Rusia a declasificat imagini de la cea mai mare explozie nucleara produsa vreodata de om. Documentarul are 40 de minute si prezinta detonarea asa-numitei „Bombe a Tarului”, care a distrus toate cladirile dintr-un oras militar aflat la 55 de kilometri distanta si a spart geamurile de la ferestre in localitati aflate la 900 de kilometri departare.
Respectiva bomba cu hidrogen a fost testata pe 30 octombrie 1961 deasupra arhipeleagului Novaia Zemlia, aflat in Oceanul Arctic si a avut o putere de 50 de megatone TNT, de 3.300 de ori mai puternica decat bomba de la Hirosima (a carei putere a fost in jur de 15 kilotone).
Filmul documentar, care prezinta in detaliu felul in care s-a desfasurat acest test si care incepe cu mesajul „Strict Secret”, a fost recent facut public de catre agentia rusa pentru energie Rosatom si postat pe Youtube.
Filmul prezinta procedurile de pregatire a lansarii, cum a fost transportata pe calea ferata uriasa bomba de 27 de tone, cum a fost fixata de bombardierul care urma sa o lanseze si modul in care au fost facute observatiile si masuratorile ulterioare.
Dupa lansare, bomba a avut atasata de ea o parasuta, cu scopul de a-i incetini caderea, astfel incat bombardierul TU-95 sa aiba timp sa se indeparteze cat mai mult de locul exploziei.
„Bomba Tarului” a fost detonata la o altitudine de 4 kilometri deasupra solului. Lumina extrem de puternica produsa de explozie a fost caracterizata ca fiind „neobisnuit de puternica” si vizibila, in ciuda stratului gros de nori, pe o raza de 1.000 de kilometri.
Unda de soc a spart geamurile de la ferestre aflate la 900 de kilometri distanta
La cateva secunde dupa detonare, mingea de foc era deja vizibila de la 250 de kilometri distanta. Globul de foc a crescut in volum, pana cand a atins un diametru de 20 de kilometri.
Dupa 40 de secunde de la explozie, sfera de foc atinsese deja 30 de kilometri inaltime.
Cu trecerea timpului, mingea de foc a inceput sa se raceasca si sa ia forma clasica de ciuperca nucleara care, in faza finala, a atins un diametru de 90 de kilometri si o inaltime de 65 de kilometri, cat 7 munti Everest pusi unul peste altul.
Explozia a distrus totul instantaneu pe o raza de 35 de kilometri. Unda de soc, care a distrus toate cladirile dintr-un oras militar aflat la 55 de kilometri distanta si a spart geamurile de la ferestre in localitati aflate la 900 de kilometri distanta, a fost inregistrata de seismografele de pe intreaga planeta.
In ciuda puterii colosale, bomba a avut mai degraba un impact pur propagandistic, analistii americani de la acea data sustinand ca o astfel de arma are un potential militar „limitat”, in special din cauza dificultatilor legate de transportul acesteia.
Filmul a fost declasificat de agentia implicata in explozia misterioasa produsa in 2019 in zona arctica a Rusiei
Agentia rusa Rosatom, care a declasificat filmul, a fost implicata in explozia produsa anul trecut in Rusia, la o baza militara din regiunea Arhanghelsk, in cursul testarii unei rachete.
Cinci angajati ai Rosatom au murit in urma acestei explozii provocate, cel mai probabil, de o racheta cu propulsie nucleara, care a degajat in atmosfera particule radioactive.
Ulterior, Rosatom a confirmat ca explozia accidentala din zona arctica s-a produs in timpul testarii unor noi tipuri de „armament”. Conform expertilor americani, deflagratia ar putea avea legatura cu testarea noii rachete de croaziera cu propulsie nucleara 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall, conform terminologiei NATO).