3.1 C
România
26 noiembrie 2021
Recomandari

Importanta sistemelor de irigare agricole

O anumită cantitate de apă este necesară pentru a hrăni bine cultura. Atunci când această apă nu este disponibilă în mod natural, irigarea poate compensa deficitele de apă. Chiar și atunci când cantitatea de ploaie este suficientă, distribuția sa spațială și temporală poate să nu fie la fel de mare. Udarea insuficientă și udarea excesivă duc la probleme ale solului, boli ale rădăcinilor și ale gazonului, deficiențe nutriționale și producții reduse ale plantelor. Pentru a asigura succesul acestor sisteme de irigatii agricole sunt necesare monitorizarea, managementul și întreținerea sistemului.

Alegerea sistemului de irigare potrivit

Alegerea sistemului de irigare potrivit are implicații profunde de mediu și economice. Metoda aleasă trebuie adaptată terenului, tipului de plante și obiectivelor de grădinărit, pentru a maximiza productivitatea plantelor și a minimiza consumul de apă și costurile energetice. Înțelegerea principalelor avantaje și dezavantaje ale sistemelor de irigare te poate ajuta să alegi cel mai bun sistem de irigare pentru nevoile tale.

Sisteme de microirigare

Microirigarea este o tehnică de irigare care aduce apa în sol lent, cu frecvență mare, presiune de lucru și debite scăzute și controlate. Proiectata corespunzator, o instalatie de microirigare poate creste randamentele si poate reduce necesarul de apa, ingrasaminte si forta de munca. Microirigarea include: micro-aspersoare, irigare prin picurare și irigare prin picurare subterană.

Micro-aspersoarele corespund unor mici distribuitoare amplasate pe tuburi mici prelungite deasupra suprafeței solului. Apa proiectată în aer parcurge o mică distanţă înainte de a ajunge la sol. Prin această tehnică, suprafața mică umezită de dozator este ușor de controlat cu exactitate și poate avea diferite forme corespunzătoare tipurilor de udare alese. Sistemele de irigare cu microaspersoare fac posibilă lupta împotriva înghețului, să aibă o flexibilitate mai mare în timpul udării și o sensibilitate mai mică la colmatare.

Sistemele de picurare aduc apa direct in sol si uda doar o parte a solului. Au avantaje deoarece apa este adusă direct sau chiar lângă zona rădăcină a plantelor minimizând astfel pierderile prin percolare și reducând sau eliminând suprafața umedă permițând evaporarea apei și eliminând pierderile prin scurgere. De asemenea, reduc consumul de apă din buruieni și funcționează la presiune foarte scăzută. Sistemele de microirigare udă la o frecvență ridicată creând astfel condiții optime de umiditate în sol pentru plantă. Cu un management adecvat, microirigarea economisește apa deoarece este asigurată în cantități mici doar în zona rădăcinii ceea ce evită pierderile prin percolare adâncă, folosirea apei de buruieni sau evaporarea de la suprafața solului. În plus, deși este foarte eficientă, o instalație de irigare prin picurare bine concepută necesită puțină muncă. Există și o creștere a randamentelor culturilor deoarece se menține nivelul ridicat temporar de umiditate a solului, necesar pentru a satisface cerințele de transpirație ale plantei.

Stiri pe aceeasi tema

Care este hrana potrivită pentru un Golden Retriever

Cristiana Petrariu Bota

3 motive pentru care sa apelam la firmele specializate in deratizare si dezinsectie

Cristiana Petrariu Bota

Cum alegi muzica pentru nunta?

admin

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult