Care este varsta de pensionare in Europa. Finlanda, de exemplu, are un sistem flexibil de pensionare – intre 63 si 68 de ani
Social

INS: Procesul de imbatranire a populatiei se accentueaza, avem mai multi varstnici decat tineri sub 14 ani

Procesul de imbatranire a populatiei se accentueaza an de an. Institutul National de Statistic (INS) a reconfirmat, vineri, imbatranirea populatiei, datele anuntate aratand ca in Romania traiesc 3,52 milioane persoane de peste 65 de ani si 3,2 milioane de persoane sub 14 ani.

Statistica precizeaza ca la 1 iulie 2016 populatia dupa domiciliu era de 22.215 mii persoane. INS calculeaza doua tipuri de populatie: cea rezidenta si cea dupa domiciliu. Populatia rezidenta reprezinta totalul persoanelor cu resedinta in Romania (atat cei cu cetatenie romana, cat si strainii si apatrizii). Populatia dupa domiciliu reprezinta numarul persoanelor, cu cetatenie romana si domiciliul pe teritoriul Romaniei, delimitat dupa criterii administrativ-teritoriale.

La 1 iulie 2016, populatia dupa domiciliu care traia in mediul urban a fost de 12,51 milioane de persoane, in scadere cu 0,4% fata 1 iulie 2015. Femeile erau in numar de 11,37 milioane, mai spune INS. Procesul de imbatranire demografica s-a adancit, comparativ cu 1 iulie 2015 remarcandu-se o scadere usoara a ponderii persoanelor tinere (0-14 ani) si o crestere de 0,3 puncte procentuale a ponderii populatiei varstnice (de 65 ani si peste).

Indicele de imbatranire demografica a crescut de la 104,7 (la 1 iulie 2015) la 107,7 persoane varstnice la 100 persoane tinere (la 1 iulie 2016). Varsta medie a populatiei a fost de 41,0 ani, cu 0,2 ani mai mare decat la 1 iulie 2015.

Asa cum spuneam mai sus, Statistica calculeaza doua tipuri de populatie: cea rezidenta si cea dupa domiciliu. Populatia rezidenta reprezinta totalul persoanelor cu resedinta in Romania ( atat cei cu cetatenie romana, cat si strainii si apatrizii). Datele sunt utile in domeniul social (la calculul ocuparii si somajului, a ratei de scolarizare, venituri si cheltuieli per capita, numarul si ponderea persoanelor aflate in saracie si risc de excluziune sociala etc.) cu influente negative asupra politicilor nationale pentru educatie, pentru ocupare, pentru protectie sociala si incluziune sociala etc.

Populatia dupa domiciliu reprezinta numarul persoanelor, cu cetatenie romana si domiciliul pe teritoriul Romaniei, delimitat dupa criterii administrativ-teritoriale. Datele sunt folosite pentru asigurarea informatiilor necesare guvernantilor localisi pentru producerea de informatii utile pentru fundamentarea politicilor si strategiilor locale.

Articole asemănătoare

Exercitiu pentru verificarea functionarii sistemelor de alarmare, intre orele 10.00 si 11.00 in toate judetele din tara

Ioana Badulescu

Dr. Iosif Koszeghi, medic chirurg la Spitalul Judetean Neamt, a murit dupa ce s-a infectat cu coronavirus

Delia Ion

Noua programa scolara ar putea exclude Geografia din materiile de studiu

Ioana Badulescu