INS: Rata inflatiei a atins cel mai redus nivel din acest an, preturile de consum au scazut in noiembrie
Economie

Institutul de Statistica: Salariul mediu net a crescut cu 13,3%, valorile cele mai mari s-au inregistrat in servicii informatice

Castigul salarial mediu nominal net a ajuns in noiembrie 2018, la valoarea de 2.792 de lei, in crestere cu 2,6% (72 de lei) fata de luna precedenta, in timp ce, raportat la luna similara din 2017, majorarea a fost de 13,3%, arata datele publicate de Institutul National de Statistica (INS). 

Castigul salarial mediu nominal brut a urcat in noiembrie 2018 cu 2,8%, pana la 4.658 de lei, raportat la octombrie 2018.

In noiembrie 2018, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), respectiv 6.835 lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante, de 1.589 lei.

In ceea ce priveste castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum, datele INS releva faptul ca, in noiembrie 2018 vs noiembrie 2017, indicele castigului salarial real a fost de 109,5%. In acelasi timp, indicele castigului salarial real s-a situat la 102,7% pentru luna noiembrie 2018 fata de luna precedenta.

Au fost si scaderi semnificative ale castigului salarial mediu net in: industria metalurgica (-8,3%) si in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, telecomunicatii, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, transporturi aeriene, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale) – intre 1% si 3%,

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, astfel: administratie publica (+1,5%), invatamant (+1,1%), sanatate si asistenta sociala (+0,6%).

 

Articole asemănătoare

Case ieftine 2014: Trei locuinte pe care le poti avea la preturi mici

Lucy Ionesco

Reducerea CAS nu se mai aplica pentru ca Guvernul nu are bani

Lucy Ionesco

Dinu Patriciu incasase 90 miliaone euro din vanzarea unor terenuri

Bogdan