Incendii devastatoare in Grecia. Cel puţin 74 de oameni şi-au pierdut viaţa şi aproape 200 au fost răniti în incendiile de vegetaţie din împrejurimile Atenei. Grecia trece prin cea mai mare criză provocată de incendii în ultimii zece ani. Ministerul român de Externe spune că până acum nu s-au primit solicitări de asistenţă consulară de la români, dar avertizează că situația meteorologică se va înrăutăți, sunt prognozate ploi şi furtuni puternice și scăderi semnificative de temperatură.
Premierul Greciei a decretat trei zile de doliu naţional după incendiile devastatoare care au afectat câteva localităţi din apropiere de Atena. Bilanţul a ajuns la 74 de morţi şi 187 de răniţi, dar riscă să mai crească. Autorităţile spun că 15 incendii s-au declanşat simultan pe trei fronturi diferite.
O anchetă penală a fost deschisă asupra cauzelor izbucnirii focului, după ce a apărut ipoteza că unele ar fi putut fi declanşate de hoţi care jefuiau case de vacanţă nelocuite.
Mati, un sătuc de vacanţă aflat la 30 de kilometri de centrul Atenei, a fost pur şi simplu şters de pe hartă de incendiul care s-a declanşat luni după-amiază. Flăcările s-au împrăştiat ca fulgerul, favorizate de vegetaţia uscată şi de buteliile de gaz din casele de vacanţă. Când s-au văzut înconjuraţi, pentru sute de localnici şi turişti, scăparea a fost plaja.
Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, miercuri dimineaţă, că informaţiile furnizate autorităţilor române arată că nu există români afectaţi în urma incendiilor violente din Grecia.
RFI a difuzat mărturia unor locuitori. Apostolos Patelakis, profesor de istorie la Salonic și Sofia Tsesmelakis, medic stomatolog din Atena.
Apostol Patelakis: În apropierea Atenei, dar în spre mare. Foarte aproape de mare, pentru că foarte mulți care au trebuit să se refugieze din cauza incendiului s-au îndreptat spre mare. Dar și acolo au avut altă problemă pentru că nu a avut cine să îi salveze. Incendiul venea spre mare. Bineînțeles că mulți au fost salvați, dar cel puțin din câte aflăm acum, în prezent sunt vreo 60 de morți și foarte mulți răniți și persoane care sunt încă date dispărute. Situația este foarte gravă. Toate posturile de radio și de televiziune se ocupă numai de acest caz. A existat o intervenție a Primului Ministru, care a hotărât să se declare trei zile de doliu național în Grecia. Toți miniștri sunt în acțiune. Toată lumea încearcă să salveze ce se poate salva. Au fost distruse foarte multe case. Au fost arse foarte multe mașini, multe animale. Este o suprafață destul de mare. Era zona cea mai împădurită din jurul Atenei. Este o zonă unde existau foarte multe case, o tabără de copii, cu vreo 150 de copii, dar au fost salvați. Dar unii dintre ei au avut probleme respiratorii și au fost duși la spital. Au fost în jur de 10 – 15 copilași. Exista o tabără pentru persoane din domeniul armatei.
Reporter: Mai cu seamă, este o zonă turistică. Înțeleg că sunt și case ale grecilor.
A.P: Chiar și ale grecilor. Sunt case foarte frumoase. Erau într-o zonă aproape de Atena. Sunt persoane înstărite, cu case frumoase, care, din păcate, au fost distruse. Cam 150 de case au fost distruse, foarte multe mașini. În orice caz, dezastrul este mare. Este o atmosferă de nedescris. Toată lumea se ocupă de această problemă. A creat multe probleme și pentru turism. Foarte mulți, văzând situația de aici, caută să se îndrepte spre alte direcții. Cam aceasta este situația, în linii mari, deocamdată, din ceea ce putem noi să vedem. Noi suntem la distanță. Există o agitație destul de mare în jurul acestei probleme.
Rep: Înțeleg că s-au implicat foarte mulți voluntari în operațiunile de salvare.
A.P: Au fost și voluntari și localnici. Au venit și avioane din alte țări ca să ajute la stingerea incendiului. Cu toate acestea, nu s-a putut face mare lucru pentru că zona a fost populată. Nu a fost într-o zonă (retrasă). Incendiu a fost aproape în fiecare an în Grecia. Chiar și acum, un incediu mare, de ieri, e și în Creta, în zona orașului Hania. Dar dacă este într-o zonă unde nu e populație, e cu totul altceva decât dacă mergi într-o zonă care e locuită. Aici, pur și simplu i-a surprins pe oameni. Nu au putut să plece toți. Nu au putut să evacuaze. De aici și numărul mare al celor care au decedat, plus cei care se află în spitale cu probleme respiratorii.
Rep: Am înțeles că a fost acel caz absolut cutremurător cu un salvamar care a descoperit 26 de trupuri în curtea unei vile din satul Mati, aflat pe coastă.
A.P: Da, au fost persoane care au găsit o zonă mai deschisă și au crezut că acolo nu o să ajungă focul. Din păcate a ajuns și acolo. Au fost prinși și au murit toți, acolo, la un loc.
Rep: Vi se pare că autoritățile au intervenit eficient? Am auzit și critici în această direcție.
A.P: Critici or să existe întotdeauna pentru că lumea nu e niciodată mulțumită. Din câte îmi aduc eu aminte, ieri, pentru prima dată, a avut loc o ședință de lucru la care au fost foarte mulți miniștri și la care a participat și Primul Ministru Tsipras. A venit urgent. Se afla undeva într-o vizită în Muntenegru. A fost prezent. A discutat la fața locului. S-au luat măsuri. Guvernul a fost din prima clipă aproape de tot ce se întâmplă acolo. Dar de la niște hotărâri în birou la ceea ce se întâmplă în realitate este o diferență. Nu putem să spunem că nu au acționat repede. Au intervenit. Eu, aseară, când urmăream la televizor, se spunea că erau în jur de 200 de mașini ale pompierilor, plus avioane, plus alte persoane care au intervenit. V-am spus, i-au luat prin surprindere. Zona a fost populată și mulți nu au putut să plece, să se refugieze.
Rep: Dar acum, din ce aflați din media, s-au mai calmat lucrurile? Am văzut că meteorologii nu aduc vești tocmai bune.
A.P: Da. Situația este din ce în ce mai bună. Ce a fost mai grav s-a întâmplat astă noapte. Acum lucrurile merg spre bine. Acum se vede dezastrul care s-a înregistrat în noaptea aceasta.
Integral pe site-ul RFI