0.1 C
România
28 noiembrie 2021
Mugur Isarescu - BNR
Breaking News

Indicele ROBOR a crescut pentru a 15-a zi la rand. Isarescu: Luna aceasta a fost o performanta in colectarea impozitelor. Au existat presiuni pe cursul de schimb

Pentru a 15-a zi la rând, indicele ROBOR la trei luni (în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei) a continuat să crească, ajungând astăzi la nivelul de 1,8 la sută, cel mai mare din noiembrie 2014. Ministrul de finanţe, Ionuţ Mişa şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, au explicat, astăzi, că, între altele, cererea crescută de lichiditate a fost cauzată de faptul că Fiscul a colectat mai mulţi bani de la contribuabili.

Colectarea mai bună a impozitelor a dus la scăderea lichidităților din sistemul bancar, a declarat marți guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, răspunzând la o întrebare cu privire la evoluția ROBOR.

„Sunt factori autonomi de evoluție ai lichidității în piață. Un exemplu este maniera în care sunt plătite taxele, impozitele și sunt apoi plătite de către populație și agenți economici, iar pe de altă parte sunt plătite salariile pensiile. Taxele, impozitele sunt plătite între 20 și 30 ale lunii. Atunci banii firmelor și populației care există în bănci sunt absorbiți și merg în contul Trezoreriei statului, care se află la Banca Națională a României. Deci nu se plimbă dintr-o bancă în altă bancă comercială, vin la Banca Națională a României. Acest lucru echivalează cu o absorbție de lichiditate. După 5-6 ale lunii următoare lichiditatea este injectată în piață….Ce a intervenit în luna acesta o să vă surprindă: o performanță mai bună în colectarea impozitelor. S-a colectat mai mult decât ne-am fi așteptat. Nu știu dacă dânșii s-au așteptat la acest lucru și atunci din bănci a fost absorbită mai multă lichiditate”, a spus Isărescu.

De asemenea, acesta a afirmat că au existat presiuni pe cursul de schimb, menționând că acestea au venit din partea mișcărilor nerezidenților.

Citeste si: Ministrul Finantelor a fost prezent la sedinta BNR, unde s-a discutat si despre indicele ROBOR 

În ceea ce privește declarația politicienilor legată de majorarea ROBOR, dar și cea a premierului, conform căruia cei de la BNR „au fost plecați de acasă”, Isărescu a afirmat că există o sensibilitate legată de reacția populației.

„Acasă am fost, nu am fost la bancă….Există, și noi înțelegem acest lucru, o sensibilitate legată de reacția populației care are credite, mai ales după evenimentele prin care am trecut, creditul în franci elvețieni și așa mai departe. Și este de înțeles acest lucru și în acest diapazon am înțeles și, să spunem, reacția liderilor politici”, a spus guvernatorul.

Indicele ROBOR este rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele. Pentru a calma cererea de lichiditate din această perioadă, Banca Naţională a României a intervenit pe piaţa interbancară şi a împrumutat băncile comerciale cu 9 miliarde de lei, la o dobândă de 1,75 la sută, adică rata dobânzii de politică monetară.

Reporterul RRA Iulian Olescu relatează că, în contextul creşterii rapide din ultimele zile a dobânzilor de pe piaţa interbancară, cu efecte asupra ratelor pe care trebuie să le achite cei care s-au împrumutat în lei la dobânzi variabile, Banca Naţională a României a efectuat, astăzi, o operaţiune repo, practic, o injecţie de lichiditate de peste 9 miliarde de lei, împrumutând băncile.

Radu Crăciun, membru al Asociaţiei Analiştilor Financiari Bancari din România: „În esenţă, este vorba de faptul că, pe o perioadă limitată de timp, Banca Naţională acceptă să ia titlurile de stat care îi sunt oferite de bănci şi, în schimbul acestor titluri de stat, Banca Naţională împrumută băncile cu o anumită sumă de bani, în funcţie de nevoia fiecăruia, urmând ca la sfârşitul perioadei respective tranzacţia să fie exact opusă, în sensul în care băncile returnează sumă cu care s-au împrumutat şi Banca Naţională le returnează acestora titlurile de stat.”

În urma acestei operaţiuni şi a altora ce vor urma, dobânzile ar trebui să îşi tempereze creşterea sau chiar să se reducă, a precizat, astăzi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. El a explicat că unul dintre factorii ce au contribuit la creşterea dobânzilor a fost şi gradul mai ridicat de încasare a taxelor şi impozitelor.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis, tot astăzi, să reducă dobânda la care împrumută băncile care a nevoie de lichidităţi – cu 0,25 puncte procentuale – şi să crească cu aceeaşi marjă dobânda pe care o oferă pentru depozite, limitând astfel intervalul în care pot varia dobânzile pe piaţa interbancară.

Stiri pe aceeasi tema

Ministerul Justitiei a trimis propunerile de modificare a Codului de Procedura Penala la Comisia speciala pentru Legile Justitiei

Cristiana Petrariu Bota

CANICULA CUPRINDE ROMANIA! Atentie, temperaturile urca pana la 39 de grade

Cristiana Petrariu Bota

BREXIT. REFERENDUM – 23 IUNIE 2016. Ce se intampla daca Marea Britanie iese din UE? Surpriza: Uniunea e mai importanta pentru Regatul Unit decat invers!

Bogdan

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult