Inaltarea Domnului este sarbatorita joi de crestini. Traditii si obiceiuri in aceasta zi sfanta
Social

INALTAREA DOMNULUI. Traditii si obiceiuri de Ispas, la 40 de zile dupa Paste. De Inaltare este si Ziua Eroilor

INALTAREA DOMNULUI 9 IUNIE 2016 – Crestin-ortodocsii marcheaza, joi, Inaltarea Domnului. Aceasta sarbatoare cade intotdeauna in Joia saptamanii a sasea dupa Paste, adica la 40 de zile dupa Inviere. Inaltarea Domnului sau Ispasul cum mai este denumita este una dintre cele mai vechi sarbatori crestine. HotWeek va prezinta mai jos traditii si obiceiuri cunoscute pentru ziua de Inaltarea Domnului, dar nu uitati ca in aceasta zi se vopsesc oua rosii. Aceasta zi marcheaza si comemorarea eroilor neamului.

INALTAREA DOMNULUI 2016. Inaltarea Domnului sau Ispasul, cum mai este cunoscuta aceasta zi in popor, se sarbatoreste an de an la 40 de zile de la Paste, de fiecare data Joia. Inaltarea Domnului este o mare sarbatoare crestina, care practic comemoreaza inaltarea la cer a lui Iisus Hristos.

INALTAREA DOMNULUI 2016. In Biserica Ortodoxa Romana, sarbatoarea Inaltarii Domnului este si ziua dedicata pomenirii Eroilor neamului. In toate bisericile, manastirile si catedralele ortodoxe din tara si strainatate se face pomenirea tuturor Eroilor romani cazuti de-a lungul veacurilor pe toate campurile de lupta pentru credinta, libertate, dreptate si pentru apararea tarii si intregirea neamului.

Inaltarea Domnului nostru Iisus Hristos marcheaza pentru Biserica incheierea perioadei pascale si anticiparea evenimentului Cincizecimii. Duhul Sfant se pogoară peste ucenici pentru ca Mantuitorul nostru Iisus Hristos a inaltat firea omenească in lumina si slava Sfintei Treimi, devenind un punct de iradiere a harului catre toti oamenii, spune Stelian Gombos intr-un material publicat pe site-ul crestinotodox.ro.

INALTAREA DOMNULUI, DOUA CRONOLOGII

„Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca oferă două cronologii diferite ale Înălţării Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Înălţarea Domnului nostru Iisus Hristos este relatată de două ori de Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca, în capitolul 24 al Evangheliei sale şi în capitolul 1 al cărţii Faptele Apostolilor. Cu toate că Sfântul Luca se referă la acelaşi eveniment, în cele două naraţiuni ale sale face nişte diferenţe care exprimă propria interpretare teologică a acestui act mântuitor. În capitolul 24 al Evangheliei sale, Sfântul Luca aşază, din punct de vedere cronologic, Înălţarea Domnului la sfârşitul zilei Învierii, a primei zile a Paştilor.

Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca spune că Domnul Iisus Înviat s-a arătat în mijlocul ucenicilor săi, i-a încredinţat de Învierea sa, înlăturându-le orice urmă de îndoială: Pipăiţi-Mă şi vedeţi că duhul nu are carne şi oase, precum Mă vedeţi pe Mine că am….

Apoi, Domnul i-a dus afară pe ucenici spre Betania şi, ridicându-Şi mâinile, i-a binecuvântat. Şi pe când îi binecuvânta, S-a despărţit de ei şi S-a înălţat la cer. Tot Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca scrie în capitolul 1, din cartea Faptele Apostolilor, că Mântuitorul nostru Iisus Hristos s-a şi înfăţişat pe Sine viu după patima Sa prin multe semne doveditoare, arătându-li-Se timp de patruzeci de zile şi vorbind cele despre Împărăţia lui Dumnezeu.

În această ultimă relatare avem exprimată învăţătura adoptată şi mărturisită de Biserică. Înălţarea Domnului a avut loc la patruzeci de zile după Paşti, când Domnul Iisus Hristos, prin repetate arătări, i-a încredinţat pe apostoli de realitatea Învierii. Această aparentă contrazicere a Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca, care în două scrieri biblice acceptate ca normative de Biserică, oferă două cronologii ale Înălţării Domnului este prezentată şi de către Părintele Profesor Constantin Preda în ultima carte a sa”, scrie Stelian Gombos in articolul mentionat.

TRADITII SI OBICEIURI DE INALTAREA DOMNULUI

Romanii tin seama de o serie de traditii si obiceiuri in ziua de Inaltarea Domnului. Astfel, in aceasta zi se impart pomeni pentru cei morti, se vopsesc oua rosii si se aseaza la masa ca la Paste. Daca cineva moare de Inaltare, se spune ca nu va mai trece prin judecata de apoi si va ajunge direct in Rai.

Iata cateva dintre traditiile din ziua de Inaltare

– Inaltarea Domnului este considerata o sarbatoare la fel de mare ca cea a Invierii, credinciosii inrosind oua si petrecand intocmai ca in ziua de Pasti.

– Legarea frunzelor de nuc peste brau in aceasta zi este una benefica, deoarece insusi Mantuitorul le purta in momentul Inaltarii la cer. Pe langa puterea lor tamaduitoare, se spune ca frunzele de nuc sunt de fapt limbile de foc (o alta forma pe care o poate lua Sfantul Duh) ce l-au inconjurat pe Iisus.

– Cerurile sunt deschise de la Paste la Inaltare. Astfel, cei care mor in aceasta perioada nu mai trec prin judecata de apoi, ajungand direct in rai.

– Se impart pomeni pentru morti, indeosebi branza, ceapa verde, paine calda si rachiu.

– O alta superstitie spune ca, pentru a avea o recolta bogata, trebuie sa iti faci semanatorile pana de Inaltare.

– Flacaii si fetele de maritat se duc in padure pentru a culege frunze de alun. Acestea sunt folosite pentru diverse leacuri sau pentru dragoste.

– Casele si mormintele se impodobesc acum cu frunze de paltin.

– O legenda straveche povesteste ca, la nasterea lui Iisus, caii din acea iesle au suparat-o pe Fecioara Maria, aceasta blestemandu-i sa nu se sature decat la Inaltare, nu de Pasti. Astfel, Pastele Cailor avea cu totul alta semnificatie, de “mai tarziu”, dar in timp a capatat intelesul de astazi.

Stiri pe aceeasi tema

Nicusor Constantinescu, presedintele CJ Constanta, dus de urgenta la spital

Cristiana Petrariu Bota

Cutremur in Vrancea de 3.9 in dimineata zilei de 22 septembrie

Cristiana Petrariu Bota

GREVA CFR: Trenurile nu au circulat miercuri dimineata, timp de 2 ore

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult