Ilie Sarbu a primit unda verde de la Parlament pentru Curtea de Conturi. Socrul premierului s-a retras din politică la sfârşitul lunii august, iar dupa ce a primit girul parlamentarilor, va deveni vicepreşedinte al Autorităţii de Audit din cadrul Curţii de Conturi. 290 de senatori şi deputaţi l-au susţinut, în timp ce 180 de voturi au fost împotrivă. Surse sustin, insa, ca Ilie Sarbu nu indeplineste conditiile de numire la Curtea de Conturi.
Ilie Sârbu este numit în funcția de consilier de conturi pentru durata rămasă a mandatului de nouă ani început la data de 15 octombrie 2011, potrivit Hotărârii Parlamentului nr. 17/2011, informează Agerpres. Amintim ca socrul premierului a demisionat din PSD la sfârşitul lunii august, după 22 de ani de activitate politică.
Ce spune PNL despre numirea lui Ilie Sarbu la Curtea de Conturi
Ilie Sarbu pleaca din PSD si din grupul senatorial
Surse citate de hotnews.ro sustin ca numirea senatorului PSD, Ilie Sarbu, in functia de consilier la Curtea de Conturi s-a facut cu nerespectarea conditiilor legale. Astfel, Ilie Sarbu nu indeplineste conditia de vechime de minim zece ani in specialitatea studiilor absolvite, economice sau juridice.
Potrivit CV-ului de pe site-ul Senatului, Sarbu a absolvit in 1998 Universitatea Craiova, licenta Stiinte economice, specialitatea management, insa nu acumulat experienta ceruta de lege in aceasta specializare. Din 2000 incoace, Sarbu a ocupat exclusiv functii politice: ministru in cabinetul Nastase, senator.
Art. 47, alineatul 2. „Pentru a fi numiti consilieri de conturi, se cere indeplinirea urmatoarelor conditii: studii superioare economice sau juridice, vechime de minimun zece ani in specialitatea studiilor absolvite si pregatire profesionala temeinica”
Art. 49, alineatul 1. „Membrii Curtii de Conturi sunt independenti in exercitarea mandatului lor si inamovibili pe toata durata acestuia. Acestia sunt demnitari de stat si sunt supusi incompatibilitatilor prevazute de lege pentru judecatori.”