CCR discuta sesizarile formulate de Iohannis si PNL pe Legea privind Codul Administrativ
Breaking News

Instanta Suprema: Modificarile la Legea 303/2004 privind raspunderea materiala a magistratilor incalca Constitutia si reglementarile internationale

Inalta Curte de Casatie si Justitie arata in sesizarea trimisa la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) ca modificarile aduse la Legea 303/2004 în legatură cu răspunderea materială a magistraţilor încalcă Constituţia şi reglementările internaţionale.

În egală măsură, Înalta Curte apreciază că sunt încălcate reglementări internaționale, pentru că modificările ar fi neclare și confuze. În consecință, ar exista riscul ca schimbările aduse legilor justiției să poată fi interpretate, îngreunând astfel munca magistraților.

Concert, în sesizarea înaintată joi CCR, judecătorii Instanţei supreme identifică 12 articole neconstituționale, modificate de Parlament, din Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor:

„(…) De asemenea, derogă de la dispoziţiile art. 52 alin. (3) din Constituţie, instituind în sarcina magistraţilor o răspundere materială ce depăşeşte graniţele trasate de acest articol. Prin intermediul acestor prevederi, Constituţia României asigură un echilibru perfect între necesitatea asigurării cadrului legal şi instituţional al funcţionării unei justiţii independente – ca premisă fundamentală a existenţei statului de drept şi democratic – şi drepturile persoanei care a avut de suferit în urma săvârşirii unei erori judiciare, stabilind următoarele: Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Răspunderea statului este stabilită în condiţiile legii şi nu înlătură răspunderea magistraţilor care şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”, precizeaza, printre altele, reprezentanții Înaltei Curți.

Înalta Curte de Casatie si Justitie a decis vineri, în adunarea generală, sa sesizeze Curtea Constituțională privind neconstitutionalitatea a înca două legi din pachetul propus de coalitia PSD-ALDE pentru legile justiției, potrivit unor surse judiciare, citate de hotnews.. E vorba despre proiectele pentru modificarea Legii 304/2004 și Legii 317/2004.

Stiri pe aceeasi tema

Oradea intra in scenariul rosu alaturi de sapte localitati din judetul Bihor

Teodora Badescu

Laura Dracea, medicul care a ajutat sute de cupluri sa devina parinti cu ajutorul FIV: Nu amanati cea mai importanta decizie legata de viitorul familiei!

Cristiana Petrariu Bota

Romania a castigat patru medalii de aur si cinci de argint la Campionatele Europene de haltere

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult