Modificari la Codul Fiscal in 2018. Ce venituri scapa de impozitare si cand vom plati impozitul pe gospodarie
Breaking News

IMPOZITUL PROGRESIV ar putea fi reintrodus, pe fondul unei fiscalitati care favorizeaza capitalul si impovareaza salariatii

IMPOZITUL PROGRESIV AR PUTEA FI REINTRODUS IN ROMANIA, SCOPUL DECLARAT FIIND ACELA DE DEZPOVARARE A SALARIATILOR SI MICILOR CONTRIBUABILI. Propunerea privind reintroducerea impozitului progresiv vin din partea Confederatiei Cartel Alfa, care sustine ca masura ar ajuta la eadicarea saraciei, insa partidele nici nu vor sa auda despre o astfel de masura.

Unul din cinci romani e sarac, desi lucreaza cu norma intreaga. De Ziua internationala pentru eradicarea saraciei, Cartel Alfa cere „reintoarcerea Romaniei la o cota de impozitare progresiva, asa cum exista in lumea occidentala”, o masura care, daca ar fi bine gandita si bine aplicata, ar putea conduce la o reechilibrare a distribuirii valorii nou create la nivel national, a declarat la RFI vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea.

In opinia sindicatului Cartel Alfa, Romania are o fiscalitate care favorizeaza capitalul, iar salariatul si micul contribuabil sunt impovarati, insa problema saraciei este un efect al politicii fiscale in Romania, care incurajeaza ca o parte importanta din produsul intern brut sa se duca spre remunerarea corporatiilor, in timp ce pentru salariati ramane o parte ce depaseste putin peste 30% din PIB.

Este vorba despre un fenomen cu o istorie relativ recenta in Europa. Vorbim despre ultimii 20 – 25 de ani. inainte, consideram ca un salariat care lucreaza cu program normal de munca si are un salariu, nu face parte din categoria saracilor. Acest lucru chiar se intampla. Datorita presiunii uriase puse de corporatiile multinationale in ultimele doua, trei decade pe salarii, acum avem cote importante din numarul total de salariati care, din salariu nu isi acopera nevoile de baza. Acest lucru se intampla si in Romania. in aceasta situatie, ei se numara printre cei saraci. in Romania, procentul salariatilor saraci depaseste 20%„, a declarat Petru Dandea intr-o interventie la RFI.

Intrebat de reporter daca acesti 20% la care a facut referire sunt membri de sindicat ai Cartel Alfa, liderul Confederatiei a raspuns afirmativ si a exemplificat ca o parte importanta dintre salariatii care lucreaza in sectorul comert sunt persoane care fac parte din categoria celor saraci, care se afla sub pargul de 60% din venitul mediu per persoana inregistrat in Romania.

O parte dintre ei sunt si membrii nostri de sindicat. La noi, in cadrul Cartel Alfa sunt federatii importante din sectorul privat si din sectorul de servicii. Numai daca i-as numi pe colegii de la comert. Acolo sunt printre cele mai mici salarii din Romania. O parte importanta dintre salariatii care lucreaza in sectorul comert sunt persoane care fac parte din categoria celor saraci, care se afla sub pargul de 60% din venitul mediu per persoana inregistrat in Romania„, a spus Dandea.

Liderul Cartel Alfa mai adaugat ca face referire atat la angajatii de la stat, cat si la cei din mediul privat. „Absolut toti salariatii. Datele legate de saracie se calculeaza statistic incluzand numarul intreg al salariatilor”, a spus el.

Dand de inteles ca Romania are o fiscalitate care favorizeaza capitalul, iar salariatul si micul contribuabil sunt impovarati, reporterul RFI l-a intrebat pe liderul Confederatiei daca a sesizat diferente in functie de regiuni.

Categoric ca exista diferente in raport cu regiunile de dezvoltare. in primul rand se datoreaza nivelului de dezvoltare diferit. Problema saraciei nu este neaparat generata de distributia veniturilor la nivel regional. Este un efect al politicii fiscale in Romania, care incurajeaza ca o parte importanta din produsul intern brut sa se duca spre remunerarea corporatiilor, in timp ce pentru salariati ramane o parte ce depaseste putin peste 30% din PIB. In Romania avem un raport inversat. In statele din vest ale Uniunii Europene raportul este de 55% – 60% pentru salariati, iar cealata parte este pentru remunerarea corporatiilor. In Romania acest raport este inversat. Partea de produs intern brut care revine salariatilor ajunge la 33%„, a adaugat Petru Dandea.

El a mai precizat ca valoarea statistica a cosului minim de consum se apropie de 1.500 lei, punctand ca a avea cosul minim de consum nu inseamna a avea un trai indestulator, ci sa poti sa-ti acoperi la nivel minimal nevoile de trai zilnic.

Intrebat ce se poate face pentru ca numarul saracilor care lucreaza cu norma intreaga sa scada in Romania, Dandea a facut referire la reforma fiscala si a amintit ca unul dintre motivele care au dus la cresterea numarului de salariati saraci este introducerea, in 2005, a sistemului fiscal bazat pe cota unica de impozitare a veniturilor, care nu-i ajuta decat pe cei cu venituri mari.

Ar fi nevoie de o reforma fiscala. Modul in care se distribuie valoarea nou creata prin munca la nivel national trebui sa devina mai echitabil. Astfel am putea echilibra raportul prin care renumeram salariatii, pe de o parte si corporatiile, pe de alta parte. Din pacate, in Romania, una dintre cauzele cresterii numarului salariatilor saraci vine din faptul ca in 2005, acum mai bine de zece ani, Romania a ales un sistem fiscal bazat pe o cota unica de impozitare a veniturilor. Se stie ca aceasta incurajeaza castiguri mai mari pentru cei cu venituri mari si o erodare, in timp, a puterii de cumparare pentru cei cu venituri mici„, a punctat Dandea la RFI.

Cum alegerile parlamentare bat la usa, Cartel Alfa vine cu propunerea reintroducerii impozitarii progresive, in contextul in care Occidentul implementeaza aceasta masura cu succes.

Va pot spune cu siguranta ca, pana acum, nu am regasit in programele prezentate de principalele partide parlamentare ideea noastra, care nu este noua si pe care am supus-o atentiei opiniei publice de mai bine de sapte, opt ani. Noi dorim reintoarcerea Romaniei la o cota de impozitare progresiva, asa cum exista in lumea occidentala, atat in statele vestice ale Uniunii Europene, cat si in America de Nord. Credem ca o cota de impozitare progresiva bine gandita ar putea conduce la o reechilibrare a distribuirii valorii nou create la nivel national„, a incheiat el.

Interviul audio poate fi ascultat pe site-ul RFI.

Iti recomandam si: CODUL FISCAL 2016, MODIFICARI. Reducerea TVA si doua scutiri de impozit, printre noutatile din Codul Fiscal

Declaratia nefinanciara devine obligatorie de la 1 ianuarie 2017

ANAF a publicat noutatile legislative cu incidenta fiscala operate in prima parte a lunii octombrie

Anunt pentru contribuabilii care nu depun la termen declaratia de inregistrare fiscala ca platitori de impozit pe salarii

Anunt de la Ministerul de Finante privind taxele si impozitele

 

 

Articole asemănătoare

Ministrul Sanatatii: Sa ne inchidem o luna? Sunt specialisti care spun ca ar trebui sa ne inchidem 2 luni

Lucy Ionesco

Noua tulpina de coronavirus din Marea Britanie a ajuns in Romania. A fost confirmata la o pacienta de 27 de ani care nu a fost in UK

Delia Ion

Tudorel Toader, la deschiderea noului an universitar la Universitatea Al. Ioan Cuza din Iasi: Legile Justitiei nu se negociaza

Ioana Badulescu