Incident nuclear in Muntii Ural, un nor radioactiv se afla deasupra Europei. Romania a activat celula de criza
Breaking News

Incident nuclear in Muntii Ural, un nor radioactiv se afla deasupra Europei. Romania a activat celula de criza

Un nor radioactiv a ajuns deasupra Europei in urma unui accident nuclear care s-ar fi produs in Muntii Ural, insa autoritatile din Romania sustin ca nu a fost declansata vreo o alerta, singura masura fiind constituirea unei celule de criza pentru monitorizarea situatiei. Incidentul s-a produs la sfarsitul lunii septembrie, insa abia acum a aparut subiectul in presa.

Specialistii Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare sustin ca nivelul radiatiilor a fost atat de mic in Romania, incat nu a fost cazul sa fie emisa o alerta. La nivel institutional, subiectul a fost insa discutat de autoritatile din Romania.

Situatia este monitorizata de la mijlocul lunii septembrie, cand s-a primit o instiintare de la Viena referitoare la detectarea unor cresteri in concentratii radioactive. In Romania nu ar fi aparut detectarea acestor cresteri.

Presedintele CNCAN Rodin Traicu a declarat ca Romania a activat celula de criza din cadrul Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) si s-a monitorizat nivelul radiatiilor. S-au constatat cresteri minime de luteniu.

„Nu exista niciun nivel de alerta in acest moment”, a precizat Rodin Traicu presedinte CNCAN.

Initial, anunţul a fost făcut de un institut francez de siguranţă nucleară. Accidentul s-ar fi petrecut în urmă cu două luni, undeva la sud de munţii Ural, între acest lanţ muntos şi fluviul Volga. Cel mai probabil, incidentul s-a produs la o instalaţie de tratare a combustibilului nuclear.

Experţii au ajuns la această concluzie după ce au detectat, în ultimele săptămâni, substanţe radioactive deasupra Europei. Institutul francez a contactat autorităţile din Rusia, care au negat că un astfel de accident s-ar fi produs în ţara lor.

Specialistii precizeaza ca aceste emisii radioactive nu reprezinta un pericol pentru oameni si mediu.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti citi si pe FacebookTwitter sau Google Plus

Iti recomandam: Romania, tinta nucleara pentru Rusia? Dezvaluirea a fost facuta de generalul Mihaiu Margarit

Nor radioactiv peste Europa, avioanele americane incearca sa izoleze particulele de radiatii

Stiri pe aceeasi tema

Politica mare, doar in partidele mici. Tariceanu si Basescu ar putea deveni adevaratii protagonisti ai alegerilor din 2016

Cristiana Petrariu Bota

Marea Britanie a schimbat regulile pentru persoanele care ajung in Regat

Teodora Badescu

Doctorul Anthony Fauci avertizeaza ca pandemia de coronavirus ar putea deveni „mult mai grava”

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult