Insula Rathlin, locul de vis din Marea Britanie care nu inregistreaza niciun un caz de coronavirus
Turism

Insula Rathlin, locul de vis din Marea Britanie care nu inregistreaza niciun un caz de coronavirus

Fara cumparaturi, fara cluburi de noapte, fara cinema, doar privelisti idilice la Oceanul Atlantic, siruri galagioase de pasari si un far inca functional. Vorbim despre Insula Rathlin, un loc mai putin cunoscut, dar care a trait starea de urgenta din pandemie la fel ca restul lumii, desi nu a inregistrat niciun caz de coronavirus, povesteste Kirsty Grant la BBC.

Blocajul impus la nivel national din cauza coronavirusului s-a simtit diferit pe Insula Rathlin. Peisajul neatins din largul coastei nordice a Irlandei este un paradis populat mai mult cu animale salbatice, decat cu oameni.

Turistii cu spirit de aventura vin pe insula Rathlin pentru a observa pasarile si, daca au noroc, delfinii ce ies din cand in cand din marea care inconjoara insula.

Insula Rathlin - Irlanda de Nord
Insula Rathlin – Irlanda de Nord

Considerata, una dintre cele mai izolate dintre insulele britanice, Rathlin O Birne are o suprafata de trei hectare si detine o pozitie foarte buna in golful Donegal. Insula are cateva case si un far functional care este operat de la distanta de Serviciul Farurilor din Irlanda.

Desi nu a avut cazuri de coronavirus, Rathlin a intrat in blocaj in luna martie.

„Timpul parca sta in loc aici”, spune Orlagh Cecil pentru Radio 1 Newsbeat. Este una dintre cele aproximativ 150 de persoane care locuiesc de fapt pe Insula Rathlin si lucreaza in singurul pub si singurul loc de pe Insula Rathlin unde puteti bea o halba de bere.

„Avem un birou postal si un magazin de cadouri. Apoi, avem un muzeu mic cu diverse lucruri pe care scafandrii le-au gasit in naufragii”, povesteste Orlagh.

„Avem si un hotel, cateva pensiuni. Si o multime de oameni vin sa vada sanctuarul pasarilor”, adauga ea.

Orlagh a petrecut o parte din blocaj ajutandu-l pe iubitul ei la treburile zilnice.

Pana nu demult, cand Orlagh era la scoala primara (acum are 18 ani), pe insula era un singur profesor si doar trei elevi in intreaga scoala. „Acum sunt 17 copii in scoala”, mai povesteste ea.

Pufinul de pe Insula Rathlin
Pufinul de pe Insula Rathlin

Insula Rathlin este cel mai nordic punct al Irlandei de Nord. Se afla la circa 9 km in largul coastei de nord-est a comitatului Antrim din Irlanda de Nord si la mai putin de 25 km de Mull of Kintyre, in Scotia. Lunga de doar 7 km si lata de 1,6 km, in forma de cizma cu varful indreptat spre golful Ballycastle, Rathlin e o insula mica, cu o istorie mare.

Cu un far maritim, trei hectare de teren si cateva cladiri, insula Rathlin O Birne e locul ideal pentru cei care vor sa stea departe de lumea agitata.

Locuita inca de la 6000 i.Hr, insula a fost o sursa permanenta de silex. Se spune ca aici ar fi ajuns si Sfantul Columban, in drumul lui spre Scotia, in secolul VI; in anul 735 d.Hr. insula a suferit primul dintre numeroasele raiduri facute de vikingi in Irlanda.

Se spune ca Robert the Bruce ar fi stat aici in Pestera lui Bruce, inspirandu-se dintr-o plasa tesuta de un paianjen la intrarea in pestera, dar mai sunt si alte locuri despre care se spune acelasi lucru.

In 1575, sute de femei si copii din clanul MacDonnell, care se refugiasera aici, au fost macelariti de oamenii lui Francis Drake. Rathlin a fost motiv de disputa intre Scotia si Irlanda, dar in final partile s-au pus de acord si, incepand din 1617, este teritoriu irlandez.

Rathlin este una dintre ariile speciale de conservare din Irlanda, rezervatie RSPB. S-a construit o spectaculoasa platforma de observare peste doua stanci imense de bazalt, denumita Punctul de Observare Coarnele Taurului, pe deasupra careia zboara si se rotesc mii de pasari de mare – peste 30 de specii.

Insula Rathlin, un paradis al animalelor
Insula Rathlin, un paradis al animalelor

Dar, cel mai important, pe Rathlin isi are habitatul cea mai mare colonie de pufini de Atlantic din Europa. Mii de pasionati de pasari vin aici anual, desi populatia permanenta a pasarilor nu e mare.

In jurul insulei, apele sunt dure si periculoase si, cu toate ca exista trei faruri pe falezele ei impresionante, pe langa coaste zac epavele a patruzeci de nave. In 1898, Marconi a transmis primul semnal radio comercial din farul de est catre Ballycastle. In ciuda apelor periculoase – sau poate tocmai datorita lor Rathlin a fost pe vremuri considerata un paradis al talharilor.

In 1987, Richard Branson s-a prabusit in apa cu un balon cu aer cald, la cativa kilometri de punctul de observare, dupa un zbor-record, din Maine, SUA. El si colegul sau, Per Undstrom, au fost salvati de o barca de pescari; au revenit pe insula cu un cec de 25 000 de lire pentru Rathlin Island Trust ca sa renoveze vechea Manor House.

Stiri pe aceeasi tema

Cum sa ajungi in Grecia cu masina din Bucuresti in mai putin de 8 ore?

Teodora Badescu

Cel mai cool hotel din lume este situat in Elvetia si nu are pereti. FOTO

Cristiana Petrariu Bota

Marius Albu si sotia sa, Catalina Albu, refac traseul din „Toate panzele sus”

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult