Europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai, a declarat, intr-un interviu acordat pentru HotWeek.ro, ca scaderea dramatica a populatiei Romaniei este o consecinta a faptului ca in ultimii 10 – 15 ani nu a existat nicio preocupare fata de acest fenomen. Infertilitatea este una dintre rotitele defecte din panoul demografic al tarii, iar Norica Nicolai atrage atentia ca a venit momentul sa discutam si in Romania despre tratarea infertilitatii.
Ce fac tarile din Europa de Vest pentru a combate infertilitatea si noi nu? Multe, foarte multe! Norica Nicolai ne-a explicat ca in Occident sunt initiative cetatenesti in acest sens, in timp ce organizatiile neguvernamentale si politicienii atrag constant atentia asupra acestei probleme. Apoi, in tarile cu sisteme de sanatate moderne, asigurarea medicala acopera intre 3 si 6 tratamente de fertilizare in vitro (FIV). Apoi, clinicile de specialitate nu doar prescriu tratamente, ci si monitorizeaza zilnic pacientii. Tot in tarile dezvoltate, spitalele elibereaza adeverinte de incetare a activitatii pe o perioada de timp, in perioadele de tratament, iar companiile le considera concediu medical.
Am aflat de la Norica Nicolai cat de departe suntem de lumea civilizata, dar si care este situatia clinicilor private de fertilizare in vitro de la noi, in conditiile in care a coordonat recent conferinta “Politici publice privind infertilitatea: raspunsul Romaniei”.
Nu in cele din urma, am intrebat-o cat de bine pregatiti sunt medicii romani in domeniul infertilitatii, comparativ cu alte tari, si daca este nevoie ca in facultatile de Medicina sa se introduca obligatoriu capitolul “Infertilitate”.
Redam mai jos interviul integral acordat de europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai, pe tematica infertilitatii, nu inainte de a sublinia ca, in plina iarna demografica, Romania nu face nimic pentru cresterea natalitatii. Numai in prima jumatate a anului, Romania a pierdut 37.500 de persoane – echivalentul unui oras cat Mangalia.
Cristiana P. Bota: Populatia Romaniei scade dramatic, o confirma datele publicate si in acest an de Eurostat. D-na Norica Nicolai, cum a ajuns Romania in aceasta situatie, de ce am intrat in cea mai aspra iarna demografica din istoria moderna a acestei tari?
Norica Nicolai: Romania a ajuns sa sufere de o scadere dramatica a populatiei pentru ca nu a existat nici un fel de preocupare in ultimii 10-15 ani de cand se observa acest fenomen demografic in tara noastra. Mai mult, decidentii politici nu au parut deranjati cand o mare parte din populatie a plecat in strainatate, pentru ca le-a fost luata povara asigurarii locurilor de munca si a unor conditii sociale decente. In cadrul politicilor de sanatate, nu a existat interesul de a se gasi solutii noi, moderne, pe care toate statele le adopta deja cu scopul sustinerii tinerelor familii ramase acasa si care doresc sa aiba copii dar nu reusesc. Impulsionarea natalitatii ar trebui sa fie o problema de prim plan in Romania, dar ea din pacate nu se regaseste deloc in spatiul nostru public.
Vreau doar sa reamintesc ca in urma cu multi ani am organizat un recensamant al populatiei si nu avem nici pana in ziua de astazi o validare a acestui recensamant. Asta inseamna ca statul roman este putin preocupat de o chestiune care in opinia mea este una vitala pentru viitorul acestei natiuni.
Cristiana P. Bota: Numai in prima jumatate a anului, Romania a pierdut 37.500 de persoane – echivalentul unui oras cat Mangalia. Ce facem, ce masuri trebuie sa implementam urgent pentru a combate scaderea natalitatii?
Norica Nicolai: Traditional, guvernele socialiste sprijina in general cresterea natalitatii prin masuri financiare: indemnizatia pentru concediul de paternitate, o serie de alocatii bugetare adresate familiilor cu copii, dar acestea nu cred ca mai sunt suficiente.
Dupa parerea mea, masurile sociale guvernamentale nu mai sunt unica metoda de a incuraja natalitatea. Sprijinul trebuie acordat si de catre casele de asigurari, prin asigurarea accesului la mai multe tratamente de combatere a infertilitatii pentru cei care isi doresc copii dar care nu ii pot avea. Acest tip de abordare nu a devenit o prioritate pentru statul roman, desi astazi romanii, la fel ca alte popoare din tarile dezvoltate, dezvolta afectiuni ca urmare a stresului, a stilului de viata sau de alimentatie, iar una dintre aceste afectiuni este infertilitatea, atat feminina cat si masculina. Pentru unii dintre noi, acest subiect a fost tabu si acest sentiment i-a impiedicat pe cei care ar fi putut face mai mult sa aiba rezerve. Totusi, sunt state membre UE extrem de evoluate in acest domeniu, iar la nivel european tema infertilitatii revine din ce in ce mai des in discutie, tocmai pentru ca la un moment dat au existat initiative cetatenesti, organizatii neguvernamentale si politicieni care au atras atentia asupra acestui subiect. Deci, cred ca a venit momentul sa discutam si in Romania despre tratarea infertilitatii prin mijloacele pe care evolutia stiintei ni le ofera.
Cristiana P. Bota: Infertilitatea este una dintre rotitele defecte din panoul demografic al tarii. Grav este ca nu se vorbeste despre asta si, ca atare, problema lipseste si de pe agenda factorilor decizionali. Ce fac tarile europene pentru a combate aceasta problema si noi nu?
Norica Nicolai: Asa este si am fost bucuroasa sa raspund pozitiv organizatiilor europene care m-au contactat la inceputul acestui an si mi-au propus sa le fiu partener in demersurile lor de informare si sensibilizare a publicului cu privire la afectiunile ce influenteaza infertilitatea cuplurilor. Am constatat, in urma unei dezbateri organizate la sediul Parlamentului European din Bruxelles, ca este un subiect de actualitate pe care prea putini politicieni s-au incumetat sa il includa in agenda lor, dar ca interesul oamenilor este foarte mare.
In tarile europene cu sisteme de sanatate moderne, intre 3 si 6 tratamente FIV sunt rambursate aproape total de catre asigurarea medicala, iar conditiile de acces la tratament sunt minime (in principiu, tin de varsta pacientilor). Exista de asemenea clinici de specialitate in aproape toate orasele mari, nu doar in capitale, pentru ca aceste tratamente impun monitorizari zilnice si practic o dependenta a pacientilor de aceste clinici. Pacientii primesc informari repetate si obligatorii cu privire la pasii pe care ii vor face in decursul tratamentului, dar si la implicatiile acestuia. In tarile dezvoltate, spitalele elibereaza adeverinte de incetare a activitatii pe o perioada scurta de timp, in perioadele de tratament, iar companiile le considera concediu medical, pentru ca odihna si lipsa stresului sunt conditii esentiale pentru reusita acestor tratamente.
Cristiana P. Bota: Ati coordonat recent conferinta “Politici publice privind infertilitatea: raspunsul Romaniei”. Cum vad aceasta problema profesionistii romani in medicina, pacientii si oamenii politici? Ce v-au spus?
Norica Nicolai: Am fost impresionata placut sa constat faptul ca reprezentantii medicilor cunosc aceasta problema, cu toate implicatiile ei, nu doar cele medicale. Ce am facut eu a fost sa pornesc o discutie, sa ofer aceasta tribuna pentru ca medicii sa explice exact greutatile cu care se confrunta, iar pacientii sa fie constienti ca lucrurile se misca. Din pacate, se misca cu viteza din Romania, iar cei care se lupta cu aceasta boala duc o lupta si cu timpul. Sa nu mai amintesc de sistem si de piedicile pe care le intampina ca sa aiba dreptul la tratament, care si acela este limitat la un singur ciclu. Stiut fiind ca rata de succes in UE dupa un ciclu de tratament FIV este undeva la 20 la suta, acest lucru inseamna ca din 10 cupluri care se confrunta cu aceasta problema, 8 trebuie sa recurga la solutii alternative pentru a-si finanta tratamentul, extrem de costisitor pentru veniturile din tara noastra.
Cristiana P. Bota: Credeti ca infiintarea unor departamente de Reproducere Umana Asistata in cadrul spitalelor din marile orase ar veni in ajutorul cuplurilor care se confrunta cu problema infertilitatii? Asta si in ideea in care aceste departamente ar derula programul national gratuit de fertilizare in vitro, sprijinul fiind imens pentru familiile care nu au banii necesari pentru aceasta procedura.
Norica Nicolai: Da, ar fi pasi importanti, pentru ca in mod evident preocupare si expertiza exista din partea medicilor. Am vazut ca au intrat pe piata romaneasca si clinici private specializate din alte tari in tratarea fertilitatii, deci este evidenta deschiderea pacientilor spre tratamentele moderne. Cred ca ar fi un lucru bun pentru orasele mari, acolo unde infrastructura permite, sa se infiinteze centre de reproducere umana asistata pe langa spitalele mari.
Cristiana P. Bota: Intrebarea de mai sus a venit si in contextul in care in clinicile private de fertilizare in vitro nu ofera transparenta ciclurilor FIV. Aceste departamente de Reproducere Umana Asistata din cadrul spitalelor ar putea reuni specialisti in obstretica ginecologie si embriologie care, prin coordonarea Ministerului Sanatatii, sa inceapa efectiv sa rezolve problema infertilitatii. O masura utila ar fi cresterea numarului de procedure FIV gratuite. Credeti ca puteti face ceva in acest sens?
Norica Nicolai: Cred ca avem nevoie de o legislatie pentru inceput, de crearea unui cadru legal care sa reglementeze acest domeniu pentru ca prea des au fost facute speculatii, mai ales de catre persoane care nu au trecut prin aceasta problema sau care le fac din ratiuni religioase. In aceste conditii, acest cadru legislativ trebuie sa ofere clar conditiile in care se recomanda si realizeaza aceste tratamente, cine are acces la ele si care sunt limitele pana la care se poate merge. Ar fi necesara si o monitorizare mai clara a rezultatelor fiecarei clinici, cum exista si in alte tari, pentru ca pacientii sa stie ca intr-un anumit centru medical sansele lui de reusita sunt la o anumit procentaj. Aceasta legislatie mi-as dori, in acelasi timp, sa incurajeze asociatiile profesionale ale medicilor sa sustina si sa deruleze campanii de informare cu privire la acest subiect.
Cristiana P. Bota: Infertilitatea continua sa fie un subiect sensibil la noi, iar in spatele cifrelor sunt oameni cu suferinte si, uneori cu victorii. Cum arata acest capitol in tarile din vestul Europei, le-am putea lua drept exemplu?
Norica Nicolai: Vestul Europei are un cadru legislativ si o infrastructura in spitale care ne pot folosi ca exemplu in mod sigur. Un program de tratament se face printr-un proces de informare clara a pacientului, printr-o abordare pluridisciplinara si prin oferirea de suport psihologic, care este extrem de important pentru cea mai mare parte a cuplurilor ce trec prin aceste tratamente, deseori de lunga durata. Pentru ca tratamentele sunt atat de accesibile si subiectul este atat de normal in societate si in familie, numarul cuplurilor care apeleaza la reproducerea umana asistata este extrem de mare. Astfel, timpul de asteptare in spitale a devenit destul lung si in aceste tari preocuparea in politicile de sanatate a devenit aceea de a scurta aceasta asteptare, deci de a angaja mai mult personal medical si de a aduce mai multa aparatura in laboratoare. Iata dovada ca ne confruntam cu o problema europeana si ca doar prin eforturi institutionale o putem ”trata”.
Cristiana P. Bota: Stiu ca, alaturi de colegii europarlamentari, luptati sa gasiti solutii la aceasta problema. Spuneti-ne, concret, ce actiuni derulati in Parlamentul European?
Norica Nicolai: Actiunile noastre pentru moment au ca scop constientizarea si sensibilizarea Comisiei Europene pentru a include in pachetele legislative promovate prevederi destinate persoanelor ce sufera de aceasta afectiune. Subiectul a fost deja abordat in documentele legislative din domeniul egalitatii de sanse, al politicilor de sanatate si speram la o incurajare adresata statelor membre de a sustine financiar acest tip de tratamente, dar ne dorim si ca aceste afectiuni sa fie recunoscute si sa constituie mentiuni speciale in ceea ce priveste legislatia muncii.
Organizatiile europene de profil desfasoara deja ample actiuni de informare, de atragere a interesului opiniei publice asupra acestor chestiuni, iar daca executivul european ne va da o mana de ajutor, cred ca va fi mult mai usor sa sensibilizam statele membre mai putin avansate in acest domeniu sa ofere un mai bun acces la tratament si sa duca campanii de prevenire a acestui fenomen al scaderii demografice.
Cristiana P. Bota: Dar la nivel national?
Norica Nicolai: Ne trebuie, dupa cum spuneam, o legislatie moderna care sa ofere acces transparent la tratamente, campanii de informare a populatiei in care sa se implice comunitatea profesionala si organizatiile pacientilor ce activeaza deja pe acest domeniu.
Cristiana P. Bota: Si o ultima intrebare: aveti incredere deplina in medicina de reproducere umana asistata din Romania? Altfel spus, sunt indeajuns de bine pregatiti medicii romani in domeniul infertilitatii, comparativ cu alte tari? Intreb asta in contextul in care unele voci sugerau ca este nevoie de o pregatire mai intensa a cadrelor specializate, inclusiv sa se introduca obligatoriu la facultatile de Medicina capitolul “Infertilitate”.
Norica Nicolai: Am avut incredere intotdeauna in medicii romani, avem personal medical de exceptie atat in domeniul obstetricii si ginecologiei cat si al embriologiei. Sigur, cred ca trebuie incurajate schimburile de experienta in acest domeniu, iar un capitol dedicat infertilitatii il gasesc util la facultatile de medicina, in conditiile in care realitatea zilelor noastre ne arata ca acest domeniu va fi, din pacate, din ce in ca mai accesat si in tara noastra.
HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti citi si pe Facebook, Twitter sau Google Plus.