IMPLANT FILES - Un scandal sanitar mondial arata ca 82.000 de oameni ar fi murit in SUA din cauza lacunelor in controlul implanturilor medicale
Breaking News Externe

IMPLANT FILES, un scandal sanitar mondial! 82.000 de oameni ar fi murit in SUA din cauza lacunelor in controlul implanturilor medicale

O ancheta internationala realizata de 250 de jurnalisti din 59 de medii de informare (printre care ziarul francez Le Monde), denunta lacunele in controlul implanturilor medicale (stenturi, pacemaker, proteze de coapse, implanturi mamare, etc.). Numai in SUA, aceste carente ar fi la originea a 82.000 de decese si 1,7 milioane de raniti in zece ani.

Cifrele americane nu reprezinta decat o infima parte a realitatii intrucat in SUA exista un sistem de colectare a declaratiilor privind dispozitivele medicale. In restul lumii, adesea sub pretextul secretului comercial, transparenta este zero. Aceste date confidentiale sau inexistente sunt insa cruciale pentru pacienti. Cum noteaza Le Monde, ziarul francez care face parte din Consortiului international al jurnalistilor de investigatii, „astazi, gratie codului de bare de pe doze, poti regasi originea unei bauturi racoritoare oriunde ai fi pe glob. Nu insa si originea unui implant defectuos purtat de tatal Dvs.” Dispozitivele medicale beneficiaza foarte usor de certificatul „Conformitate europeana” lucru care permite comercializarea lor pe intreg continentul european, practic fara niciun control.

Ca sa acceada la datele detinute de autoritati si pentru a estima daunele cauzate pacientilor, jurnalistii de investigatie din lumea intreaga s-au coalizat si publicat aceste „Implan Files” cum a fost botezat dosarul revelatiilor.

Aflam astfel ca numarul incidentelor provocate de dispozitive medicale defectuoase creste peste tot in lume. In SUA, in ultimul deceniu, incidentele s-au multiplicat cu 5. Cele mai multe probleme sunt cauzate acolo de pompele de insulina echipate cu captori de glicemie. Cele mai numeroase decese peste oceanul Atlantic sunt insa provocate de aparatele de dializa automatizate in caz de insufienta renala.

In Europa, datele privind incidentele cu implanturi medicale au inceput sa apara acum nici macar doua decenii. In Germania se recenzeaza astfel circa 14.000 de incidente pe an, in Marea Britanie vreo 20.000. In Franta, in ciuda unei baze de date incomplete, se estimeaza la 18.000 numarul de cazuri in 2017.

„Implant Files” s-a lovit adesea de ignoranta stupefianta a autoritatilor sanitare

Tabloul oferit de autoritatile sanitare este insa foarte lacunar asta pentru ca nimeni, cel putin in Hexagon, nu este capabil sa spuna cate dispozitive medicale sunt implantate anual. In anul 2010, un raport al Inspectiei generale a afacerilor sociale estima cifra „intre 800.000 si doua milioane”. Industriasii, fabricantii deci, citeaza 500.000 de produse pe piata europeana. In fapt, ancheta „Implant Files” s-a lovit adesea de ignoranta stupefianta a autoritatilor sanitare. O ignoranta in parte explicabila si prin raspandirea inutila a informatiilor. Astfel, numai in spitalele pariziene exista 70 de softuri diferite pentru a culege informatiile referitoare la implanturi dar niciunul nu centralizeaza datele. In vreme ce medicamentele spitalelor pariziene sunt toate stocate intr-un singur loc inainte de distribuirea lor, dispozitivele medicale sunt livrate direct de fabricant.

Chiar daca Europa este pe cale sa introduca un numar de identificare unic, agentiile de sanatate si medicii sunt de cele mai multe ori incapabili sa regaseasca pacienti pentru a-i avertiza ca sunt probleme cu implantul lor. Este ceea ce s-a intamplat in 2010 cu implanturile mamare PIP. Un exemplu dramatic intrucat 400.000 de femei in lume, dintre care 30.000 de frantuzoaice, au benefciiat de acele implanturi cu silicon defectoase.

Realitatea poate fi insa mult mai sumbra intrucat nu toate incidentele sunt declarate. La medicamente de exemplu se estimeaza ca doar 10% din efectele indezirabile sunt semnalate. Pentru dispozitivele medicale, proportia scade la un procent, se poate citi intr-un raport al Curtii de contuuri americane. In Europa, declaratia de „incidente grave” nu este obligatorie decat pentru fabricanti.

Autorii anchetei reamintesc pe final care sunt principalele dispozitive implantabile: pacemaker, stenturi, proteze mamare, proteze de umar, pompe de insulina, proteze de sold sau de genunchi. Multe dintre ele sunt fabricate de firma americana Medtronic, lider mondial al tehnologiilor medicale. Problema este ca din ancheta publicata acum reiese ca anul trecut, in lume, un incident din 5 s-a datorat unor produse Medtronic.

Sursa: RFI

Stiri pe aceeasi tema

Soldati din fortele speciale americane vor fi trimisi in Siria

Cristiana Petrariu Bota

Cristian Tudor Popescu, despre mesajul Oanei Mizil pentru Victor Ponta: Santajul politic nu se face la televizor!

Cristiana Petrariu Bota

Premierul va propune sistarea evenimentelor private sau organizarea lor cu maximum 20 de persoane

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult