Legea indemnizatiei pentru mame
Social

Indemnizatia pentru cresterea copilului se majoreaza la 85% din salariul minim brut

Indemnizatia pentru cresterea copilului se majoreaza de la 1 iulie 2016. Potrivit datelor prezentate de Ministerul Muncii, limita minima a indemnizatiei pentru cresterea copilului creste la 85% din salariul minim brut pe tara garantat in plata, respectiv 1.063 lei (salariul minim este 1.250 lei), fata de 600 lei in prezent. Persoanele care au optat pentru o perioada de concediu pentru cresterea copilului de pana la un an se pot intoarce pentru a beneficia de perioada prelungita de doi ani de zile.

Persoanele care doresc sa depuna cereri pentru prelungirea sau reluarea concediului de crestere a copilului si plata indemnizatiei lunare se pot adresa, incepand de vineri, 1 iulie 2016, Agentiilor Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) sau Agentiei pentru Plati si Inspectie Sociala a Municipiului Bucuresti (APISMB), dupa caz, potrivit Ordinului MMFPSPV nr. 1099/2016.

Limita maxima a indemnizatiei este eliminata, aceasta urmand sa fie calculata la 85% din veniturile nete realizate.
Guvernul a modificat si completat miercuri normele de aplicare a programului de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului. Potrivit Ministerului Muncii, cererile pentru prelungirea sau reluarea concediului de crestere a copilului si plata indemnizatiei lunare pot fi depuse incepand de vineri, 1 iulie.

Una dintre noutatile aduse de legislatia recenta in domeniu este faptul ca, incepand cu 1 iulie 2016, solicitantii nu mai sunt obligati sa depuna documentele doar la sediul agentiilor teritoriale, ci le pot trimite si prin posta sau prin e-mail, in format scanat.

De asemenea, suma suplimentara pentru gemeni/multipleti sau pentru situatii de suprapunere creste la 85% din salariul minim brut pe tara garantat in plata, respectiv 1.063 lei, fata de 600 lei in prezent. Stimulentul de insertie se stabileste la 50% din indemnizatia minima.

Ministerul Muncii mai arata ca reluarea drepturilor de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului se face incepand cu drepturile lunii iulie 2016 daca cererea impreuna cu actele doveditoare se depun in perioada 1 iulie – 1 august 2016, inclusiv.

In cazul in care acestea se depun dupa data de 1 august 2016, plata indemnizatiei se face incepand cu data depunerii cererii, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap. De asemenea, cererile noi pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului, a stimulentului de insertie, a sprijinului lunar si a alocatiei de stat pentru copii se depun in continuare (impreuna cu actele doveditoare) la primaria localitatii de domiciliu sau, pentru municipiul Bucuresti, la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) din sectorul de domiciliu.

Cererile noi pentru acordarea indemnizatiei lunare pentru crestere a copilului, a stimulentului de insertie, a sprijinului lunar si a alocatiei de stat pentru copii (impreuna cu actele doveditoare) se depun in continuare la primaria localitatii de domiciliu sau, pentru municipiul Bucuresti, la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) din sectorul de domiciliu.

Stiri pe aceeasi tema

Emil Brumaru a murit la varsta de 80 de ani. Inainte de a muri a spus poezii asistentelor si a glumit

Ioana Badulescu

Rezultate CM 2014: Argentina – Bosnia 2-1(1-0)

Bogdan

1 Martie la Chisinau. Traditia martisorului trebuie pastrata, reinvie natura dupa o iarna geroasa

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult