Statistica: Cifra de afaceri din industrie a crescut in primele noua luni din 2019 cu 5,7%
Economie

INS: Salariul mediu net, in crestere in luna septembrie

Institutul National de Statistica (INS) informeaza, vineri, ca salariul mediu net a fost in crestere in luna septembrie fata de august. Astfel, in luna septembrie 2015, salariul mediu net a fost de 1833 lei, in crestere fata de luna august cu 20 lei (1,1%). Fata de luna septembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,0%.

Potrivit datelor INS, cele mai mari salarii s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (5895 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1075 lei), mai precizeaza comunicatul INS. In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,0%.

Septembrie 2015 comparativ cu August 2015
In luna septembrie 2015, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare fata de luna august 2015. Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, pentru „Ziua petrolistului”), sume din profitul net si din alte fonduri, dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
cu 23,3% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale;
intre 10,5% si 16,5% in activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, transporturi aeriene;
intre 3,5% si 7,0% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, alte activitati industriale n.c.a., fabricarea produselor textile, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea produselor din tutun, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor).

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna august de premii ocazionale, sume din profitul net si alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte ori ca urmare a concediilor de odihna cand nu se acorda tichete de masa si alte drepturi salariale), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
cu 9,1% in extractia carbunelui superior si inferior, respectiv cu 7,4% in extractia minereurilor metalifere;
intre 2,5% si 4,5% in telecomunicatii, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, industria metalurgica, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala; activitati de difuzare si transmitere de programe), alte activitati extractive, fabricarea altor mijloace de transport.
In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (+6,1%) ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv in administratia publica (+0,9%). In sanatate si asistenta sociala castigul salarial mediu net a scazut usor in luna septembrie fata de luna august 2015, cu 0,1%.

Comentezi?

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de titluri senzationale, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe FacebookTwitter sau Google Plus.

Stiri pe aceeasi tema

BUGET 2016. Ministrul Finantelor anunta ca proiectul de buget se bazeaza pe un deficit ESA estimat la 2,95% din PIB

Cristiana Petrariu Bota

Vom avea produse romanesti in supermarketuri! Modificarile la Legea 321 au fost aprobate

Cristiana Petrariu Bota

ANAF a fost inrolat in Ghiseul.ro. De miercuri, contribuabilii persoane fizice si PFA-urile pot face online plata taxelor si impozitelor

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult