Mugur Isarescu
Breaking News

Inflatia trebuie scazuta pentru ca indicele ROBOR sa nu ajunga la 4%, considera Mugur Isarescu

Inflaţia are o legatură stransă cu creşterea galopantă a indicatorului ROBOR la 3 luni, în funcţie de care creşte dobânda aplicată creditelor în lei. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, luni, ca inflaţia trebuie scăzută, pentru ca indicele ROBOR să nu ajungă la 4%.

„Nu vrem să ajungă ROBOR la 4%, de asta dăm şi inflaţia jos!”, a spus Mugur Isărescu, într-o conferintă de presă. ROBOR, rata dobânzii practicată pe piaţa interbancară, este pe un trend ascendent în ultimele săptămâni, cu rata la trei luni depăşind nivelul de 2,5%, cel mai ridicat din ultimii trei ani.

Marți, ROBOR 3 M- indicatorul devenit inamicul public nr. 1 în materie de rate bancare, a rămas la același nivel la care fusese vineri, respectiv de 2.54%, transmite hotnews.ro.

HotNews.ro s-a adresat câtorva bănci, rugându-le să facă ruleze câteva simulări privind nivelul ratelor în cazul unui imprumut ipotecar de 200.000 de lei luat pe 20 de ani la un ROBOR de 2.5% si respectiv 3%.

Astfel, la o creștere cu 50 de puncte de baza a ROBOR ( de la 2.00% la 2.50% sau de la 2.50% la 3.00% a ROBOR), rata pe care banca ți-o va pretinde crește în medie cu 50 de lei.

Indicele ROBOR se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională. Cu alte cuvinte, ROBOR reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni).

Conform datelor BNR, la începutul acestui an, ROBOR se situa la 2,05% în condiţiile în care, în perioada similară a anului trecut indicatorul era la 0,87%.

 

Related posts

Noua lege a pensiilor va intra in dezbatere publica. Ministerul Muncii: Se schimba formula de calcul

Ioana Badulescu

Klaus Iohannis si Jean-Claude Juncker au vorbit, la Palatul Cotroceni, despre amnistie si gratiere. Seful CE: Ar fi un pas inapoi daca ar intra in vigoare

Lucy Ionesco

Romania va produce singura vaccinul impotriva COVID-19

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult