat de catre tehnocrati, pentru a avea o mai mare independenta.

Dupa suspendarea de marti, Igor Dodon a declarat ca decizia Curtii este una „neinspirata”, iar membrii acesteia „au acceptat sa joace asa cum le dicteaza guvernarea democrata”.

„Curtea Constitutionala a devenit ostatica propriilor decizii neinspirate, a precedentelor pe care le-a creat. Este evident pentru toata lumea ca membrii CC au acceptat sa ‘joace’ asa cum le dicteaza guvernarea democrata. Acum CC este nevoita sa ia in continuare decizii controversate, la limita legii si dincolo de limita bunului simt.
Era de asteptat ca CC va repeta trucul politic din 17 octombrie a.c., cand Presedintele tarii a fost suspendat, pentru a fi investit in functie ministrul apararii Sturza. Sunt iarasi incalcate grav procedurile legale.

In mod normal, la CC trebuia sa se adreseze Guvernul prin hotarire de Guvern, sau Parlamentul prin hotarirea Parlamentului. Dar s-au adresat prin sesizarea a doar citiva deputati. Deci guvernarea a ales calea simplista si abrupta, o cale injositoare chiar si pentru ministrii propusi”, a transmis Dodon prin intermediul contului de Facebook.
Potrivit Constitutiei Republicii Moldova, refuzul deliberat al presedintelui tarii de a-si indeplini obligatia constitutionala de numire a propunerii repetate a prim-ministrului constituie o incalcare grava a obligatiilor sale constitutionale si poate fi considerata o situatie in care presedintele este in imposibilitate de a-si exercita atributiile. Drept urmare, interimatul in astfel de situatii este asigurat de catre presedintele Parlamentului sau de catre prim-ministru.

Stiri pe aceeasi tema

Romanii si europenii din Marea Britanie vor trebui sa se inregistreze pentru a lucra oficial in UK dupa Brexit

Ioana Badulescu

Planul Brexit al premierului Boris Johnson, aproape realizat. Vot majoritar in Parlament pe Acordul de retragere a Marii Britanii din UE

Cristiana Petrariu Bota

Val de caldura peste Marea Britanie de bank holiday. Meteorologii anunta 27 de grade in Londra si in sud-estul Angliei

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult