3.8 C
România
21 februarie 2024
Interviu cu Eugenie Posdarascu, decanul Facultatii de Stiinte Exacte de la Universitatea Hyperion: Europa trebuie sa profite de revolutia digitala si sa ofere oportunitati
Breaking News

Interviu cu Eugenie Posdarascu, decanul Facultatii de Stiinte Exacte si Ingineresti de la Universitatea Hyperion: Europa trebuie sa profite de revolutia digitala si sa ofere oportunitati

Decanul Facultatii de Stiinte Exacte si Ingineresti de la Universitatea Hyperion, Eugenie Posdarascu, a declarat, intr-un interviu acordat publicatiei HotWeek, ca IT-ul ramane sectorul cel mai bine platit din Romania, cu o oferta de locuri de munca in crestere de la an la an, chiar si pentru absolventii fara experienta. Totodata, Eugenie Posdarascu atrage atentia ca Europa trebuie sa profite de revolutia digitala si sa ofere oportunitati, in plin avant al erei digitale.  

In Romania, lumea IT-ului este mult mai dinamica decat restul, acesta fiind sectorul cel mai bine platit, cu o oferta in crestere de la an la an. Desi pe piata muncii este o cerere foarte mare de specialisti IT, invatamantul superior romanesc produce foarte putini absolventi pe acest profil, a precizat Eugenie Posdarascu, adaugand ca doar o parte dintre absolventi este absorbita pe plan intern, iar partea cea mai pregatita, calitativ vorbind, este cooptata de companiile din strainatate.

Tocmai de aceea, pentru cresterea calitatii vietii este nevoie ca Romania sa nu faca exceptie si sa investeasca urgent in educatie, in formarea de noi specialisti pregatiti noului val de cerinte de pe piata muncii, considera profesorul Posdarascu.

Eugenie Posdarascu a absolvit Facultatea de Electronica si Telecomunicatii din Bucuresti, a lucrat in Cercetare si in Politehnica, iar in prezent este decan – conferentiar universitar doctor inginer la Universitatea Hyperion din Bucuresti.

Va prezentam mai jos interviul acordat de Eugenie Posdarascu pentru publicatia HotWeek.

Reporter: Multi dintre absolventi se trezesc someri dupa terminarea studiilor superioare. Cu stam in sectorul IT?

Eugenie Posdarascu: Romania are un deficit destul de mare de locuri de munca. Fiind o tara cu o economie deschisa si in totala interdependenta cu celelalte economii ale UE si nu numai, Romania se aliniaza cerintelor si tendintelor pe plan mondial. Acest lucru este intarit si de prezenta intr-un procent dominant a firmelor straine in economia romaneasca. Totodata, Romania nu e doar o economie deschisa pentru firmele care o aleg ca destinatie de productie, ci si o piata de desfacere pentru celelalte economii din afara, practic tara noastra este intr-o permanenta competitie de cerere – oferta.

Pregatirea pentru un drum in viata ar trebui cumva sa inceapa chiar din primii ani de liceu, daca nu chiar o data cu alegerea profilului liceului pe care ar trebui sa il urmeze un elev. Si daca liceul este etapa in care tanarul are timp sa reflecteze la drumul pe care il are de urmat in viata, alegerea unei facultati, a specialitatii care ar trebui urmate in cadrul acesteia, devine decisiva, foarte importanta. De ani de zile tinerii sunt rupti de realitatile pietei si se lupta pentru specializari in care nu prea exista oferte de locuri de munca. Faptul ca multe universitati nu isi adapteaza oferta academica (concretizata in planul de invatamant) la cererea concreta pe piata fortei de munca, ii face pe angajatori sa aiba drept relevant criteriu de angajare experienta in mai mare masura decat studiile. Practic, universitatile se gasesc la mijloc, pe de o parte intre optiunile tinerilor pentru a urma o anumita specialitate, si, pe de alta parte, intre cerintele firmelor angajatoare. Un exemplu in acest sens este cererea foarte mare a tinerilor pentru profiluri precum jurnalism, drept, psihologie, in conditiile in care piata fortei de munca opteaza pentru domenii economice si ingineresti. In aceste conditii, gasirea unui loc de munca tine atat de angajat, cat si de angajator.

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) anunta anual cateva mii de posturi vacante pentru absolventii cu studii superioare, un numar relativ mic in comparatie cu numarul mare al celor care termina anual o facultate, de cateva zeci de mii. Piata fortei de munca din tara noastra are circa 100.000 de specialisti in sectorul IT. In mod paradoxal, in acest sector lucrurile stau un pic alambicat, desi exista o cerere foarte mare de specialisti IT (cateva zeci de mii doar pentru tara noastra), invatamantul superior romanesc produce foarte putini absolventi pe acest profil (cateva mii), iar dintre acestia doar o parte este absorbita pe plan intern, partea cea mai pregatita, calitativ vorbind, fiind atrasa de firmele din afara.

Lumea IT-ului este mult mai dinamica decat restul, IT-ul ramane sectorul cel mai bine platit, cu o oferta in crestere de la an la an, pentru candidatii cu facultate, chiar si fara experienta. IT-ul isi gaseste aplicatii in toate domeniile, administrativ, economic, etc. Departamentul IT a devenit unul dintre cele mai importante departamente in cadrul unei companii, managerii devenind consienti de rolul fundamental al acestuia in structura afacerii. Diferenta mare dintre cerere si oferta imprima o dinamica foarte mare, de aceea oferta trebuie sa fie corecta si sa respecte aceasta discrepanta. Firmele de recrutare trebuie sa gaseasca solutii pentru a atrage catre companiile client acei specialisti potriviti. Acestea trebuie sa vina cu elemente noi, care sa faca diferenta, nu mai pot miza doar pe factorul salariu. In plus, oamenii din HR trebuie sa stie nu doar sa-i atraga, dar si sa-i pastreze, iar asta reprezinta o mare provocare intr-o piata aflata mereu in schimbare.

Reporter: Cum ar trebui sa fie sprijinite institutiile de invatamant superior particular de catre autoritati, astfel incat sa acopere deficitul de specialisti IT?

Eugenie Posdarascu: Vorbind strict de domeniul IT, la masa negocierilor ar trebui sa fie reprezentantii guvernului, reprezentantii institutiilor de acreditare ARACIS, reprezentanti ai institutiilor administrative, firmelor si companiilor interesate de absolventi, si universitatile. Asa cum am mai spus, cererea de specialisti IT pe piata muncii este de cateva ori mai mare decat oferta universitatilor acreditate. ARACIS este un organism foarte important pentru urmarirea si mentinerea calitatii procesului de invatamant superior, iar deciziile acesteia trebuie respectate de universitatea verificata. Orice universitate are un numar de studenti pe care trebuie sa ii formeze pe anumite specialitati, numar pana la urma stabilit de ARACIS. In conditiile in care o specializare IT este acreditata, facultatea are dreptul sa inmatriculeze un numar limitat de studenti, cu mult mai mic decat cererea de pe piata muncii.

In acest moment, in universitatile particulare, numarul de studenti admisi in primul an, permis de ARACIS la o specializare in domeniul IT, variaza intre 30 si 100, un numar foarte mic in comparatie cu posibilitatile de scolarizare ale respectivei institutii. Acest fapt face ca respectiva universitate sa nu fie atractiva pentru corpul profesoral, fiind obligata sa aiba salarii reduse, sa ii fie foarte greu sa tina pasul cu tehnologia privind dotarea laboratoarelor si sa furnizeze pietei muncii un numar redus de absolventi, pierderile pe parcursul anilor de studii fiind si ele destul de mari. Evident ca o solutie buna care ar multumi pe toata lumea ar fi cresterea cifrei de scolarizare. Acest lucru il poate stabili ARACIS dupa o consultare cu Ministerul Educatiei si in conformitate cu cerintele pietei.

De exemplu, Universitatea Hyperion poate lejer primi si sustine in primul an 200 de studenti la profilul ingineresc Automatica si Informatica aplicata si 100 de studenti la profilul universitar Informatica.

Totodata, Guvernul poate elabora strategii pentru a impulsiona directia de aprofundare pe profil a liceelor si cresterea numarului de absolventi de bacalaureat. O reforma in zona preuniversitara privind disciplinele studiate si gradul de incarcare al acestora ar fi mai mult ca oricand necesara, asa cum ea exista de altfel in mediul universitar.

Reporter: Care sunt concluziile evenimentului „Un nou impuls pentru locuri de munca prin revolutia digitala”, desfasurat recent la Institutul European din Romania?

Eugenie Posdarascu: Uniunea Europeana se afla intr-un moment in care trebuie sa recreeze „un proces de convergenta, atat intre statele membre, cat si in cadrul societatilor, care sa se axeze pe productivitate, crearea de locuri de munca si echitate sociala”. Pe de alta parte, Europa trebuie sa profite de revolutia digitala si sa ofere oportunitati cetatenilor si intreprinderilor.

Evenimentul din 23 noiembrie 2016 s-a desfasurat la Sala de conferinte a Institutului European din Romania, avand format de world-cafe si face parte din campania de dezbateri publice, o serie de evenimente in desfasurare, pentru pregatirea si stabilirea prioritatilor Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene din anul 2019. De aceea, in cadrul acestei dezbateri s-au abordat urmatoarele doua mari prioritati: – Un nou impuls pentru locuri de munca, crestere si investitii; – O piata unica digitala conectata.

De buna organizare si desfasurare s-a ocupat doamna Gabriela Dragan – Director General al acestui institut si doamna Loredana Licuta – Coordonator Europe Direct Bucuresti, IER. In deschidere au luat cuvantul reprezentanti ai guvernului (Cristian Badescu – Secretar de Stat in Ministerul Afacerilor Externe, Radu Horia Dorcioman – Secretar de Stat in Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, Andrei Popescu – Secretar de Stat in Ministerul Tineretului si Sportului) care au pus accent pe importanta IT in viata de zi cu zi, pe faptul ca in ziua de azi aproape ca nu exista domeniu in care IT sa nu fie prezent. In acest sens, acestia considera ca invatamantul romanesc va trebui sa considere prioritara pregatirea si formarea de si mai multi specialisti IT in conditiile in care noile tendinte pe plan mondial ale pietei fortei de munca sunt de crestere a ofertei de locuri de munca in domeniu.

Tinerii participanti, studenti de la Universitatea Politehnica Bucuresti, Academia de Studii Economice, Universitatea Hyperion (Facultatea de stiinte Exacte si Ingineresti) si Universitatea Romano – Americana, au avut ocazia sa dialogheze cu specialisti in domeniu (facilitatori) pe urmatoarele teme: Impactul Agendei Digitale asupra pietei muncii, Educatia in era digitala, Masuri digitale pentru a reduce birocratia, Diseminarea informatiei europene prin canalele social media etc.

O concluzie cu caracter general ne arata ca ne gasim in plin avant al erei digitale. Informatiile care ne vin de la institutiile europene sunt transmise aproape instantaneu pe canale de comunicatie electronice, canale social – media. Viteza cu care procesele economice si/sau administrative sunt automatizate si informatizate a crescut foarte mult in ultimii ani, lucru de neimaginat pana acum. Lumea se grabeste, iar daca unele lucruri durau luni, zile sau ore pentru a se desfasura sau rezolva, acum durata lor este la un click distanta. Fenomenul de debirocratizare mult asteptat este acum gata sa se produca. Asta inseamna eficienta, randament si productivitate crescuta. Piata muncii are de acum si o agenda digitala, ea este gandita si analizata si din aceasta perspectiva a factorului IT, factor care duce la cresterea calitatii vietii de zi cu zi. Pentru aceasta este nevoie ca Romania sa nu faca exceptie si sa investeasca neintarziat in educatie, in formarea de noi specialisti pregatiti noului val de cerinte de pe piata muncii.

Reporter: Ce v-au spus studentii prezenti la eveniment, ce-si doresc? Avem aceeasi situatie ca si in cazul absolventilor de Medicina, care iau calea strainatatii?

Eugenie Posdarascu: Studentii participanti la acest eveniment au fost foarte incantati mai ales ca problemele dezbatute vizau nu doar viitorul tarii, ci si al lor. Fiind atrasi de punctele in discutie, acestia au pus intrebari atunci cand lucrurile le erau neclare si au venit cu solutii de management IT pe care invitatii le-au apreciat. Studentii au subliniat faptul ca invatamantul si cercetarea sunt foarte importante pentru viitorul acestei tari si faptul ca multi dintre ei sunt obligati sa isi caute un loc de munca in afara ar trebui sa dea de gandit celor de la guvernare. Totodata acestia au propus sa fie incurajata si sprijinita prin masuri legislative concrete initiativa tinerilor pentru a porni o afacere, mai ales in domeniile de interes ale Uniunii Europene.

Studentii isi doresc ca inca din facultate, dar si dupa terminarea facultatii, sa poata studia si accesa mult mai usor oferta de locuri de munca. Pentru aceasta ei considera ca este necesara crearea unei baze de date cu informatii despre firmele interesate de a-i avea angajati. Cu siguranta studentii sunt interesati in primul rand de conditiile de angajare, de beneficiile oferite de companiile angajatoare, de posibilitatile de perfectionare si sporire a cunostintelor, de salariul de inceput, dar si de sansele de avansare in cariera si de crestere a veniturilor.

In Romania marile firme de IT si-au deschis de multi ani puncte de lucru, astfel ca foarte putini studenti sunt tentati sa plece sa isi caute un loc de munca in afara. Totusi, am putea spune ca firmele de IT din Romania cu angajati romani, sunt foarte de apreciate in UE si SUA, si, din acest motiv, acestea au contracte in afara, fapt pentru care tinerii nostri se vad nevoiti sa plece pentru zile, saptamani, luni sau ani, detasati pentru a lucra in diferite proiecte multinationale. Bineinteles ca acest fapt implica multe beneficii si o cariera pentru tinerii nostri.

In cazul absolventilor de la Medicina, dupa cate stiu, statul roman inca nu sprijina in mod serios angajarea acestora in sistemul de sanatate romanesc. Inca nu exista o reforma a sistemului medical care sa ii faca pe acestia sa isi doreasca sa lucreze in tara. Salariile oferite la angajare tinerilor absolventi de la Medicina sunt neatragatoare, in conditiile in care atat statul roman, cat si absolventul au investit bani si efort in pregatirea universitara 5 sau 6 ani. In aceste conditii, tarile occidentale, in special Marea Britanie, Italia, Franta si Germania, sunt principalele beneficiare ale absolventilor nostri.

Related posts

Legea bugetului de stat pentru anul 2018 a fost adoptata de Parlament. Proiectul de buget, construit pe o crestere economica de 5,5% si o inflatie de 3,1%

Lucy Ionesco

SALARIZARE 2018. Olguta, extrem de deranjata de protestele celor din Sanatate, care au votat in masa cu PSD in urma promisiunilor mincinoase

Ioana Badulescu

Comisia Europeana a criticat guvernarea PSD, in replica social-democratii au lansat discursuri anti-UE, afirmand ca Romania e suverana

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult