ZILE LIBERE DE CRACIUN 2014 si REVELION 2015: 24 si 31 decembrie 2014, declarate LIBERE
Social

Inca o zi libera decretata de Guvern pentru romani

O noua zi libera pentru romanii care au copii. Parintii isi vor putea lua o zi libera pe an pentru ingrijirea sanatatii copiilor, in baza unei cereri depuse cu 15 zile inainte, potrivit unei hotarari adoptate, miercuri, de Guvern. Actul cuprinde normele metodologice pentru aplicarea legii prin care se acorda parintilor si reprezentantilor legali zile lucratoare libere pentru ingrijirirea sanatatii copiilor.

Ziua libera urmeaza sa se acorde unuia dintre parinti, la alegere, respectiv a reprezentantului legal al copilului, in baza unei cereri depusa cu 15 zile inainte de vizita la medic. Parintele care solicita ziua libera trebuie, de asemenea, sa dea o declaratie pe propria raspundere, conform careia celalalt parinte nu a solicitat o zi libera in acel an, si nici nu o va solicita.

Calendar zile libere in 2015

Controlul medical se poate efectua atat in sistemul public de sanatate, cat si in cel privat. Dupa efectuarea controlului medical, parintele/reprezentantul legal al copilului are obligatia sa prezinte medicului de familie al copilului rezultatele investigatiilor. Pe baza acestora, medicul de familie elibereaza gratuit o adeverinta, pe care parintele/tutorele o va prezenta angajatorului drept dovada ca acest control medical a fost efectuat. In situatia in care ziua libera a fost acordata in cursul anului scolar, iar copilul frecventeaza o forma de invatamant preuniversitar, medicul de familie are obligatia de a elibera pentru acesta o scutire medicala.

Potrivit Legii 91/2014, se acorda parintilor/tutorilor asigurati in sistemul asigurarilor sociale de stat o zi sau doua zile lucratoare libere, in functie de numarul copiilor pentru a verifica anual starea de sanatate a copilului/copiilor.

Familiile sau persoane care au in ingrijire unul sau doi copii au dreptul la o zi lucratoare libera, iar ce care au trei sau mai multi copii vor beneficia de doua zile lucratoare libere pe an, consecutive sau separate, dupa cum decide angajatorul. De asemenea, pentru aceasta zi libera, angajatorul nu are obligatia sa plateasca parintilor drepturile salariale aferente unei zile de lucru.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de zvonuri si de „stiri senzationale”, te asteptam sa revii pe hotweek.ro. Ne poti urmari si peFacebook,Twitter sau Google Plus.  

Stiri pe aceeasi tema

Nor de praf saharian peste Romania. Concentratia particulelor de praf si nisip saharian va fi mai mare in cursul zilei de marti

Ioana Badulescu

Mandat de retinere pentru 72 de ore. Este propunerea DNA pentru modificarea Constitutiei

Cristiana Petrariu Bota

Cauza oficiala a mortii lui Dan Condrea: Pe certificatul de deces scrie politraumatism accident rutier

Bogdan

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult