-10.9 C
România
8 februarie 2023
Mugur Isarescu
Breaking News

Inflatia trebuie scazuta pentru ca indicele ROBOR sa nu ajunga la 4%, considera Mugur Isarescu

Inflaţia are o legatură stransă cu creşterea galopantă a indicatorului ROBOR la 3 luni, în funcţie de care creşte dobânda aplicată creditelor în lei. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, luni, ca inflaţia trebuie scăzută, pentru ca indicele ROBOR să nu ajungă la 4%.

„Nu vrem să ajungă ROBOR la 4%, de asta dăm şi inflaţia jos!”, a spus Mugur Isărescu, într-o conferintă de presă. ROBOR, rata dobânzii practicată pe piaţa interbancară, este pe un trend ascendent în ultimele săptămâni, cu rata la trei luni depăşind nivelul de 2,5%, cel mai ridicat din ultimii trei ani.

Marți, ROBOR 3 M- indicatorul devenit inamicul public nr. 1 în materie de rate bancare, a rămas la același nivel la care fusese vineri, respectiv de 2.54%, transmite hotnews.ro.

HotNews.ro s-a adresat câtorva bănci, rugându-le să facă ruleze câteva simulări privind nivelul ratelor în cazul unui imprumut ipotecar de 200.000 de lei luat pe 20 de ani la un ROBOR de 2.5% si respectiv 3%.

Astfel, la o creștere cu 50 de puncte de baza a ROBOR ( de la 2.00% la 2.50% sau de la 2.50% la 3.00% a ROBOR), rata pe care banca ți-o va pretinde crește în medie cu 50 de lei.

Indicele ROBOR se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională. Cu alte cuvinte, ROBOR reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni).

Conform datelor BNR, la începutul acestui an, ROBOR se situa la 2,05% în condiţiile în care, în perioada similară a anului trecut indicatorul era la 0,87%.

 

Related posts

Iohannis, dupa intalnirea cu ambasadorii UE: Toti s-au aratat ingrijorati. PSD voteaza legi cu dedicatie pentru Liviu Dragnea, amputand puterile presedintelui

Ioana Badulescu

Programul Alimentar Mondial avertizează: Bombele din Ucraina pot aduce criza alimentară mondială la niveluri nemaivăzute

Ioana Badulescu

Andreea Grecu si Ioana Gheorghe au castigat medalia de aur la bob in Germania

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult