Premierul Tudose confirma datele Eurostat privind deficitul bugetar al Romaniei, dar sustine ca important e cum va fi la sfarsitul anului
Politica

In sedinta de Guvern de joi s-a stabilit deblocarea unor posturi vacante de la Ministerul de Interne si Ministerul Dezvoltarii

In sedinta de Guvern de joi s-a stabilit deblocarea unor posturi vacante de la Ministerul de Interne si Ministerul Dezvoltarii, potrivit unui comunicat de presa transmis de Guvern. Cele doua Memorandumuri aprobate de premierul Mihai Tudose prevad deblocarea unor posturi vacante din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene.

De asemenea, au fost deblocate si posturile vacante din cadrul unor institutii aflate in subordinea Ministerului Dezvoltarii, in vederea ocuparii lor prin concurs. In cazul Ministerului de Interne este vorba despre 616 functii de conducere pentru care a fost dispusa prelungirea imputernicirii, dintre cele 1.275 functii de conducere ale caror atributii sunt exercitate cu caracter temporar, prin imputernicire, dupa caz, de catre politisti si cadre militare. La Ministerul Dezvoltarii au fost deblocate 80 de posturi si alte cateva zeci in institutii subordonate acestuia.

In cazul Ministerului de Interne, potrivit prevederilor Legii nr. 360/2002 privind Statutul politistului si ale Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, ambele cu modificarile si completarile ulterioare, imputernicirea poate fi dispusa pentru o perioada de pana la 6 luni, iar prelungirea imputernicirii poate fi dispusa, pentru inca maximum 6 luni, perioada in care este obligatorie organizarea si desfasurarea concursului pentru ocuparea postului vacant. Astfel, perioada maxima pentru care poate fi dispusa imputernicirea aceleiasi persoane este de un an, iar in situatia in care respectivul post vacant nu se ocupa prin una din modalitatile prevazute de lege, este necesara imputernicirea unei alte persoane. Acest aspect are consecinte atat asupra asigurarii continuitatii actului managerial de catre persoane care detin cunostintele necesare si au dobandit experinta in respectivul domeniu, cat si asupra stabilitatii la locul de munca.

In contextul deficitului major de personal generat de iesirile din sistem ca urmare a accesarii dreptului la pensie de catre politisti si cadrele militare in activitate sau a modificarii/incetarii raporturilor de serviciu ale titularilor acestora, deblocarea acestor posturi a fost aprobata prin Memorandum, avand in vedere ca posturile respective nu fac obiectul exceptiilor prevazute in Ordonanta Guvernului nr. 3/2017 privind unele masuri pentru administratia publica centrala, care suspenda, pana la data de 31 decembrie 2017, ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante.

Printr-un alt Memorandum, Guvernul a aprobat posturile vacante sau temporar vacante care urmeaza sa fie ocupate prin concurs sau examen din cadrul aparatului propriu al Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, Inspectoratului de Stat in Constructii, Institutului National de Administratie, Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, precum si din cadrul institutiilor publice cu personalitate juridica ale Agentiei.

Decizia a fost luata pentru utilizarea eficienta a resurselor umane disponibile si cu expertiza in domeniile specifice acestor institutii, in scopul atingerii obiectivelor asumate pentru fiecare domeniu prin Programul de Guvernare.

Concret, este vorba despre functii de conducere si de executie repartizate dupa cum urmeaza: 80 de posturi din cadrul aparatului propriu al Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, 6 posturi din Inspectoratul de Stat pentru Constructii, 25 de posturi din Institutul National de Administratie. Pentru Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara si institutiilor publice cu personalitate juridica ale Agentiei, Memorandumul prevede ocuparea, la nivel central si teritorial, a unui numar de 104 posturi subventionate de la bugetul statului si alte 75 finantate din venituri proprii.

In cazul ambelor ministere, ocuparea posturilor se va face cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate cu aceasta destinatie in bugetele aferente.

Related posts

Ce spune Iohannis despre drepturile romanilor din Marea Britanie, potrivit acordului Brexit aprobat in aceasta dimineata la Bruxelles

Ioana Badulescu

De cate ori are dreptul Liviu Dragnea sa rateze la numirea unui prim-ministru ca sa se puna problema inlocuirii sale

Ioana Badulescu

Danca, PNL: Liderii PSD si Guvernul Dancila, preocupati doar de luptele interne, sunt total dezinteresati de problemele romanilor

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult