Articole promovate

Insemniarea artificială: Avantajele și riscurile procedurii

Pentru cuplurile care nu reușesc să obțină o sarcină pe cale naturală, tehnicile de reproducere umană asistată sunt privite ca un ajutor de nădejde, o speranță că visul de a fi părinți este pe cale să devină realitate. Deși vorbim despre un drum lung, presărat cu numeroase emoții și trăiri care îți fac inima să bată cu putere, linia de finish te aduce tot mai aproape de ochișorii ageri ai propriului tău copil.

Cum infertilitatea a devenit o problemă tot mai răspândită, multe cupluri apelează în momentul de față la inseminarea artificială. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute metode de reproducere umană asistată, recomandată de medicii din întreaga lume, inclusiv de Doctor Adela Șerban. Află, din rândurile următoare, care sunt avantajele oferite de această procedură, dar și care sunt riscurile asociate.

Ce presupune inseminarea artificială și când se recomandă?

În unele cazuri, natura are nevoie de ajutorul oamenilor. Așa se întâmplă și în cazul de față. Inseminarea artificială presupune injectarea spermatozoizilor în tractul reproductiv al femeii, cu scopul de a facilita fertilizarea ovulului. Cea mai întâlnită metodă de reproducere asistată, în cazul inseminării, este inseminarea intrauterină. După administrarea tratamentelor de stimulare ovariană, chiar în timpul ovulației, se injectează spermatozoizii direct în uter. Procedura nu este una dureroasă. De cele mai multe ori, pacientele pot reveni la rutină chiar în aceeași zi. Poți afla mai multe detalii despre inseminarea intrauterină pe DoctorAdelaSerban.ro.

Mai există și inseminare intracervicală (lichidul seminal se injectează în colul uterin), inseminarea tubo-peritoneală intrauterină și inseminarea intratubară (lichidul seminal se injectează în trompa uterină). Totuși, tehnica se alege de către medic, în urma analizelor de specialitate.

Avantajele inseminării artificiale

Cel mai mare avantaj oferit de tehnicile de reproducere umană asistată este acela că poți deveni părinte. Raportându-ne strict la inseminarea intrauterină, putem creiona o întreagă listă, una care s-ar putea să-ți stârnească interesul. Iată care sunt principalele avantaje:

  • Procedură minim invazivă – Așa cum spuneam mai sus, întreaga procedură nu implică durere, ci doar o ușoară senzație de disconfort. Poți reveni la rutină imediat ce pleci din cabinet. Menționăm totuși că va fi necesar să-ți reorganizezi agenda. Procedura implică mai multe întâlniri cu echipa medicală;
  • Accesibilitate – În momentul de față, inseminarea artificială este o procedură accesibilă chiar și cuplurilor care dispun de un buget limitat;
  • Reducerea riscului de boli genetice – Există și posibilitatea de a se injecta spermă de la un donator. Astfel, se pot reduce riscurile asociate cu bolile genetice.

Riscurile asociate cu inseminarea artificială

Deși nu putem spune că este un risc, trebuie menționat și faptul că există femei care trec prin mai multe inseminări repetitive, de la 3 până la 6. Cu alte cuvinte, există posibilitatea ca organismul să nu răspundă, într-o primă fază, la tratament. Într-un astfel de scenariu, se face apel la controlul emoțiilor și la încrederea în echipa medicală. În privința riscurilor reale, am putea menționa doar:

  • Șansele de a concepe gemeni sau tripleți: Nu este o regulă general valabilă, dar o sarcină multiplă poate produce anumite complicații.
  • Hiperstimularea ovariană: Această afecțiune presupune creșterea ovarelor în dimensiune, dar este destul de rar întâlnită, iar simptomele sunt, în general, ușor de suportat.

În cazuri foarte rare pot apărea anumite infecții sau leziuni. Totuși, o colaborare strânsă cu echipa medicală te poate ține departe de riscuri și alte complicații asociate. Adăugăm aici și suportul emoțional. Este indicat ca partenerul și membrii apropiați ai familiei să contribuie activ la starea de bine a viitoarei mămici. Urmează o perioadă sensibilă din punct de vedere emoțional.

Așadar, infertilitatea poate fi învinsă cu ajutorul tehnicilor de reproducere umană asistată. Mergi la medic și cere mai multe informații despre inseminarea artificială!

 

Articole asemănătoare

Activități pe care să le faci de Halloween

Lucy Ionesco

Acnee: Categorii, factori declanșatori, prevenire și tratament cu ulei de CBD

Ioana Badulescu

3 motive pentru care să alegi un transpalet electric

Ioana Badulescu