-1.9 C
România
5 decembrie 2021
Igor Dodon a fost din nou suspendat temporar din functia de presedinte al Rep. Moldova
Externe

Igor Dodon intentioneaza sa interzica partidele unioniste din Republica Moldova

Igor Dodon, presedintele pro-rus al Republicii Moldova, continua seria declaratiilor prin care se pozitioneaza ferm impotriva celor care promoveaza curentul unionist in Basarabia. In timpul unei conferinte de presa organizata la resedinta presidentiala de la Condrita, o localitate aflata la 29 de kilometri de capitala Chisinau, Dodon a anuntat ca va initia in curand o proiect legislativ prin care vor fi interzise toate miscarile politice ale partidelor care pledeaza penttru unirea Basarabiei cu Romaniei.

Chiar daca in declaratia sa, Igor Dodon a specificat ca va lupta impotriva partidelor care lupta pentru lichidarea statalitatii Republicii Moldova, referirea lui era una clara la adresa celor care pledeaza pentru unirea Republicii Moldova cu Romania.

„Vom inregistra in toamna o initiativa a preşedintelui privind interzicerea prin lege a oricarui partid sau organizatii obstesti care pledeaza pentru lichidarea statalitatii”, fie ca este vorba de partide care vor unirea cu Romania, fie de cele care vor alipirea la Rusia, a declarat Dodon, mentionand ca o prevedere similara ar exista si in legislatia Romaniei.

Cu aceasta ocazie, el a confirmat sosirea la Chişinau a vicepremierului rus Dmitri Rogozin, in pofida apelului adresat autoritatilor de catre societatea civila de a nu-i permite acestui reprezentant al Moscovei, cunoscut pentru atitudinea sa ostila fata de actuala coalitie (proeuropeana) de la Chisinau, intrarea in Republica Moldova.

In acest sens, Igor Dodon a precizat ca vineri va avea o intrevedere cu Dmitri Rogozin, emisarul preşedintelui Vladimir Putin pentru Transnistria, iar sambata ei se vor deplasa impreuna la Tighina (Bender) pentru a participa la ceremoniile prilejuite de marcarea a 25 de ani de la lansarea operatiunii de mentinere a pacii in zona de securitate ce separa Republica Moldova de Transnistria.

„Eu am insistat si am primit asigurare ca el (Rogozin) va ramane (in noaptea de vineri spre sambata) la Chisinau. Si cel mai probabil aşa şi se va intampla. Acest lucru este o premiera. De ce spun premiera, pentru ca vicepremierul rus de obicei ramane peste noapte in Transnistria”, a remarcat Dodon, citat de portalul Deschide.md.

Preşedintele Dodon a mai anuntat ca l-a invitat pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, sa efectueze o vizita in Republica Moldova. „Initiem pregatirile pentru aceasta vizita, invitatia am lansat-o. Intentionez sa discut cu preşedintele rus despre relatiile moldo-ruse. Vladimir Putin nu a mai fost in Republica Moldova din anul 2008”, a declarat liderul prorus de la Chisinau.

Pe de alta parte, Ministerul de Externe al Republicii Moldova l-a convocat miercuri la sediul sau pe ambasadorul Federatiei Ruse in Republica Moldova, Farit Muhametşin, in legatura cu preconizatele ceremonii prilejuite de aniversarea a 25 de ani de la inceputul operatiunii de mentinere a pacii in regiunea transnistreana a Republicii Moldova, relateaza Radio Chişinau.

Astfel, MAE moldovean a subliniat inoportunitatea organizarii in mod unilateral a unor ceremonii cu acest prilej, cu participarea artiştilor şi delegatiilor oficiale din Federatia Rusa, mentionand ca astfel de actiuni pot prejudicia relatiile moldo-ruse. Or, Chişinaul işi doreşte ca aceste relatii sa fie prieteneşti, de incredere şi respect reciproc, potrivit sursei citate.

In acest context, diplomatia de la Chiainau a amintit numeroasele demersuri ale Republicii Moldova privind transformarea actualei operatiuni de mentinere a pacii pe Nistru, care demult si-a indeplinit sarcinile, intr-o misiune civila multinationala cu mandat international, avand ferma convingere ca aceasta va contribui la intarirea increderii si la crearea unei atmosfere favorabile pentru procesul de reglementare politica a conflictului transnistrean.

Stiri pe aceeasi tema

Experti francezi: Fragmentul de avion gasit pe insula Reunion apartine aeronavei MH 370 Malaysia Airlines

Cristiana Petrariu Bota

Cutremur in Indonezia, zeci de cladiri s-au prabusit, bilantul mortilor este in crestere

Cristiana Petrariu Bota

Boris Johnson a cerut o discutie telefonica cu presedintele Romaniei. De ce nu merge Iohannis in Marea Britanie

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult