Impozit pe bacsis! Legea va impune ca bacsisul sa fie trecut pe un bon fiscal separat
Economie

Impozitarea bacsisului a fost scoasa, Registrul de Bani nu se mai completeaza

Impozitarea bacsisului a fost scoasa prin lege, care a fost publicata, luni, in Monitorul Oficial si intra in vigoare incepand de joi, 9 iulie 2015. Astfel, barurile si restaurantele au cheltuit degeaba bani pentru fiscalizarea bacsisului, legea fiind abrogata in mod oficial. Legea nr. 186/2015 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 495 din 6 iulie 2015 si intra in vigoare la trei zile de la publicare, adica pe 9 iulie.

De precizat ca nici Registrul de Bani nu mai este necesar, deoarece nu mai exista obligatia inregistrarii banilor personali la inceperea programului de munca. Persoanele fizice ce deservesc casele de marcat fiscale nu mai au obligatia sa prezinte echipelor de inspectie fiscala sumele personale de bani detinute asupra acestora. Astfel, activitatea operatorului economic nu va mai putea fi inchisa la fel de usor, insa amenzile vor fi mai mari.

Legea care elimina impozitarea bacsisului elimina, de asemenea, si reglementarile care obligau angajatii sa inscrie banii pe care ii detin in Registrul de bani personali.

Noul Cod Fiscal nu a primit unda verde de la expertii FMI, care nu accepta modificarile aduse

Actul normativ, in forma publicata, abroga dispozitiile care definesc bacsisul, cele care stabilesc ca bacsisul trebuie marcat pe un bon fiscal separat, precum si cele care prevad ca angajatorul poate decide daca pastreaza bacsisul sau il distribuie angajatilor.

De asemenea, prin Legea nr. 186/2015 sunt eliminate si articolele potrivit carora angajatii trebuie sa inscrie banii pe care ii detin in Registrul de bani personali, scrie avocatnet.ro.

Practic, odata cu eliminarea acestor prevederi din legislatie, ne intoarcem la vechiul cadru legal, care nu reglementa in niciun fel sumele suplimentare de bani primite de angajatii din anumite ramuri de activitate sub forma de bacsis.

Firmele trebuie sa impoziteze in continuare bacsisurile

Bacsisurile trebuie fiscalizate si impozitate in momentul de fata, chiar daca legea care elimina aceste prevederi a fost votata de ambele camere ale Parlamentului, promulgata de Klaus Iohannis si publicata in Monitorul Oficial. Pana nu intra in vigoare, mediul de afaceri trebuie sa aplice in continuare reglementarile actuale, cele care impun patronilor sa treaca bacsisurile pe bonurile fiscale si sa plateasca taxe pentru aceste sume de bani, mai scrie avocatnet.ro.

In prezent, Codul fiscal si normele sale de aplicare stabilesc ca, incepand cu 1 iunie, bacsisul trebuie trecut pe bonurile fiscale si impozitat.

Potrivit reglementarilor legale, bacsisul reprezinta orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta, se mentioneaza in OUG nr. 8/2015.

Bacsisul se justifica prin datele inscrise in documentele emise cu aparate de marcat electronice si se evidentiaza pe un bon fiscal distinct.

De asemenea, firmele trebuie sa stabileasca, printr-un regulament de ordine interioara, daca banii proveniti din bacsis raman la dispozitia lor sau sunt distribuiti angajatilor. Regulamentul se pastreaza la locul de instalare a casei de marcat.

Articole asemănătoare

Legea darii in plata, adoptata de deputati. Daniel Zamfir, initiator: Le-am multumit colegilor pentru vot, in numele a peste 800.000 de familii

Lucy Ionesco

Platforma IMM Invest, unde companiile pot accesa credite garantate, nefunctionala imediat de la lansare

Lucy Ionesco

CAS 2016, CASS 2016. Ce contributii platesc persoanele fara venituri. Modificari la CASS platit de pensionari

Lucy Ionesco