India a lansat cu succes un al doilea modul spatial catre Luna. Agentia spatiala indiana vrea sa plaseze un rover in regiunea polara sudica a Lunii
IT/Stiinta

India a lansat cu succes un al doilea modul spatial catre Luna. Agentia spatiala indiana vrea sa plaseze un rover in regiunea polara sudica a Lunii

India a lansat cu succes, luni, un al doilea modul spatial catre Luna, fara echipaj uman la bord si care are ca scop plasarea unui rover pe satelitul natural al Terrei, in a doua misiune de acest tip organizata de aceasta tara dupa reusita din 2008, potrivit India Times. 

Sonda Chandrayaan-2 (Carul Lunii 2), construita de Indian Space Research Organisation (ISRO), a fost lansata luni, la ora 09.13 GMT, de la Centrul Spatial Satish Dhawan situat in statul Andhra Pradesh, iar evenimentul a fost difuzat live pe televiziunea agentiei.

O prima tentativa de lansare a misiunii a avut loc pe 15 iulie, dar oficialii indieni au anulat evenimentul din cauza unor „probleme tehnice”.

„Este o zi istorica pentru spatiu, stiinta si tehnica din India”, a declarat, luni, K. Sivan, seful ISRO.

Chandrayaan-2 este cea mai sofisticata misiune realizata pana in prezent de ISRO. Daca va avea succes, India va deveni a patra tara, dupa SUA, Rusia si China, care plaseaza un rover pe suprafata Lunii. Agentia spatiala indiana vrea sa plaseze un rover in regiunea polara sudica a Lunii.

Atat racheta folosita la lansare, cat si modulul spatial si roverul sunt concepute si produse exclusiv in India. Chandrayaan-2 este o versiune avansata a Chandrayaan-1, misiunea indiana lansata in 2008, prin care a fost confirmata prezenta moleculelor de apa pe Luna.

Modulul spatial Chandrayaan-2, cu o greutate de 2,4 tone, va orbita Luna timp de aproximativ un an, urmand sa realizeze fotografii ale suprafetei satelitului, in cautarea unor indicii privind prezenta apei, si sa-i studieze atmosfera.

Operatiunea de plasare a roverului Pragyaan („intelepciune”, in sanscrita) pe Luna ar putea avea loc cel mai devreme la inceputul lunii septembrie. Specialistii indieni vor putea astfel sa efectueze experimente, sa studieze rocile si solul Lunii de la distanta.

Misiunea este una speciala si pentru faptul ca a costat incredibil de putin, aproximativ 140 de milioane de dolari.

NASA – care, pe 20 iulie, a marcat 50 de ani de la primul pas al omului pe Luna, facut de Neil Armstrong, in misiunea Apollo 11 – a cheltuit cu misiunile sale pe satelitul natural al Terrei aproximativ 100 de miliarde de dolari.

Premierul indian Narendra Modi a anuntat anterior ca India va trimite un om pe orbita pana in 2022. De asemenea, India spera sa incheie contracte avantajoase privind transportarea de sateliti comerciali si alte misiuni in spatiu.

Stiri pe aceeasi tema

Cele mai bune smartphoneuri din lume – TOP 15 al celor mai bune telefoane ale momentului

Cristiana Petrariu Bota

Iasi este orasul anului pentru dezvoltarea industriei IT si outsourcing din Europa Centrala si de Est

Ioana Badulescu

Cambridge Analytica se inchide, dupa scandalul privind folosirii ilegale a datelor Facebook in campania alegerilor din SUA si in cea pro Brexit

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult