Legea care le ofera cetatenilor cu venituri reduse servicii bancare gratuite pune bancile in dificultate. Asa se intampla cand directivele europene sunt completate de Parlament in stil romanesc
Breaking News

Incasarile si platile cash facute de persoanele fizice si firme, in limita unui plafon de 5.000 lei pe zi

Platile si incasarile cash efectuate de firme si persoane fizice vor fi limitate, incepand cu luna mai. Legea pentru intarirea disciplinei financiare prinvind incasarile si platile, publicata joi in Monitorul Oficial, va intra in vigoare in termen de 30 de zile si documentul are si parti bune dar si mai putin bune, dat fiind ca mediul rural nu este foarte bine dotat din punct de vedere bancar. Potrivit documentului, platile din avansuri spre decontare vor putea fi facute in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare. Pentru depasirea plafonului de plati se aplica o amenda contraventionala in valoare de 10% din suma incasata/platita peste plafonul reglementat. Practic, legea limiteaza circulatia in economie a banilor cash si vom afla in cele ce urmeaza ce avantaje si dezavantaje prezinta.

Legea pentru intarirea disciplinei financiare prinvind incasarile si platile limiteaza si platile facute intre persoane fizice la 50.000 de lei (11.300 de euro la cursul de joi al BNR). Cu alte cuvinte, orice vanzare, cumparare/imprumut intre doua persoane fizice poate fi facuta cash doar pana la acest plafon, restul prin banca. Legea va intra in vigoare peste 30 de zile. Limitarea platilor in numerar include si persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, cele familiale, liber profesionistii, persoanele fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica.

Practic, Guvernul intinde o mana bancilor, care vor comisiona orice tranzactie cu pana la 0,2%, ceea ce pentru sistemul bancar unde activitatea traditionala a unei banci- acordarea de credite si atragerea de depozite este la limita supravietuirii, scrie hotnews.ro.

Partea buna a acestei legi este ca limiteaza circulatia in economie a banilor cash, lasand mai putine posibilitati celor care s-au obisnuit sa dea spaga la punga, prin cimitire sau alte asemenea locuri.

Vezi si: Noul Cod Fiscal si reducerea TVA nu sunt vazute cu ochi buni de Comisia Europeana

Daca insa doi cetateni din mediul rural vor sa faca o tranzactie (sa vanda un teren sau un tractor), iar in sat nu au niciun sediu de banca, lucrurile se complica intrucat ei vor fi nevoiti sa se deplaseze in localitatea cea mai apropiata in care exista o banca, sa isi faca un cont bancar si abia apoi sa poata incheia targul.

In ce cazuri NU se aplica limitarea plafoanelor cash:

– depunerea de numerar in conturile deschise la banci, inclusiv in automatele de incasari in numerar (art.5a);
– plata cheltuielilor de deplasare in interes de serviciu, in limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizatiei si a cazarii pe timpul deplasarii, precum si a cheltuielilor neprevazute;((art.5b)
– plata in numerar a impozitelor, taxelor, contributiilor, amenzilor si a altor obligatii datorate bugetului general consolidat al statului (art 5c);
– retragerea de numerar din conturi deschise la banci pentru plata salariilor si a altor drepturi de personal (art 5d);
– transferarea de sume prin intermediul institutiilor care presteaza servicii de plata autorizate de BNR sau autorizate in alt stat membru al Uniunii Europene si notificate catre BNR (art 5e);
– depunerea de numerar in automate ce functioneaza pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede (art 5f)

Informatii bine de stiut:

Sunt interzise incasarile fragmentate in numerar de Ia beneficiari pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei si, respectiv, de 10.000 lei, in cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum si fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a caror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei.

Se pot achita facturile cu valori care depasesc plafonul de 5.000 lei, catre furnizorii de bunuri si servicii, respectiv de 10.000 lei, catre magazinele de tipul cash and carry, astfel: 5.000 lei/10.000 lei in numerar, suma care depaseste acest plafon putand fi achitata numai prin instrumente de plata fara numerar.

Vezi si: ANAF poate suspenda activitatea unei firme si pentru diferente mici de bani in plus sau in minus

Incasarile in numerar de la persoane fizice sunt limitate la un plafon zilnic de 10.000 lei/persoana. Fac exceptie incasarile de la persoanele fizice ce pot sa depaseasca acest plafon pentru contracte de vanzare cumparare cu plata in rate

Incasarile si platile in numerar intre persoanele fizice, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestarii de servicii, precum si cele reprezentand acordarea/restituirea de imprumuturi, se vor putea efectua intr-o limita zilnica de 50.000 de lei/tranzactie. Sunt interzise incasarile si platile fragmentate in numerar pentru tranzactiile mai mari de 50.000 de lei, dar si fragmentarea unei tranzactii mai mari de 50.000 de lei. (art.10)

Incasarile in numerar efectuate de firme, de la persoane fizice, reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, precum si contravaloarea unor livrari de bunuri sau a unor prestari de servicii, urmeaza sa se efectueze in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana (art.4)

Sunt interzise incasarile fragmentate de la o persoana, pentru operatiunile de incasari in numerar mentionate anterior, cu o valoare mai mare de 10.000 lei, precum si fragmentarea tranzactiilor reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, respectiv fragmentarea unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii, cu o valoare mai mare de 10.000 lei (exceptie facand platile in rate convenite prin intermediul unui contract de vanzare-cumpare special intocmit in acest sens)

Operatiunile de plati in numerar efectuate de firme, catre persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari. Acestea s-ar putea efectua cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre o persoana. Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre o persoana pentru tranzactii mai mari de 10.000 de lei (art. 4.4)

Este interzisa acordarea oricaror avantaje clientilor pentru efectuarea platilor in numerar. Acordarea unor avantaje clientilor ce platesc cu numerar sau acordarea de banci a unor sume cu numerar mai mari decat plafoanele ori fragmentarea solicitarilor de numerar se sanctioneaza cu amenda intre 3.000 lei si 4.500 lei.

Foarte important: plafoanele pentru persoanele aflate in sfera legii ce au mai multe casierii sunt aplicabile pe fiecare casierie. Si sucursalele sau sediile secundare ale persoanelor juridice ce au casierii proprii sau cont deschis la o institutie bancara aplica aceleasi prevederi, mai noteaza hotnews.ro.

In cazul retururilor de bunuri si servicii pentru facturi stornate, sumele restituite catre beneficiari se pot face cu numerar intr-un plafon de 5.000 lei respectiv 10.000 lei iar diferenta numai prin instrumente bancare.
In cazul returnarii de bunuri catre persoane fizice sau neprestarii de servicii catre persoane fizice, restituire sumelor poate fi facuta in numerar in limita a 10.000 lei.

Pentru depasirea plafonului de plati se aplica o amenda contraventionala in valoare de 10% din suma incasata/platita peste plafonul reglementat.

Ordonanta mai are si cateva prevederi aplicabile institutiilor financiar bancare, respectiv comisioanele interbancare nu vor depasi 0,2% cand sunt utilizate cardurile de debit respectiv de 0,3% cand sunt utilizate cardurile de credit.
Potrivit legii, Cap. I intra in vigoare la 30 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Prevederile art. 15 se aplica la 12 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de zvonuri si de „stiri bomba”, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe Facebook, Twitter sau Google Plus.

 

Articole asemănătoare

Raspunsul PSD la criticile aduse de SUA: Mergem mai departe cu modificarile din Justitie

Lucy Ionesco

Marea Britanie: Liz Truss a demisionat din functia de premier si adanceste criza politica din Regat

Lucy Ionesco

Se redeschid teatrele, restaurantele si cinematografele. Ce masuri trebuie respectate

Lucy Ionesco