Primaria Sector 6 - Achitarea integrala a impozitelor locale se poate face inclusiv luni, 2 aprilie 2018, cu bonificatia de 10%
Economie

Impozit de 5% pentru firmele fara angajati, prevede Noul Cod Fiscal

NOUL COD FISCAL. Firmele fara angajati ar putea plati un impozit de 5%, potrivit noului Cod Fiscal adoptat, luni, de Senat. Noul Cod Fiscal adoptat de senatori vine cu unele modificari fata de varianta lansata in dezbatere publica de Ministerul Finantelor (MFP), printre principalele noutati fiind si aceea ca microintreprinderile care nu au angajati ar putea plati un impozit de 5%, spre deosebire de cota de 3% plus 1.530 de lei propusa de MFP. De precizat ca, miercuri, Codul de procedura fiscala a fost adoptat de Senat, ca prima Camera sesizata, urmand a intra in Camera Deputatilor pentru a primi votul final. Revenind la Codul Fiscal adoptat luni de senatori, iata principalele modificari. Daca va fi aprobat, noul Cod Fiscal va intra in vigoare la 1 ianuarie 2016.

Senatorii din comisie au reformulat prevederile referitoare la cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor, astfel incat raportul prevede 5% pentru microintreprinderile care nu au salariati (fata de proiectul initial care prevedea o cota de 3% + 1530 lei trimestrial).

NOUL COD FISCAL. Comisia a mai introdus in categoria scutirilor de impozit pe profit, scutiri pentru profitul investit in calculatoare, echipamente periferice si programe informatice, invocand faptul ca astfel sunt incurajate IMM-urile si se previne o eventuala stagnare a pietei nationale de tehnologie in business.

Un alt amendament vizeaza posibilitatea ca pensionarii platitori de impozit pe venit sa directioneze cei 2% din impozit catre organizatiile nonguvernamentale.

NOUL COD FISCAL. In schimb, comisia a mentinut prevederile referitoare la reducerea TVA de la 24 la 20% pentru toate produsele si serviciile, de la 1 ianuarie 2016 (exceptand produsele alimentare si bauturile non-alcoolice, pentru care taxa va fi de 9% din iunie 2015), dar si pe cea potrivit careia, incepand din ianuarie 2019, cota unica va fi de 14%, cu exceptia veniturilor pe dividende (in cazul carora este pastrata in continuare la 5%).

NOUL COD FISCAL – CUM VOR FI IMPOZITATE MICROINTREPRINDERILE

Conform raportului comisiei senatoriale, microintreprinderile care nu au salariati ar putea plati un impozit de 5% pe veniturile inregistrate. MFP propuse initial ca microintreprinderile fara angajati sa plateasca un impozit de 3% + 1.530 lei trimestrial, suma care urma sa fie actualizata in functie de evolutia salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Astfel, taxa suplimentara de 1.530 de lei a fost eliminata si s-a introdus o cota de 5% pentru microintreprinderile fara angajati.

Concret, microintreprinderile ar putea fi impozitate dupa cum urmeaza:

  • 1% pentru microintreprinderile care au doi sau mai multi salariati;
  • 3% pentru microintreprinderile care au un singur salariat;
  • 5% pentru microintreprinderile care nu au salariati.

De asemenea, cota de 3% urmeaza sa se aplice si pentru microintreprinderile care nu se incadreaza la primele doua puncte si care se afla in una dintre urmatoarele situatii:

  • divolzare, urmata de lichidare;
  • inactivitate temporara;
  • declarare pe propria raspundere a nedesfasurarii de activitati la sediul social/sediile secundare.

Noile Coduri fiscale au fost inregistrate pe 27 martie la Senat, in calitate de prima camera sesizata, dupa ce au fost adoptate de Guvern in sedinta din 25 martie. Proiectele de lege privind Noul Cod fiscal si Noul Cod de procedura fiscala au fost lansate in dezbatere publica pe 18 februarie pe site-ul Ministerului Finantelor si tot in aceeasi zi in prima lectura pe agenda de lucru a Guvernului.

In situatia in care vor fi aprobate de parlamentari, acestea ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2016.

Articole asemănătoare

Salarii majorate pentru specialistii implicati in proiecte de cercetare pe baza de contracte de finantare din fonduri publice

Ioana Badulescu

COD FISCAL 2016. Modificari la Codul Fiscal privind impozitarea pensiilor. Proiect

Lucy Ionesco

Geneva introduce salariul minim de 3.850 de euro pe luna

Lucy Ionesco