Guvernul a decis sa amane pana la 1 septembrie 2021 indexarea pensiilor militare de stat cu rata medie anuala a inflatiei, informeaza un comunicat al Ministerului Apararii Nationale (MApN). Reprezentantii militarilor in rezerva si in retragere au fost informati despre aceasta decizie marti, la o intalnire cu ministrul apararii, Nicolae Ciuca.
Decizia de amanare a indexarii pensiilor militare este motivata de constrangerile bugetare severe cauzate de gestionarea pandemiei de COVID-19, precizeaza comunicatul MApN.
In ceea ce priveste proiectul de lege referitor la recalcularea pensiilor militare, proiectul de lege PL-x 199/2020 va fi dezbatut in luna ianuarie in Comisia pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala a Camerei Deputatilor, si apoi va fi supus aprobarii plenului, avand sustinerea Guvernului Romaniei. „In bugetul Ministerului Apararii Nationale vor fi prevazute resursele necesare sustinerii acestei initiative incepand cu luna aprilie a anului viitor”, precizeaza comunicatul MApN.
Legea nr. 168/2020 pentru recunoasterea meritelor personalului participant la actiuni militare, misiuni si operatii pe teritoriul sau in afara teritoriului statului roman si acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia si urmasilor celui decedat va fi aplicata incepand cu luna februarie 2021, existand resursele bugetare necesare. Normele de aplicare ale legii sunt acum in faza de stabilire a ultimelor detalii, dar vor fi aprobate si publicate in timp util, asigura conducerea Ministerului Apararii.
La intalnirea ministrului aparii cu reprezentantii militarilor in rezerva si retragere s-a mai decis ca militarii activi, in rezerva si retragere vor avea posibilitatea sa se poata imuniza impotriva COVID-19 in centrele de vaccinare ale Ministerului Apararii Nationale, daca vor dori.
Comunicatul Ministerului Apararii Nationale
Ministrul Apararii Nationale, Nicolae-Ionel Ciuca, si loctiitorul sefului Departamentului pentru relatia cu Parlamentul si calitatea vietii personalului (DRPCVP), generalul de brigada Valeriu Rosu, s-au intalnit marti, 29 decembrie, la sediul MApN, cu presedintele Forumului structurilor asociative ale personalului militar in rezerva si in retragere, colonelul (r.) Marian Tudor, si cu generalul-locotenent (rtr.) Neculai Bahnareanu, presedintele Asociatiei Nationale a Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere.
Ministrul apararii nationale a discutat impreuna cu cei doi reprezentanti ai pensionarilor militari situatia la zi a principalelor subiecte care ii preocupa pe militarii in rezerva si retragere.
Referitor la indexarea cuantumurilor pensiilor militare de stat cu rata medie anuala a inflatiei, cei prezenti au fost informati ca la nivelul Guvernului Romaniei s-a hotarat amanarea aplicarii acestor prevederi pana la data de 1 septembrie 2021. In bugetul Ministerului Apararii Nationale vor fi prevazute sumele necesare aplicarii acestei indexari, decizia de amanare fiind motivata de constrangerile bugetare severe cauzate de gestionarea pandemiei de COVID-19.
Referitor la promovarea Proiectului de Lege privind modificarea si completarea Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat si instituirea unor masuri in domeniul pensiilor militare de stat, PL-x 199/2020, aflat in dezbatere la Camera Deputatilor, a fost reafirmat sprijinul comun al tuturor celor prezenti pentru promovarea acestui act normativ, respectand principiile agreate anterior, referitoare la inlaturarea discriminarilor existe in prezent si la crearea unui cadru adecvat actualizarii si recalcularii pensiilor militare.
La reluarea activitatii parlamentare, in luna ianuarie 2021, PL-x 199/2020 va fi dezbatut in Comisia pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala a Camerei Deputatilor, si apoi va fi supus aprobarii plenului, avand sustinerea Guvernului Romaniei. In bugetul Ministerului Apararii Nationale vor fi prevazute resursele necesare sustinerii acestei initiative incepand cu luna aprilie a anului viitor.
Ministrul Ciuca a subliniat, de asemenea, faptul ca Legea nr. 168/2020 pentru recunoasterea meritelor personalului participant la actiuni militare, misiuni si operatii pe teritoriul sau in afara teritoriului statului roman si acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia si urmasilor celui decedat va fi aplicata incepand cu luna februarie 2021, existand resursele bugetare necesare. Normele de aplicare ale legii sunt acum in faza de stabilire a ultimelor detalii, rezultate in urma publicarii in transparenta decizionala a proiectului. Ministrul apararii nationale i-a asigurat pe cei prezenti ca aceste norme vor fi aprobate si publicate in timp util.
Pe timpul intalnirii, generalul-locotenent (rtr.) Bahnareanu a ridicat o problema legata de aplicarea HG nr. 998 din 18 noiembrie 2020 privind stabilirea numarului de bilete de tratament balnear si de recuperare, a conditiilor si modului de acordare, precum si a modului de distribuire sau de decontare a acestora in sistemul pensiilor militare de stat. Astfel, pentru ca militarii in rezerva si retragere sa beneficieze inca din 2021 de prevederile acestui act normativ, va fi necesara promovarea unor modificari ale Hotararii de Guvern, obiectiv asumat de conducerea institutiei.
La finalul intalnirii, ministrul Nicolae-Ionel Ciuca a analizat, impreuna cu cei prezenti, posibilitatea ca militarii activi, in rezerva si retragere sa se poata imuniza impotriva COVID-19 in centrele de vaccinare ale Ministerului Apararii Nationale. S-a decis astfel ca institutia militara sa puna la dispozitia militarilor aceasta facilitate, numai daca acestia vor dori sa se vaccineze.