Externe

Inca un ambasador rus a murit, al saselea in mai putin de un an

Inca un ambasador al Federatiei Ruse a murit, al saselea in mai putin de un an. Potrivit publicatiei Haaretz, seful consulatului rus in Sudan, Mirgayas Shirinsky, a fost gasit mort in locuinta sa, fiind cel de-al saselea diplomat rus care moare subit din noiembrie 2016 si pana in prezent.

Mirgayas Shirinsky a fost găsit, miercuri, fără viață în piscina locuinței lui din capitala Khartoum. Autoritățile sudaneze au confirmat pentru jurnalisti moartea diplomatului și au prezentat condoleanțe guvernului rus, nepublicând însă niciun amănunt despre împrejurările în care a survenit moartea ambasadorului.

Ministerul Afacerilor Extrene din Rusia a făcut anunțul privind moartea lui Shirinsky pe Facebook. Potrivit secretarului de presă al instituției, ipoteza care se ia în calcul este cea a unei morți provocate de atac un atac de cord sau de un accident vascular cerebral, transmite The Moscow Times.

În vârstă de 60 de ani, Mirgayas Shirinsky, a lucrat în diplomație din 1977, fiind numit ambasador al Sudanului în 2013, după ce anterior lucrase în misiunile diplomatice ale Rusiei din Yemen, Arabia Saudită și Rwanda.

Shirinsky este al șaselea diplomat rus care decedează în mai puțin de un an. Primul a fost Serghei Krikov, în vârstă de 63 de ani, găsit mort pe podeaua consulatului rus din New York, după o lovitură în zona capului. Moartea lui Krikov a survenit chiar în ziua alegerilor prezidențiale din SUA.

La puțin timp, ambasadorul Rusiei în Turcia, Andrei Karlov, a decedat la spital după ce a fost împuşcat într-o galerie de artă din metropola Ankara. Diplomatul se afla la o expoziţie de fotografii din Ankara, unde ţinea un discurs, în momentul în care a fost atacat. Atacatorul a strigat „Allahu Akhbar” şi a spus că ambasadorul Rusiei trebuia să plătească pentru Alep.

În aceeași zi în care Karlov a fost ucis, în Rusia, Petr Polshikov, un alt diplomat rus, avea să fie ucis în casa lui din Moscova.

În Atena, ambasadorul Rusiei în Grecia, Andrei Malanin, a fost găsit mort pe podeaua din baia apartamentului său. Câteva săptămâni mai târziu, consulul Rusiei în India, Alexander Kadakin, a murit după ce s-ar fi simțit foarte rău. Cauza morții, prezentată oficial de autoritățile de la Moscova, a fost insuficiența cardiacă.

Articole asemănătoare

NATO detaseaza mii de militari, avioane si rachete in Europa de Est

Lucy Ionesco

Der Spiegel: Juncker a reusit ceea ce Angela Merkel si Emmanuel Macron nu au reusit niciodata sa realizeze

Ioana Badulescu

Rusia, Lukoil si Romania – Ruleta Ruseasca

Lucy Ionesco