Ion Iliescu
Politica

Iliescu, despre interviul Der Spiegel: Nu am confirmat ca ar fi existat o inchisoare ilegala CIA in Romania

Ion Iliescu a scris pe blogul personal ca nu a confirmat in niciun fel existenta unei inchisori ilegale a CIA in Romania. Fostul presedinte s-a declarat „neplacut surprins” de modul in care a fost reflectat interviul acordat publicatiei germane „Der Spiegel”. Amintim ca intr-un interviu acordat revistei germane Spiegel si publicat saptamana trecuta, fostul presedinte Ion Iliescu a admis ca a pus la dispozitia CIA un „sediu”.

Fostul sef al SRI, George Cristian Maior, l-a contrazis pe Iliescu, insa presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Anne Brasseur, a salutat, sambata, afirmatia sa privind prezenta unui centru CIA in Romania si cere autoritatilor romane sa efectueze o investigatie serioasa.

„Vreau sa fiu cat se poate de clar: nu am confirmat in niciun fel existenta unei inchisori ilegale a CIA pe teritoriul Romaniei, inchisoare in care s-ar fi aplicat tehnici ilegale de interogare, cum ar fi tortura. Am precizat la fel de clar ca, daca as fi stiut ce destinatie are facilitatea solicitata de partea americana, as fi luat, cu siguranta, o alta decizie”, spune Ion Iliescu

„Stiind ceea ce aprobasem – acordarea unui sediu pentru reprezentanta CIA in Romania-justifica faptul ca, in toti acesti ani, am negat existenta unei inchisori CIA pe teritoriul Romaniei”, fostul sef de stat respingand „interpretarea acestui gest-firesc intre parteneri si aliati-drept o forma de a <mitui> partea americana, pentru ca Romania sa fie primita in NATO.”

„Aprobarea a fost data, din cate stiu, DUPA ce la Praga, la summitul NATO, in noiembrie 2002, s-a luat decizia admiterii tarii noastre in Alianta Nord-Atlantica. Admiterea in NATO este rezultatul firesc al reformelor politice si militare operate dupa 1989, si a avut un sir de costuri, pe care le-am acceptat, pentru ca beneficiile apartenentei noastre la NATO intrec cu mult costurile”, spune Ion Iliescu

„Iar acum, declara fostul presedinte, vedem cu adevarat ca atunci am facut o alegere corecta, care ne asigura securitatea, intr-un context international complicat si extrem de periculos. Cooperarea pe multiple planuri intre Bucuresti si Washington s-a accentuat si consolidat in ultimii 15 ani, lucru recunoscut-si continuat-de presedintii si guvernele care s-au succedat de atunci la conducerea Romaniei. Ne-am asumat niste angajamente, care nu sunt nici ale mele, nici ale lui Traian Basescu sau ale noului presedinte, Klaus Iohannis. Sunt ale Romaniei, sunt in logica servirii intereselor Romaniei.”

„Revin si spun: pentru toate exista un cost. SUA si-au asumat lupta impotriva terorismului. Aceasta lupta a avut si are niste costuri, umane si materiale. Costuri pe care le-am cunoscut si noi, in angajamentul nostru in Irak si Afganistan. Nu trebuia sa ni le asumam? Nu trebuia sa respectam regulile stabilite prin tratatele la care suntem parte? Este ridicola si mai ales degradanta pentru Romania, periculoasa pentru interesele ei, afirmatia ca declaratia mea face <jocul rusilor>. Dupa aceeasi logica, raportul prezentat la inceputul anului in Congresul SUA, raport extrem de critic fata de CIA si de tehnicile sale de interogare, face, la randul lui, jocul rusilor. Vi se pare ca se poate spune asa ceva, fara a cadea in ridicol? Raportul Congresului este expresia cea mai concreta a tariei unei democratii, care, atunci cand este nevoie, isi asuma erorile si face astfel incat ele sa nu se mai repete, iar legea sa fie respectata”, argumenteaza Iliescu.

„Daca in facilitatile CIA din Romania, din acei ani, s-au petrecut incalcari ale regulilor, este datoria partii americane sa spuna acest lucru, si sa procedeze in consecinta. Romania nu poate sa nu-si asume faptul ca a acceptat o cerere a CIA. Dar de aici pana a spune ca stiam ce se intampla acolo, ca stiam despre eventualele acte de tortura si de cruzime, este drum lung. Eu refuz sa merg pe acest drum. Oricat ar parea de ciudat celor care cred ca au mai gasit un motiv de rafuiala cu Ion Iliescu, afirmatiile mele sunt o dovada ca Romania are taria de a-si asuma responsabilitatile care ii revin, si in bine, si in mai putin bine. Am invatat, sper, cu totii, lectia acestei intamplari, si de acum inainte vom actiona in consecinta. Sper ca vom invata si sa vorbim aceeasi limba, cand este vorba despre Romania si despre interesele ei. Si daca ceva face jocul adversarilor Romaniei, acel ceva este suma dezbinarilor noastre, abordarilor politicianiste, tratarea conflictuala a tuturor subiectelor”, mai scrie fostul presedinte.

Intr-un interviu acordat revistei germane Spiegel si publicat saptamana trecuta, fostul presedinte Ion Iliescu a admis ca a pus la dispozitia CIA un „sediu”.

Fostul sef al SRI, George Cristian Maior, l-a contrazis vineri pe fostul presedinte si a declarat ca pe teritoriul Romaniei nu au fost aprobate „centre speciale” ale serviciului secret american CIA.

Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Anne Brasseur, a salutat, sambata, afirmatia lui Ion Iliescu privind prezenta unui centru CIA in Romania si cere autoritatilor romane sa efectueze o investigatie serioasa.

Stiri pe aceeasi tema

Decizia definitiva in cazul lui Liviu Dragnea va fi data cel mai probabil in toamna

Ioana Badulescu

Victor Ponta regreta si azi ruperea USL: Vina mea si a lui Crin este ca nu am stiut sa rezistam si sa tinem in viata USL

Cristiana Petrariu Bota

Ioan Mircea Pascu: David Cameron a jucat la cacealma si a mizat pe banii nostri

Bogdan

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult