IT/Stiinta

In Rusia a intrat in vigoare o lege care permite statului sa deconecteze tara de la retelele de internet globale

O lege controversata privind crearea unui internet suveran, promulgata de presedintele rus Vladimir Putin la inceputul lunii mai si care permite statului rus sa deconecteze tara de la retelele de internet globale, a intrat vineri in vigoare in Rusia, relateaza site-ul agentiei Dpa.  

Guvernul intentioneaza sa creeze infrastructura pentru „un internet suveran”, prezentat ca o necesitate in combaterea atacurilor cibernetice efectuate din afara granitelor ruse.

Criticii legii sustin insa ca aceasta reprezinta un pas in directia cenzurii.

„Este pentru prima data cand statul are control complet asupra internetului”, a declarat Alexander Isavnin, expert in cadrul organizatiei anti-cenzura Roskomsvoboda.

Parlamentul rus a adoptat in luna aprilie o lege care obliga platformele de socializare online sa aiba serverele in Rusia.

Isavnin explica faptul ca, desi inainte furnizorii de servicii internet puteau sa opereze sub conditiile pietei libere, statul rus poate exercita acum control direct.

Traficul web din Rusia va fi acum directionat prin platforme care se afla in tara. Furnizorii de servicii internet sunt obligati sa instaleze echipamentul necesar pentru efectuarea acestei tranzitii.

Mai multe site-uri care apartin opozitiei au fost deja blocate, in timp ce multi rusi se tem ca tara va deveni izolata din punct de vedere digital.

Purtatorul de cuvant al presedintelui, Dmitri Peskov, a sustinut anterior ca Rusia nu intentioneaza sa se deconecteze de la internet, insa se pregateste pentru posibilele amenintari.

Vladimir Putin a argumentat ca legea reprezinta o masura de securitate nationala.

 

Articole asemănătoare

PE a adoptat directiva referitoare la drepturile de autor pe internet. Google News, YouTube si Facebook printre companiile care vor fi direct afectate

Lucy Ionesco

Robert Gore, inventatorul celebrei membrane impermeabile Gore-Tex, a murit la 83 de ani

Lucy Ionesco

Premiul Nobel pentru Fizica pe 2019, castigat de un grup de savanti care a contribuit la intelegerea evolutiei Universului si a locului ocupat de Pamant in cosmos

Lucy Ionesco