Impozit forfetar din ianuarie 2016, taxarea bacsisului a fost eliminata de Guvern
Economie

Impozit forfetar din ianuarie 2016, taxarea bacsisului a fost eliminata de Guvern

Impozitul forfetar ar putea fi introdus de la 1 ianuarie 2016, in timp ce taxarea bacsisului a fost eliminata, a anuntat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici. El a explicat ca in urma discutiilor cu reprezentantii patronatelor si sindicatelor, s-a decis eliminarea taxarii bacsisului din prevederile legalesi introducerea unui impozit forfetar de la 1 ianuarie 2016. Surse sustin ca decizia a fost luata dupa ce s-a ajuns la concluzia ca metodologia de aplicare a Ordonantei taxarii bacsisului este foarte neclara si e nevoie de timp pentru a fi aplicata o astfel de masura.

“Astazi (vineri – n.r.) am avut o discutie cu toti cei care reprezinta piata serviciilor hoteliere, restaurante, companii de taximetrie vis- a -vis de bacsis. Aceasta idee a plecat de la o solicitare a celor din piata inca din 2012 an de cand acest lucru s-a dorit pentru a solutiona acea situatie in care controlul venea si identifica in casele de marcat sume suplimentare fata de incasarile oficiale. Acesta a fost motivul pentru care a fost reglementat bacsisul. Azi am decis impreuna in urma unei discutii foarte constructive ca acest lucru ar trebui scos din Ordonanta care reglementeaza bacsisul pentru a evita situatiile neplacute in aplicarea acestuia pentru ca nu poti reglementa toate situatiile care se intalnesc zi cu zi. A fost o decizie comuna, a fost o solicitare din partea dansilor de a scoate acest bacsis din prevederea legala. Este scos definitiv”, a declarat ministrul Teodorovici.

Vezi si: Ordonanta privind bacsisul, atacata la CCR. Ce amenzi prevede OUG 8/2015 si cum poate fi suspendata activitatea firmelor

Despre impozitul forfetar, ministrul Finantelor a explicat ca este o masura foarte solicitata de patronate si sindicate, in acest sens urmand a fi depus un amendament la Codul Fiscal in Camera Deputatilor.

„A fost si o discutie despre impozitul forfetar, foarte mult solicitat de cei din piata. A fost un proiect de act normativ anul trecut, a trecut de Senat, dar a fost respins in Camera Deputatilor. A ramas ca pana saptamana viitoare dansii sa se uite din nou pe acest act normativ si odata ce avem cu totii un punct de vedere comun sa incercam in Camera Deputatilor, acolo unde este Codul Fiscal in dezbatere, sa adaugam acest amendament, astfel incat de la 1 ianuarie sa il putem aplica daca acest lucru se doreste si intr-adevar este benefic pentru economie”, a explicat ministrul Finantelor.

In opinia sa, introducerea unui astfel de impozit va fi benefica pentru toti actorii implicati.

„Daca se va realiza, si eu sper foarte mult sa il realizam, va fi un pas foarte mare inainte din foarte multe puncte de vedere, si pentru noi ca stat, pentru ca stim foarte bine ce incasam, si pentru dansii va fi mai simplu, ANAF va avea mai putin de verificat, deci ne concentram eforturile catre acea zona de mare evaziune fiscala pe care cu totii dorim sa o combatem”, a mai spus Teodorovici.

Reamintim ca in aceasta dimineata ministrul s-a consultat cu reprezentanti ai industriei HoReCa, inclusiv din segmentul de piata al livrarilor la domiciliu, dar si reprezentanti ai organizatiilor patronale si sindicale din industria funizorilor de servicii de taximetrie. Va reamintim ca MFP a luat initiativa legiferarii bacsisului ca urmare a nevoii de a clarifica situatiile in care firmele gasite cu nereguli pot fi sanctionate de catre ANAF, la cererea partenerilor din piata.

Stiri pe aceeasi tema

Noua bancnota de 20 de EURO din seria Europa va fi pusa in circulatie din 15 noiembrie 2015

Corina Alexandru

Analistii financiari din CFA dezaproba decizia Guvernului Romaniei de a diminua contributia la fondurile de pensii administrate privat Pilon II

Cristiana Petrariu Bota

Principalele prevederi ale acordului cu FMI

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult