curățenia de primăvară trebuie să devină cu adevărat sustenabilă
Recomandari

În pandemie, curățenia de primăvară trebuie să devină cu adevărat sustenabilă – unde se termină, de fapt, curățenia de primăvară

Pandemia ne-a pus față în față cu cea mai lungă perioadă de izolare la domiciliu din istorie – fiind izolați în propriile case, am consumat mai mult, fie că vorbim de comenzi online de mâncare sau diverse. Și, fără să ne dăm seama, casa noastră a devenit depozit pentru o sumedenie de lucruri de care nu avem cu adevărată nevoie, inclusiv deșeuri – ambalaje de la produsele comandate și lucruri pe care nu le mai folosim. Bogdan Andronache, CEO EcoTree, ne vorbește despre cum putem încorpora reciclarea în curățenia de primăvară.

Dacă există un moment ideal pentru a ne aerisi spațiile, acum e acela

Atât la propriu, cât și la figurat, spațiile aerisite vin ca o necesitate în epoca post-covid. Am învățat că avem prea multe lucruri care nu ne aduc fericirea și care nu ne fac să ne simțim în siguranță, iar curățenia de primăvară din acest an trebuie să fie guvernată de această aerisire – golirea spațiului de inutilitățile care doar ne încarcă. Din bucătărie și până în dormitoare, deșeurile pe care le obținem de-a lungul timpului ne scapă de sub control, iar eliminarea lor ne oferă spațiu pentru a ne focusa și pentru a trăi în tihnă.

Reutilizare cu sens 

Curățetia de primăvară ne amintește de obiecte demult uitate în dulap, obiecte pe care nu ar trebui să le aruncăm direct în sacul de gunoi: lucrurile pe care le avem pot căpăta valențe diferite, dacă nu pentru noi, cu siguranță pentru ceilalți.

Cel mai la îndemână ne vin hainele pe care nu le mai purtăm, dar care sunt în stare bună: în loc să le aruncăm la gunoi, pot fi donate către centrele care se ocupă cu așa ceva și vor ajunge la cineva potrivit.

Pandemia ne oferă pretextul ideal pentru proiectele de tip do it yourself; înainte să ne interesăm de reciclare cauciucuri uzate, putem să le regăsim noi utilități în casă. Cauciucurile pot fi cu ușurință transformate în ghivece de flori vintage, de exemplu, iar așa durata lor de viață se prelungește. Curățenia de primăvară o să ne amintească și că nu mai avem nevoie de alte sacoșe din plastic pentru cumpărături și că le putem refolosi pe cele pe care le avem deja, același lucru fiind valabil și cu sticlele de apă.

E important să fim conștienți de cât de repede adunăm lucruri fără să ne dăm seama și cât de toxic e acest obicei pentru spațiile noastre, dar și pentru o mediu: dacă adunăm sacoșele din plastic cumpărăte într-o lună, vom fi surprinși de cât plastic consumăm inconștient. Primul pas din curățenia de primăvară ar trebui să fie, indiferent de spațiu, conștientizarea: conștientizarea că avem prea multe lucruri care ne încarcă nu doar spațiile, ci și mințile. Lucrurile pe care le deținem ne copleșesc. 

Ultimul pas din curățenia de primăvară, reciclarea, este vital

Când ne gândim la curățenia de primăvară, ne gândim la aruncat lucruri și prea puțin la reciclat. Din fiecare cameră pe care o curățăm vom găsi lucruri reciclabile, însă grabă și trăitul din inerție ne fac să trecem peste ele – fie că vorbim de ambalaje plastice găsite la bucătărie sau folosite în produsele de igienizare, fie că vorbim de cartoane și teancuri de hârtii uitate, reciclarea trebuie să fie ultimul pas din curățenia de primăvară.

După ce aruncăm lucrurile pe care nu le putem recicla prin definiție (șervețelele de hârtie sau cartonul de la înghețată), trebuie să sortăm și să colectăm selectiv deșeurile pe care le-am descoperit. Curățenia de primăvară e momentul în care eliminăm lucrurile de care nu mai avem nevoie, însă dacă noi nu vrem să păstrăm în casă sticla, plasticul sau cartonul, oceanul de ce ar vrea să le păstreze în el?

Lipsa reciclării conduce către poluare, iar poluarea ucide, fie că vrem sau nu să recunoaștem. Preocupați de probleme cu efect imediat, uităm să gândim în perspectivă: unde vom fi Mâine dacă Astăzi aruncăm inconștient? Probabil nicăieri. Reciclarea plasticului, reciclarea sticlei sau reciclarea cartonului nu sunt pași opționali în curățenia de primăvară. Nu e suficient să aruncăm la gunoi deșeurile și, odată cu ele, și responsabilitatea noastră față de mediu – în lipsa reciclării, aerul pe care îl respirăm devine din ce în ce mai puțin blând cu noi.

Pandemia ne-a învățat că avem nevoie de puțin ca să trăim mai bine și că posesia prea multor lucruri ne încarcă atât spațiul, cât și mintea și sufletul. Pe buza unei oboseli constante provocate de pandemie, curățarea casei noastre trebuie să capete alte valori: trebuie să facem lucrurile conștient. Să aruncăm ce nu poate fi reciclat, dar să reciclăm atunci când putem să o facem.

România se află pe locul 26 din cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene în ce privește reciclarea, pentru că ni se pare un proces greu sau anevoios. Birocrația ne împiedică să reciclăm mai mult, însă ca să păstrăm (sau chiar să îmbunătățim) calitatea aerului, trebuie să facem eforturi. Curățenia de primăvară nu înseamnă doar să ne facem mobilierul să lucească și să aruncăm hainele care nu ne mai plac – înseamnă să ne întrebăm conștient ce pot face în curățenie pentru ca Pământul să rămână curat? Ne curățăm casele, dar e important să nu uităm de Casa mai mare care ne găzduiește.

Stiri pe aceeasi tema

Firmele de tractari auto continua sa fie alegerea sigura pentru soferi

Cristiana Petrariu Bota

Cum alegem un fotograf de botez in Timisoara

Cristiana Petrariu Bota

Giani Dumitrascu „capul rautatilor”, de la trupa Metrock din anii 2000 la house DJ de talie mondiala – DEGIANNY

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult