Avocatul Poporului va efectua o serie de vizite pilot in inchisori
Social

Inchisorile private, o solutie la inghesuiala din penitenciare

Inghesuiala din penitenciarele din Romania poate fi o oportunitate de afaceri pentru intreprinzatorii privati. Romania ar avea nevoie de aproximativ 1 miliard de euro pentru a investi in penitenciare, insa cum nu sunt bani, o varianta ar fi penitenciarele private. Asta si in conditiile in care nu se prefigureaza in viitorul apropiat un regres al numarului de arestari. Tara noastra ocupa locul 21 intr-un top la detinutilor din tarile europene la 100.000 de locuitori si locul 3 cu cele mai multe condamnari la CEDO privind conditiile mizere din inchisori.

Penitenciarele private nu mai constituie de mult o noutate in alte tari civilizate. Datorita afluentei mare de persoane aflate in arest, Romania agreeaza din ce in ce mai mult aceasta idee, faza incipienta prinzand contur inca de acum 3 ani, dar care nu s-a materializat inca.

Te-ar putea interesa si: Mita pentru judecatoare – petreceri la Moulin Rouge, excursii in Malaezia, posete si pantofi scumpi

Cum nu se prefigureaza un regres al numarului de arestari, la care se adauga si deficitul de locuri din penitenciare, ajuns acum la aproximativ 11 000, o posibila masura se redresare a acestei situatii poate veni de la investitorii privati. Potrivit specialistilor din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), acestia ar trebui sa aiba pregatita, intr-o prima faza, suma de aproximativ 10-15 milioane de euro, putand ajunge si la 55 milioane de euro, in functie de numarul de locuri si de regim: mixt, deschis, semideschis si inchis.

Statul roman ar trebui sa acorde subventiii  care sa nu depaseasca cheltuielile actuale pentru fiecare detinut. Investitiile ar putea fi amortizate si s-ar putea chiar obtine profit, de asemenea, chiar cu ajutorul detinutilor, care ar putea plati o contributie la „cazare”.

Din pacate, Romania se afla pe locul 3 cu cele mai multe condamnari la CEDO, privind conditiile mizere de detentie, despagubirile stabilite pentru a fi platite insumand sute de milioane de euro.

Stiri pe aceeasi tema

Proteste ANAF fata de politica salariala a Guvernului Tudose. Angajatii Fiscului nu vor lucra sambata si duminica

Ioana Badulescu

Aviz favorabil pentru arestarea deputatului Elena Udrea

Cristiana Petrariu Bota

Greva generala in administratia publica, functionarii sunt nemultumiti de ordonanta privind maririle salariale cu 12%

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult