Intalnire istorica intre Donald Trump si Kim Jong Un la Singapore. Intr-o declaratie comuna, cei doi se se angajeaza sa actioneze ”in vederea denuclearizarii complete a peninsulei coreene”
Breaking News Externe

Intalnire istorica intre Donald Trump si Kim Jong Un la Singapore. Intr-o declaratie comuna, cei doi se se angajeaza sa actioneze ”in vederea denuclearizarii complete a peninsulei coreene”

Întâlnire istorică pe o insulă din Singapore: președintele Statelor Unite, Donald Trump, a discutat mai bine de 3 ore cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, după un an dificil în care s-au amenințat reciproc. Liderul american Donald Trump și cel nord-noreean Kim Jong-un au semnat un document comun care atestă succesul acestui summit.

Preşedintele Donald Trump l-a elogiat pe liderul nord-coreean Kim Jong Un, pe care-l consideră un ”negociator foarte demn şi foarte inteligent” în numele poporului său, înainte ca cei doi lideri să se despartă, după summitul lor istoric, marţi, în Singapore, relatează The Associated Press.

”Este o onoare să am această întâlnire cu tine și știu că vom înregistra un succes enorm. Vom rezolva o mare problemă, o mare dilemă, care cel puțin până în acest moment era imposibil de soluționat”, a declarat Trump, în deschiderea discuţiilor, adresându-se lui Kim.

”Am decis să lăsăm trecutul în urmă. Lumea va obseva schimbări majore”, a spus și Kim Jong-un.

Donald Trump a precizat că reuniunea ”merge nemaipomenit” şi că s-au înregistrat ”o mulţime de progrese”. În opinia sa, a fost ”mai bine decât îşi putea imagina oricine”.

În declaratia comuna, Donald Trump si Kim Jong Un se angajează să acţioneze ”în vederea denuclearizării complete a peninsulei coreene”, relatează The Associated Press. Kim Jong Un a susţinut că „lumea va asista la schimbări majore”. Cele două părți ”se angajează să stabilească noi relaţii între Statele Unite şi RPDC, conform dorinţei celor două popoare din cele două ţări, de pace şi prosperitate”. S-a căzut de asemenea de acord cu privire la recuperarea rămăşiţelor prizonierilor de război şi a celor daţi dispăruţi în acţiune.

Textul Declaraţiei Comune semnate de preşedintele american Donald Trump şi de liderul nord-coreean Kim Jong Un, a fost emis la finalul summitului desfăşurat marţi în Singapore şi prezentat integral de agenţia Reuters.

„Preşedintele Donald J. Trump al Statelor Unite ale Americii şi Preşedintele Kim Jong Un al Comisiei pentru Afaceri de Stat a Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) au ţinut un prim, istoric summit în Singapore, pe 12 iunie 2018.

Preşedintele Trump şi Preşedintele Kim Jong Un au purtat un schimb de opinii cuprinzător, aprofundat şi sincer cu privire la problemele legate de stabilirea de relaţii noi SUA-RPDC şi la construirea unui regim durabil şi robust de pace în Peninsula Coreeană. Preşedintele Trump s-a angajat să acorde garanţii de securitate RPDC, iar Preşedintele Kim Jong Un şi-a reafirmat angajamentul ferm şi neabătut faţă de denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene. Convinşi că stabilirea de relaţii noi SUA-RPDC va contribui la pacea şi prosperitatea Peninsulei Coreene şi a lumii, şi recunoscând că construirea încrederii reciproce poate promova denuclearizarea Peninsulei Coreene, Preşedintele Trump şi Preşedintele Kim declară următoarele:

1. Statele Unite şi RPDC se angajează să stabilească relaţii noi SUA-RPDC în acord cu dorinţa popoarelor celor două ţări de pace şi prosperitate.

2. Statele Unite şi RPDC îşi vor uni eforturile pentru a construi un regim durabil şi stabil de pace în Peninsula Coreeană.
3. Reafirmând Declaraţia de la Panmunjom din 27 aprilie 2018, RPDC se angajează să acţioneze pentru denuclearizarea totală a Peninsulei Coreene.

4. Statele Unite şi RPDC se angajează să recupereze rămăşiţele militarilor americani (decedaţi în războiul din Coreea, n.red.), incluzând repatrierea imediată a celor identificate deja.

Recunoscând că summitul SUA-RPDC – primul din istorie – a fost un eveniment epocal de mare semnificaţie şi lăsând în urmă decenii de tensiuni şi ostilităţi între cele două ţări şi pentru deschiderea unui viitor nou, Preşedintele Trump şi Preşedintele Kim se angajează să pună în aplicare prevederile acestui comunicat comun, integral şi fără întârziere. Statele Unite şi RPDC se angajează să desfăşoare negocieri ulterioare conduse de secretarul de stat Mike Pompeo şi de o oficialitate de rang înalt relevantă a RPDC, cât mai curând posibil, spre a pune în aplicare rezultatele summitului SUA-RPDC.

Preşedintele Donald J. Trump al Statelor Unite ale Americii şi Preşedintele Kim Jong Un al Comisiei pentru Afaceri de Stat a Republicii Populare Democrate Coreene s-au angajat să coopereze pentru dezvoltarea de noi relaţii noi SUA-RPDC şi pentru promovarea păcii, prosperităţii şi securităţii în Peninsula Coreeană şi în lume.

12 iunie 2018
Insula Sentosa
Singapore”

Cei doi au ieşit de la prânzul de lucru şi s-au plimbat împreună pe o alee pavată, după care s-au oprit şi au pozat în faţa presei care-i aştepta.

Trump urmează să susţină o conferinţă de presă la ora 11, iar apoi se va întoarce la Washington.

Înainte de semnarea documentului, cei doi lideri au luat parte la un prânz de lucru după întâlnirea bilaterală şi discuţiile bilaterale extinse.

Alături de Trump şi Kim, au mai participat la acest prânz 13 oficiali din Statele Unite şi Coreea de Nord. The Associated Press a devăluit și meniul: între altele, au servit coaste de vită, carne crocantă de porc dulce-acrișor și cod la abur.

Anterior, cei doi lideri au avut o întâlnire tête-a-tête de aproape 3 sferturi de oră precedată de o strângere de mâini istorică.

Prevăzând un succes al summitului, Trump a spus că este o „onoare” să se întâlnească faţă în faţă cu Kim şi că va avea o „relaţie grozavă” cu liderul de la Phenian.

Stiri pe aceeasi tema

Brexit – Marea Britanie vine cu un ultimatum privind un acord comercial cu UE. Motivul, companiile trebuie sa se pregateasca

Ioana Badulescu

Nereguli grave dupa #Colectiv. Un raport atribuit Ministerului Sanatatii arata ca autoritatile au refuzat transferul in strainatate, iar infectiile nosocomiale nu au fost trecute in fisele pacientilor

Ioana Badulescu

Helmut Schmidt a fost un fenomen. Marile publicatii internationale evoca personalitatea fostului cancelar

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult