Institutul Cantacuzino va reveni pe piata europeana de imunologie, urmand a relua productia de vaccinuri din 2019. Astfel, productia de vaccinuri, intre care celebrul polidin si cel antigripal, va fi reluata la Institutul Cantacuzino din 2019, dupa ce vor fi indeplinite toate conditiile pentru obtinerea autorizatiilor pe care acesta le-a pierdut din februarie 2010, promite ministrul Apararii, Mihai Fifor.
Cea mai mare problema cu care se confrunta Institutul Cantacuzino, care si-a pierdut locul in topul mondial al cercetarii in domeniul produselor imunologice din cauza subfinantarii, este cea a lipsei de specialisti. Fifor se plange ca, in acest moment, 500 de posturi sunt neocupate si spera ca, pana la sfarsitul anului, sa fie angajati mai multi medici, biologi si asistenti.
De asemenea, vor fi investiti bani in echipamente pentru laboratoare si infrastructura. Au fost incepute negocieri cu mai multe companii farmaceutica si se urmareste identificarea unui partener care ofera cele mai bune conditii de colaborare cu Institutul Cantacuzino.
Potrivit ministrului Fifor, numarul specialistilor Institutului Cantacuzino va creste de la 350 la peste 500, in contextul in care aceasta institutie se pregateste ca pana la sfarsitul anului viitor sa reia productia de vaccinuri. El a mai precizat ca pentru acest an au fost alocate peste 100 de milioane de lei pentru revigorarea institutului preluat de MApN in urma cu zece luni.
„In anul 2008, aveam un buget de 58.984.362. S-a ajuns la 16 milioane in 2014 pentru ca in 2017 sa preluam acest institut la 40 de milioane. Cert este ca in 2018 Ministerul Apararii Nationale face o infuzie de fonduri si ne ducem la un buget de 100 de milioane, numai din subventii pentru ca incercam sa dam suflu acestui institut si sa reusim sa reparam foarte rapid tot ce se poate repara astfel incat sa putem reveni la linia de plutire”.
Pe contul sau de Facebook, ministrul apararii nationale Mihai Fifor declara ca brandul „Cantacuzino” s-a dovedit foarte atractiv pentru specialistii si cercetatorii romani: au avut, spre exemplu, 75 candidati pentru 4 locuri in specialitatea farmacie, 42 candidati au depus dosare pentru 6 locuri de medic, 58 aspiranti la cele 20 de posturi de cercetator, ceea ce ne-a permis sa incadram resursa de o calitate foarte buna.