3.7 C
România
15 octombrie 2021
Breaking News

In Romania, turistii cauta ce nu au acasa! Ce s-a schimbat in turismul romanesc si cum arata viitorul vacantelor pe taram mioritic

Cum face față România concurenței pe piața mondială a turismului? La târgul de turism ITB Berlin, reporterul Deutsche Welle Lavinia Pitu a stat de vorbă cu Președinta Autorității Naționale pentru Turism (ANT), Anca Pavel-Nedea. Tendința de consum în travel s-a schimbat, acum se caută pachete regionale si de aventura, potrivit reprezentantilor ANT.

DW: Numărul turiștilor străini care aleg România pentru vacanțe crește ușor de la an la an. Ce s-a schimbat semnificativ în turismul românesc în ultima perioadă?

Anca Pavel-Nedea: Numărul turiștilor crește exponențial în funcție de piața de proveniență. Este cazul Israelului, de pildă. Sau încet și sigur de pe alte piețe. Sunt și nișe de turism noi, dar acestea promit o creștere exponențială, cum este partea de turism de aventură, care atrage o nișă nouă pentru România. Tendința de consum în travel s-a schimbat și asta se știe. Se caută pachete regionale, iar turismul de aventură este foarte căutat. Până recent, se ajunsese la o tendință cu pachete foarte bine ”îmbrăcate”, integrate, comode, cu toate serviciile la îndemână. Tinerii se îndreaptă către ceea ce solicită mai mult în consumul de travel. Vor turism de aventură, le place să-și ia bicicleta și să plece prin lume, să-și pună rucsacul în spate și să se confrunte cu provocări. De aceea, caută alte piețe, alte destinații, ca să nu aibă ce au acasă. România nu numai că poate să exploateze acest feeling din consumul de travel, dar nu are voie să-l rateze. Pe lângă lucrurile pe care le tot spunem de jumătate de an, că România este o destinație sigură, că nu are probleme cu circulația de imigranți, că s-a investit foarte mult în mediul privat în diferite destinații, s-a ajuns la o anumită maturitate din acest punct de vedere.

“România defilează cu ce are ea mai bun”

DW: La ITB se pune accentul acum pe regiunile din România, individual

Anca Pavel-Nedea:
Venind din business, știu că trebuie să fii foarte maleabil pe piața de travel actuală. Câștigul pe care îl mai are România, sau momentul foarte propice este legat de această decentralizare făcută înainte și care a ajuns acum să fie înțeleasă. Vedeți aici, la cea mai mare manifestare de turism din lume, de la Berlin, nume deja cunoscute pe piețele internaționale, fie că sunt orașe sau regiuni. Satu Mare este invitat special anul acesta. Apoi sunt de pildă Alba Iulia, Maramureș, Sibiu, Cluj. Putem menționa „Untold”, care este cel mai iubit festival și care anul acesta promite nume extraordinare și un happening de excepție. România a ajuns să înțeleagă că dincolo de brand awareness-ul care s-a făcut pentru tot ce înseamnă imaginea turistică, acum este momentul să ne promovăm destinațiile. Lonely Planet a desemnat Transilvania ca destinația Nr. 1 a lumii. România este prezentă la toate târgurile de anul acesta cu Transilvania. Acesta este viitorul. Și acestea sunt lucrurile pe care eu le consider esențiale, atât la nivel mondial cât și național. România a ajuns în momentul în care defilează cu ce are ea mai bun pe tendința de consum de travel. Acum suntem una dintre țările cu mari șanse în privința asta.

Un milliard de euro pentru Delta Dunării

DW: A devenit în momentul de față turismul de aventură una dintre nișele principale pe care se axează România?

Anca Pavel-Nedea: În mod sigur turismul de aventură este una dintre nișele cu potențial extraordinar, mai ales pentru tineri, dar nu numai. Tot în strategia ANT se află nișa balneo. Pe lângă că statul român a făcut investiții masive în ultimii ani în dezvoltarea centrelor de balneo cu tradiție, s-au făcut și multe investiții private, care au sesizat potențialul de resurse naturale. Foarte promițător este și turismul cultural în continuare și turismul religios. Delta Dunării are un potențial fantastic. ANT se implică pentru că e un moment special. În urma studiului făcut de Banca Mondială, s-a alocat un miliard de euro din fonduri europene pentru Delta Dunării. ANT se asigură că banii aceștia sunt gestionați cât mai bine, astfel încât Delta Dunării să ajungă în următorii 5 ani una dintre destinațiile foarte importante.

Transilvania a fost desemnată destinația anului 2015, de către Lonely Planet

DW: Care a fost creșterea numărului de turiști în ultimii ani și care sunt piețele principale pentru turismul românesc?

Anca Pavel-Nedea: În octombrie 2015, ultimele studii ale Institutului Național de Statistică arătau că România a înregistrat o circulație de aproximativ 2,2 milioane de turiști străini. Tendința de creștere este 10% – 15% pe an. O creștere sănătoasă. Principalele piețe sunt Germania pe primul loc, apoi Israelul, care a urcat în top, Franța, Italia și SUA – unde este și o diasporă importantă. România țintește piețe cu o mare circulație turistică: China, India, Rusia și Țările Arabe.

DW: Ce caută turiștii germani cand vine vorba de vacanțe în România?

Anca Pavel-Nedea:
Turiștii germani sunt interesați de circuite, pentru că acestea le oferă posibilitatea să vadă mai mult. Transferul nu mai este atât de dificil în prezent și datorită faptului că turoperatorii au investit. Germanii mai caută pachete specifice: pe partea de balneo, pe turism cultural. Important este pentru ei și turismul individual. Cei tineri, mai ales, caută turismul de aventură, eco-turismul, accesează pachetele pe care le pot găsi online.

Era online: “Acesta este viitorul”

DW: Studiile recente în domeniu arată că turiștii preferă să rezerve vacanțele individual, mai degrabă decât să apeleze la agenții care le oferă pachete complete.

Anca Pavel-Nedea:
Este un trend pe care l-a adus era online. În mod sigur acesta este viitorul. Turoperatorii trebuie să se adapteze și să capitalizeze și ei șansa pe care o au. Ceea ce îți asigură un turoperator este partea de siguranță, pe care și-o asumă. Turismul individual este afectat de situația de securitate la nivel mondial și atunci probabil vom vedea o reîntoarcere la turoperatori care pot garanta siguranța clienților. Este o mare provocare. Toată industria de travel se confruntă cu integrarea tehnologiei. Trebuie să țină pasul cu avansul extraordinar și să gestioneze potențialul. Turoperatorii se mai confruntă cu dificultatea de a-și fideliza clienții și cred că șansa mare pentru ei este să facă pachete cât mai bine integrate, la prețuri competitive. Am învățat de mult în industria travel că trebuie să vii în întâmpinarea consumatorului, să nu mai aștepți să facă el un pas către tine.

Sursa: DW

Stiri pe aceeasi tema

LEGEA PENSIILOR a fost aprobata in Senat. Proiectul prevede cresteri etapizate ale punctului de pensie pana in 2021, urmand ca din 2022 sa fie aplicata noua formula de calcul bazata pe Valoarea Punctului de Referinta (VPR)

Ioana Badulescu

Mancarea va fi mai scumpa din februarie, dupa ce leul s-a devalorizat puternic in ianuarie

Cristiana Petrariu Bota

Iohannis a promulgat abrogarea legii recursului compensatoriu, care a scos din inchisori peste 21.000 de detinuti

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult