-0.2 C
România
25 octombrie 2021
Examene

INSCRIERI CLASA PREGATITOARE 2016 – 2017. Ce acte trebuie sa depuna parintii pentru inscrierea in clasa pregatitoare

INSCRIERI CLASA PREGATITOARE 2016 – 2017. Incep inscrierile in clasa pregatitoare 2016 – 2017. Prima etapa de inscriere a copiilor in CLASA PREGATITOARE are loc in perioada 29 fe­bruarie – 18 martie 2016, iar inscrierile din cadrul celei de-a doua etape se desfasoara in perioada 30 martie – 8 aprilie 2016. Cererile de inscriere in clasa pregatitoare vor putea fi completate atat online, cat si in scoli, insa validarea cererilor va fi obli­gatorie la secretariate.

CLASA PREGATITOARE, OBLIGATORIE

Potrivit unui act normativ publicat saptamana trecuta in Monitorul Oficial, niciun copil nu va mai putea fi înscris în clasa I fără să fi urmat clasa pregătitoare. În anii şcolari anteriori, autorităţile au permis, prin excepţie, şi înscrierea copiilor direct în clasa I.

INSCRIERI CLASA PREGATITOARE 2016 – 2017. Astfel, elevii vor intra în clasa întâi doar dacă au terminat clasa pregătitoare, dupa cum declara recent si ministrul Educației, Adrian Curaj.

„La clasa întâi vor veni cei care au fost în clasa pregătitoare. Deci până acum au fost tot felul de excepții, am trăit prin excepții în ultimii patru ani. (…) De patru ani tot avem excepții. Anul trecut au fost 2.500 plus excepții. Vom avea în vedere rezolvarea tuturor cazurilor în favoarea elevului”, a declarat Curaj la Europa FM.

Până pe 22 februarie, autorităţile au trebuit să afişeze circumscripţiile şcolare, numărul de clase pregătitoare alocate de fiecare unitate de învăţământ, programul de completare a cererilor de înscriere, programul de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor (în cazurile în care este necesară) şi şcolile în care se va desfăşura aceasta.

CERERILE DE INSCRIERE IN CLASA PREGATITOARE

INSCRIERI CLASA PREGATITOARE 2016 – 2017. Părinţii vor completa cererile tip de înscriere, online sau vor depune la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor. Ultima zi de depunere a cererilor este 18 martie, iar în perioada 19 – 22 aprilie 2016 se centralizează și utlimele cereri. Autoritățile estimează că 16.000 de copii vor fi înscriși și dau asigurări că toți copii vor avea loc la școală în calsa pregătitoare.

Înscrierile se fac însă în 3 etape, după anumite criterii. În primul rând, școala trebuie să fie arondată sectorului în care locuiește, iar un alt criteriu ar fi dacă există.

CE COPII POT FI INSCRISI IN CLASA PREGATITOARE

Înscrierea în învăţământul primar, în clasa pregătitoare, este obligatorie pentru copiii care împlinesc vârsta de şase ani înainte de 31 august, se arată în me­todologia amintită.

În cazul copiilor care împlinesc această vârstă în perioada 1 septembrie – 31 decembrie (sau chiar după aceasta), înscrierea în clasa pregătitoare se poate face numai dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. Acest lucru se face la solicitarea scrisă a părinţilor.

Dacă nu optează pentru clasa pregătitoare sau dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice este negativă, părinţii copiilor care împlinesc şase ani între 1 septembrie şi 31 decembrie (sau chiar după) îi vor înscrie pe aceştia la grădiniţă, în grupa mare.

ACTE NECESARE PENTRU INSCRIEREA IN CLASA PREGATITOARE

Completarea cererii de înscriere în învăţământul primar, în clasa pregătitoare, se va face fie online, fie la secretariatul şcolii la care se doreşte înregistrarea copilului. Însă validarea cererii va fi obligatorie, iar acest lucru se va putea face doar la unitatea de învăţământ în cauză, în baza unei programări, zilnic, între orele 8:00 şi 18:00 (luni-vineri) sau între 9:00 şi 13:00 (sâmbăta).

„Conducerile unităţilor de învăţământ şi inspectoratele şcolare se vor asigura că programul de completare/validare a cererilor-tip de înscriere în învăţământul primar este adaptat solicitărilor părinţilor, permite procesarea tuturor solicitărilor şi asigură fluenţa procedurilor, evitând aglomeraţia. În vederea asigurării fluenţei procedurilor şi a evitării aglomeraţiei, unităţile de învăţământ vor asigura inclusiv posibilitatea de programare telefonică a părinţilor pentru completarea şi/sau validarea cererilor-tip de înscriere. Numărul de telefon la care părinţii pot apela este afişat la avizierul unităţii de învăţământ, pe site-ul acesteia, dacă există, şi pe site-ul inspectoratului şcolar”, se precizeaza in Ordinul MENCS nr. 3158/2016.

Părinţii vor trebui să depună o copie a actului de identitate propriu şi o copie a certificatului de naştere al copilului. Acestea vor fi certificate conform cu originalul de către se­cretariatul şcolii.

În cazurile în care va fi necesară evaluarea dezvoltării psihosomatice, părinţii vor trebui să depună şi o copie a rezultatului pozitiv al acesteia, iar în cazurile în care înscrierea se va cere la o altă unitate decât şcoala de circumscripţie, părinţii vor trebui să depună documentele care do­vedesc îndeplinirea criteriilor de departajare.

INSCRIERI CLASA PREGATITOARE 2016 – 2017. Fiecare școală a afișat, inclusiv pe site-uri, planul de școlarizare propus dar și numărul de clase zero alocate. De asemenea, până pe 3 martie, fiecare unitate organizeaza ”Ziua porților deschise” – în care părinții și copiii pot vizita sălile de clasă și se pot interesa despre activitățile specifice clasei pregătitoare.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de titluri senzationale, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe FacebookTwitter sau Google Plus. Daca vrei sa ne scrii, foloseste adresa hotweek.ro@gmail.com.

Stiri pe aceeasi tema

Anunt important de la Ministerul Sanatatii pentru medicii rezidenti

Ioana Badulescu

REZULTATE SIMULARE BACALAUREAT 2016. NOTE EDU.RO LA SIMULARE BACALAUREAT 2016. REZULTATE ONLINE PE HOTWEEK

Cristiana Petrariu Bota

UMF Bucuresti si UMF Targu Mures vor avea, incepand cu anul universitar 2018-2019, studenti la medicina militara anul I

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult