12.8 C
România
1 decembrie 2023
In ce conditii se poate prelungi somajul tehnic dupa data de 15 mai. Precizari facute de Ministerul Muncii
Breaking NewsEconomie

In ce conditii se poate prelungi somajul tehnic dupa data de 15 mai. Precizari facute de Ministerul Muncii

Ministerul Muncii a adus o serie de precizari, zilele trecute, cu privire la conditiile in care poate fi prelungit somajul tehnic dupa data de 15 mai. Ministrul Violeta Alexandru a explicat, la Digi 24, ca ajutorul dat de stat companiilor prin plata somajului tehnic aproape sigur va fi prelungit si dupa mijlocul lunii mai si va viza acele sectoare ale economiei in care vor ramane restrictii dupa data de 15 mai.

O decizie finala va fi luata dupa noi discutii cu partenerii sociali ai Ministerului Muncii si va concretizata in aproximativ o saptamana.

Potrivit precizarilor oferite de Violeta Alexandru, Ministerul Muncii lucreaza si la un set de masuri de ajutorare a firmelor care au rezistat crizei si vor sa isi dezolte activitatea. Astfel, si companiile care au reusit sa isi mentina activitatea in parametrii acceptabili, care au facut eforturi si nu au cerut somaj tehnic, deci nu au intrerupt activitatea, ar putea beneficia de unele masuri, „astfel incat si activitatea lor sa poata fi apreciata si vazuta”.

In cazul in care o companie afectata de criza nu isi poate relua activitatea din 15 mai, statul va acoperi o parte din costul salarial.

Circa 600.000 de romani au beneficiat de somaj tehnic in luna martie, iar in aprilie numarul lor este de circa un milion, potrivit evaluarii facute de Ministerul Muncii. 

„La un bilant intermediar aferent perioadei 16 martie – 31 martie, peste 600.000 de romani, concret, angajati au fost sprijiniti prin aceasta masura a Guvernului Ludovic Orban denumita somaj tehnic. Din cererile depuse de alti profesionisti, dupa eliminarea dublurilor, dupa eliminarea cererilor depuse de mai multe ori, peste 50.000 de profesionisti, persoane care lucreaza prin PFA, prin intreprinderi familiale, prin contracte de drepturi de autor, au fost in acest moment beneficiari, in sensul in care au primit sau primesc in cursul zilei de astazi fondurile alocate prin masura de sprijin somaj tehnic”.

Violeta Alexandru a tinut sa atraga atentia celor care au declarat suspendare temporara a activitatii pentru angajati, iar ulterior le-au cerut angajatilor sa vina la munca.  

„Avem semnale si nu ma feresc sa o spun, de situatii in care, desi au declarat suspendare temporara a activitatii pentru angajatii lor, adica inscrierea lor in somaj tehnic, conditie in baza careia se putea adresa solicitarea de fonduri din partea Guvernului, in unele situatii, angajatorii au cerut angajatilor sa vina la munca. Incurajam pe cei care au trait o asemenea situatie sa se adreseze Inspectoratelor Teritoriale de Munca si sa sesizeze daca acest lucru s-a intamplat. Eu stiu ca trecem printr-o perioada dificila, dar trebuie sa respectam cu totii legea si trebuie sa recunoastem asumat ca atunci cand depui o cerere cu respectarea cadrului legal si anume cu suspendarea temporara a contractelor de munca, suspendare inseamna ca angajatul ramane la domiciliu, ramane intr-un alt spatiu decat spatiul de munca sau nu i se da sarcini de facut in aceasta perioada, angajatorul asumand acest lucru prin solicitarea adresata in vederea obtinerii fondurilor guvernamentale. Am cerut Inspectoratelor Teritoriale de Munca sa urmareasca in ce masura exista sesizari din partea angajatilor carora li s-a cerut sa desfasoare activitati desi erau in somaj tehnic”, a declarat Violeta Alexandru.

Totodata, ea a facut un apel catre romani si le-a solicitat sa nu mai lucreze la negru, ci cu forme legale.

„Iata, cum o perioada de criza, din pacate, ne arata cat de important este sa lucreze cu forme legale. Orice activitate trebuie desfasurata in baza unei forme legale de munca. Statul este aici pentru a ajuta prin genul acesta de masuri si o face in masura in care se lucreaza cu forme legale, exista o evidenta a muncii, exista o evidenta a activitatii pe care o desfasurati”, a spus Violeta Alexandru.

 

Related posts

Dogecoin, o moneda virtuala derivata din Litecoin si creata ca o parodie, a ajuns la o capitalizare de peste 1,1 miliarde de dolari

Ioana Badulescu

CSM BUCURESTI – Metz 34-21 (19-13), in turul sferturilor de finala ale Ligii Campionilor la handbal feminin

Delia Ion

Charles al II-lea a fost anuntat oficial Rege al Marii Britanii

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult