6.2 C
România
17 octombrie 2021
Americanofobia si euro-scepticismul, o amenintare la securitatea nationala a Romaniei? Adrian Severin a lansat o teza controversata
Externe

Includerea Romaniei in programul Visa Waiver este un obiectiv prioritar, sustine George Maior

Includerea Romaniei in programul Visa Waiver este un obiectiv prioritar al țarii noastre in relația cu Washingtonul și exista numeroși membri ai Congresului american favorabili acestei idei, a declarat ambasadorul Romaniei in SUA, George Maior.

„Acesta este un obiectiv prioritar al nostru in relația cu Statele Unite, pe care cel puțin eu il expun permanent la nivelul discuțiilor pe care le am in cadrul Congresului, și am vazut extrem de mulți membri ai Congresului favorabili acestei idei, deși acest an este mai special și in SUA prin prisma faptului ca au loc alegeri (…) și in general problema imigrației este o chestiune sensibila pe agenda publica de aici. Din punct de vedere tehnic (…) am facut toate demersurile necesare pentru a finaliza cadrul de cooperare bilaterala pe acest aspect, s-a semnat ultimul acord necesar in acest sens cu procurorul general al SUA datorita demersurilor noastre și (…) voi continua in a susține acest demers extrem de intens in lunile care urmeaza”, a spus ambasadorul roman George Maior, intr-un interviu acordat Agerpres.

La inceputul lunii februarie, ambasadorul Statelor Unite la București, Hans Klemm, declara ca nu este foarte optimist cu privire la șansele Romaniei de a deveni parte a programului Visa Waiver in 2016, avand in vedere ca participanții romani la acest program au o rata de refuz mai mare decat procentul minim legal de 3%, dar și perspectivele reduse ca aceasta prevedere sa fie modificata, dat fiind contextul politic din SUA.

Parteneriatul strategic romano-american funcționeaza extrem de bine și exista toate premisele ca, indiferent de cine va deține in viitor puterea in SUA, el sa funcționeze la fel de bine calitativ, imbunatațindu-se in concordanța cu evoluțiile secolului al XXI-lea, a subliniat Maior. Diplomatul roman a apreciat ca in timpul mandatului administrației Barack Obama relația dintre Romania și SUA a fost și este una foarte buna, din punct de vedere strategic, politic și economic.

El a amintit, printre altele, de scutul antiracheta de la Deveselu, ca proiect strategic foarte important pentru Romania, și de creșterea investițiilor americane in Romania, in paralel cu un dialog foarte bun la nivel politic intre București și Washington.

Ambasadorul roman și-a exprimat convingerea ca va exista continuitate calitativa in legatura cu dimensiunea politica, militara și economica a parteneriatului cu SUA. ”Sunt incurajat și de faptul ca anul trecut am marcat 135 de ani de relații diplomatice și cele doua camere ale Congresului au adoptat rezoluții extrem de apreciative la adresa acestui parteneriat, cu participarea democraților și a republicanilor in formularea acestor rezoluții, elaborarea lor și votarea lor in Congres. Deci sunt toate datele ca, indiferent de cine va deține in viitor puterea in America, republicani sau democrați — este prematur sa ne pronunțam sau sa spunem ceva, bineințeles, campania aici este extrem de dinamica — parteneriatul va funcționa la fel de bine calitativ și se va imbunatați in concordanța cu evoluțiile secolului XXI”, a apreciat Maior.

Stiri pe aceeasi tema

OMS avertizeaza: Tarile sa se pregateasca pentru un posibil nou val. Relaxarea prematura a restrictiilor ar putea readuce izolarea

Cristiana Petrariu Bota

Brexit, care Brexit? Romanii iau cu asalt Marea Britanie, fara sa le pese ca tara nu va mai fi in UE in scurt timp

Cristiana Petrariu Bota

Doi romani spitalizati dupa atacul din Barcelona au fost externati, al treilea a ramas in spital in stare stabila

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult