18.9 C
România
25 septembrie 2021
Proiectie FMI: Este foarte probabil ca economia globala sa experimenteze cea mai grava recesiune de dupa Marea Criza Economica din 1930
Breaking News Economie

Inflatia zonei euro a intrat in linie negativa in august. In cateva tari deflatia este deja soc

Inflatia zonei euro a intrat in teritoriu negativ in august: la minus 0,2% de la plus 0,4% in iulie. Influenta mare a venit dintr-o reducere considerabila la preturile energetice, de 7,8%. Si chiar daca poate fi considerat un factor de volatilitate, totusi, structural, sunt probleme.

Indicele la servicii a scazut la 0,7%, de la 0,9% in luna precedenta. Si pe toate marile categorii avem aceeasi tendinta.

Inflatia de baza, definitorie pentru politicile monetare, a coborat abrupt de la 1,3% la 0,6%. O prabusire care confirma, de fapt, suspiciunea din primul moment al grozaviei pe care o traversam – este o criza deflatorie. Si impactul nu este totusi la adevarata lui magnitudine – somajul, care chiar si ajuns la 7,9% in zona euro, este totusi tinut in frau prin schemele de sprijin. Cand acesta se va adanci, impactul asupra consumului va creste, pe cale de consecinta, si asupra preturilor.

In zona euro chiar sunt cateva tari in care deflatia este soc de pe acum – Cipru, minus 2,9%, Grecia minus 2,1%. E drept ca pe alocuri au mai fost si taieri de taxe pentru a sprijini consumul, cum a facut Germania cu unele componente de TVA, dar in esenta nu schimba datele. 

Cazul Germaniei. Scaderea TVA a impins economia spre deflatie

Preturile de consum in Germania au coborat in teritoriul negativ in luna august, pentru prima data in ultimii patru ani, ca urmare a reducerii cotei de TVA pe care Guvernul condus de Angela Merkel a decis-o in ideea de a ajuta cea mai mare economie europeana sa isi revina dupa socul provocat de pandemia de coronavirus. Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) a fost redusa in Germania de la 19% la 16% incepand cu 1 iulie, o masura de relansare al carei cost, in termeni de diminuare a veniturilor fiscale, este estimat la 20 de miliarde de euro.

Guvernul de la Berlin spera ca aceasta reducere precum si alte masuri de stimulare vor ajuta companiile si consumatorii sa isi revina mai rapid dupa socul coronavirusului care in al doilea trimestru a aruncat economia germana in cea mai grava recesiune din istorie.

Datele venite din Germania arata insa ca cel putin pentru moment, pericolul deflationist este mai amenintator decat cel inflationist.

Atat in Germania cat si in zona euro in ansamblu, inflatia ramane mult sub obiectivul avut in vedere de Banca Centrala Europeana, respectiv o crestere a preturilor inferioara, dar apropiata de 2% pe an.

O scadere de preturi inselatoare

Scaderea de preturi este doar aparent in favoarea consumatorului. Este insa un fenomen cu efecte cumplite. Apare ca urmare a scaderii cererii. Are ca rezultat erodarea profitabilitatii pentru companii, care mai departe pot avea probleme cu angajarea – la inceput nu mai angajeaza si nu mai acorda majorari salariale. Apoi, trec la concedieri. Care au ca rezultat o scadere si mai mare a consumului si se formeaza un cerc vicios, care aduce cote uriase ale somajului si falimente.

Aceasta aparitie a deflatiei arata in ce parte inclina balanta. Aparitia stimulilor monetari si fiscali uriasi pentru a oferi plase de siguranta a venit la pachet cu teama ca valul de bani va avea efecte inflationiste. Nu afecteaza inflatia, dar in acelasi timp arata un drum dificil al recuperarii.

Desigur, pe termen lung, se poate merge in aceasta directie, a cresterilor de preturi, banca centrala americana a anuntat ca va tolera o inflatie mai mare, dar o astfel de evolutie tine mai degraba de decizii viitoare – pastrarea excesului monetar dincolo de momentul optim in care ar trebui retras.

Stiri pe aceeasi tema

Romania nu va mai importa gaze din Rusia si va deveni independenta energetic

Cristiana Petrariu Bota

Raport de tara al Comisiei Europene pentru Romania: Gradul de saracie este in crestere, iar sistemul de sanatate se afla sub standardele europene

Ioana Badulescu

Clubul Fermierilor Romani a lansat programul „Tineri Lideri pentru Agricultura” prin care se urmareste pregatirea generatiei de tineri fermieri romani

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult