Ridicarea starii de alerta in data de 15 mai va permite redeschiderea cabinetelor stomatologice. Norina Forna, vicepresedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Romania, a explicat la Digi 24 in ce conditii vor functiona aceste cabinete si cat de sigure vor fi atat pentru pacienti, cat si pentru medici.
Este o veste foarte buna pentru pacienti in primul rand, spune Norina Forna despre decizia autoritatilor. „Pregatim, la nivel de Colegiu, perioada aceasta de dupa 15 mai privind chiar largirea ariei interventiilor stomatologice si realizarea unui pachet de masuri referitoare la recomandarile pe care trebuie sa le facem, la triajul epidemiologic al pacientilor si bineinteles la protectia acestora si a personalului medical in contextul infectiei cu Covid-19. Masurile privesc echiparea, dotarea, dar si manoperele care pot fi realizate”, a precizat Norina Forna. Pachetul de masuri urmeaza sa fie aprobat marti si prezentat medicilor stomatologi.
Astfel, pacientii vor fi mai intai triati si chestionati in legatura cu patologia pe care o au, mai ales cei care vin cu probleme acute.
In prealabil, pacientii vor trebui sa-si faca o programare, iar la programare trebuie avut grija sa se realizeze si o distantare orara a consultatiilor. Obligatoriu, la intrarea in cabinet, pacientilor li se va lua temperatura. Salile de asteptare si circuitul individual al pacientului trebuie bine gestionate. Nu se va mai pune problema prezentei mai multor persoane: o singura persoana, fara insotitor, cu exceptia cazurilor in care este vorba despre un minor sau o persoana cu dizabilitati.
Pentru medicul stomatolog riscurile sunt mari. Fiecare pacient poate fi purtator. Medicul va trebui sa aiba echipament adecvat tipului de pacient pe care il trateaza. „Noi vom ierarhiza atat pacientii, cat si patologia pe care o au, lasand la sfarsit pacientii cu manopere care produc aerosoli. Vom pregati sala intre pacienti, lasand un spatiu de doua ore”, a exemplificat Norina Forna. Sala va trebui decontaminata intre manopere.
Medicul va trebui sa aiba un echipament protector, viziera, ochelarii, capelina, botoseii, combinezonul sunt obligatorii, mai ales in cazul in care pacientul este covid pozitiv. La fel, halatul impermeabil care sa protejeze. Toate manoperele trebuie realizate cu multa precautie.
Pacientii care sunt covid pozitivi, dar asimptomatici vor fi dirijati catre serviciile de primiri-urgente de la spitalele regionale sau ale celor care au servicii specializate pentru astfel de pacienti, a precizat vicepresedintele Colegiului Medicilor Stomatologi.