Echipajul de bob feminin al Romaniei a fost, sambata, la doua sutimi de un rezultat istoric la Campionatele Europene de pe partia din Königssee (Germania), dupa ce cu o saptamana in urma si-a trecut in palmares medalia de aur in cadrul Cupei Europei de la Winterberg. Echipa formata din Andreea Grecu, Teodora Vlad si antrenata de Paul Neagu a reusit sa ocupe locul 4 la Königssee, iar daca reusea sa termine pe locul 3, echipa de bob a Romaniei ar fi obtinut o medalie dupa 27 de ani. Ultima medalie cucerita de bobul romanesc la Campionatele Europene a fost in anul 1992 de actualul antrenor al fetelor, Paul Neagu.
Antrenorul Paul Neagu, la randul sau un sportiv de elita al Romaniei, a declarat pentru HotWeek.ro ca performantele obtinute in primele zile ale anului reflecta rezultatul muncii depuse in ultimii ani cu echipele feminine de bob ale Romaniei. Ambitia profesorului Neagu este sa aduca Romaniei o medalie olimpica la JO de la Beijing din 2022.
In interviul acordat jurnalistei Cristiana Petrariu Bota pentru publicatia HotWeek.ro, Paul Neagu a vorbit despre performantele obtinute de fete in primele zile ale acestui an si a dezvaluit cum arata o zi de antrenament la bob, un sport total diferit de celelalte competitii. In convorbirea purtata pe drumul spre Innsbruck, antrenorul bobului romanesc a facut referire si la suportul financiar, ca element esential pentru a face performanta, dar si despre programul competitional al perioadei imediat urmatoare.
Sambata, bobul Romaniei a fost lansat de Andreea Grecu – pilot si Teodora Vlad – impingator. Fetele au obtinut locul 5 la Etapa de Cupa Mondiala si locul 4 la Campionatele Europene. De subliniat ca Andreea Grecu si Teodora Vlad au obtinut cel mai bun rezultat din bobul feminin in istoria participarilor Romaniei la Campionatul European si la o etapa de Cupa Mondiala.
Andreea Grecu ne-a declarat, dupa competitie, ca emotiile au fost coplesitoare in timpul celei de-a doua manse, cand a simtit bucurie si uimire din partea tuturor atletilor si oficialilor care au urmarit evolutia echipajului romanesc.
„Emotiile au fost intense inainte de a doua mansa, iar la final emotiile au fost coplesitoare pt noi. La a doua mansa am dat cel mai bun start pe partia din Königssee. Am simtit bucurie si uimire din partea tuturor atletilor si oficialilor care ne-au urmarit. Pe parcursul mansei a doua am avut o derapare pe linia dreapta unde am pierdut cateva sutimi, insa dupa iesirea din inel, am inceput sa recuperam. Timpul s-a oprit la doar 2 sutimi in spatele Austriei„, a declarat Andreea Grecu pentru HotWeek.ro.
Paul Neagu, antrenorul care a dus Romania pe culmi
Paul Neagu, antrenorul aflat la carma echipei de bob feminin a Romaniei, a reusit prin munca, motivatie si perseverenta, sa dea valoare echipajului, iar rezultatele obtinute la Cupa Mondiala si Campionatele Europene arata ca bobul romanesc se afla in elita sportului mondial.
„Pentru mine este un rezultat foarte frumos, este de fapt rezultatul muncii pe care am depus-o in ultimii ani cu echipele feminine de bob ale Romaniei. Era de asteptat ca Andreea Grecu, dupa 2 ani de pilotaj, sa ajunga in sfarsit la niste rezultate remarcabile. Tinand cont ca anul trecut a incercat sa se califice la Jocurile Olimpice de Iarna din Coreea de Sud, din pacate nu a reusit si a mers mai departe ca impingatoare pentru Maria Constantin, acum chiar a dorit si si-a dorit din inima acest rezultat. Dupa ce in urma cu o saptamana a cucerit o medalie de argint si o medalie de aur la Cupa Europei de la Winterberg, iata ca acum valoarea echipei este perfecta prin acest rezultat deosebit, locul 4 la doar doua sutimi de locul 3 ocupat de un echipaj din Austria, o tara cu traditie, o tara care are o partie de bob si cu alte posibilitati decat noi, romanii. Este un echipaj tanar, Andreea mai are inca un an de juniorat, are 25 de ani, chiar saptamana trecuta i-a implinit, pe 10 ianuarie. Vlad Teodora va implini anul acesta 22 de ani. Este un echipaj relativ tanar, sa nu uitam ca in bobul de performanta rezultatele ajung mai tarziu decat in alte sporturi, decat la inot sau la gimnastica artistica. In bobul de performanta avem campioni olimpici chiar de 38, chiar 42 de ani„, a declarat Paul Neagu, intr-o convorbire purtata pe drumul spre Innsbruck, acolo unde Andreea Grecu ca pilot si Vlad Teodora ca impingatoare vor evolua in celelalte etape de Cupa Mondiala.
Bobul romanesc si-a propus sa obtina o medalie olimpica in 2022
Intrebat cum cum se sustine bobul romanesc din punct de vedere financiar, profesorul Paul Neagu a precizat ca acest sport este finantat in prezent de Comitetul Olimpic Roman si de Federatia Romana de Bob si Sanie, dar a subliniat ca pentru a atinge obiectivul propus, acela de a obtine o medalie la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2022, este nevoie de mai mult.
„Suntem sustinuti de Federatia Romana de Bob si Sanie, Ministerul Tineretului si Sportului pune la dispozitie mijloace financiare si Comitetul Olimpic Roman, de asemenea, ne sustine financiar. Asta nu inseamna ca nu se poate mai bine. Daca noi oferim in continuare rezultate mult mai bune, Federatia si Ministerul Sportului si Comitetul Olimpic trebuie sa faca la randul lor sacrificii mai mari ca sa ajungem acolo unde dorim, o medalie olimpica in 2022„, a aratat Paul Neagu.
Ce presupune o zi de antrenament in bobul de performanta
Bobul este un sport care nu seamana cu niciun alt sport, inclusiv la capitolul antrenamente. Nu se poate compara cu atletismul sau cu fotbalul, profesorul Paul Neagu explicand ca antrenamentele la bob combina munca unui halterofil cu munca unui atlet de inalta performanta. Iar aceste antrenamente au ca rezultat timpii deosebiti obtinuti pe primii 50 de metri.
„O zi de antrenament in bobul de performanta presupune un program foarte incarcat al sportivelor. Nu se aseamana cu niciun alt sport, nu putem sa-l comparam cu atletismul, cu fotbalul sau cu tenisul. Ne trezim la ora 06.00, in 24 de ore gasim intr-adevar 8 ore sa ne odihnim, insa restul orelor de 16 sunt full, sunt pline de tot felul de evenimente. In 2 saptamani vom avea Cupa Mondiala de la St. Moritz (Elvetia), acolo fiind singura partie naturala din lume. Acolo, antrenamentele vor incepe cand se crapa de ziua, deci la ora 08.00 trebuie sa fie primele boburi pe partie, altfel gheata se inmoaie. Apoi, antrenamentul de pregatire fizica este unul foarte complex. Practic, combinam munca unui halterofil cu munca unui atlet de inalta performanta. Aceste antrenamente ne dau ca rezultat timpii deosebiti pe primii 50 de metri, unde sportivele incearca sa ia cu ele acest bob de 170-180 de kg si cat mai repede sa-i dea viteza maxima„, a explicat antrenorul echipei de bob feminin.
Paul Neagu: Urmeaza inca sase concursuri foarte importante
Pentru fetele lui Paul Neagu urmeaza evolutiile din celelalte etape de Cupa Mondiala, la Innsbruck si apoi la St. Moritz (Elvetia). Apoi, reprezentantele Romaniei se vor intoarce la Konigssee pentru a-si apara titlul de campioane mondiale. Va urma o saptamana de deplasare peste Ocean, va fi Cupa Mondiala din Lake Placid, apoi o Cupa Mondiala o saptamana mai tarziu la Cagliari, in Canada, iar dupa aceea toate echipele care vor participa la Campionatele Mondiale se vor deplasa la Whistler.
„Mai avem inca sase concursuri foarte importante. Saptamana aceasta, vineri sau sambata – depinde si de vreme si de decizia juriului international – avem Cupa Mondiala din Innsbruck, o saptamana mai tarziu avem Cupa Mondiala din St. Moritz, iar doua saptamani mai tarziu se vor desfasura Campionatele Mondiale de Juniori din Königssee, unde Andreea Grecu si Teodora Vlad incearca sa-si apere titlul de campioane mondiale de anul trecut. Dupa aceea este o saptamana de deplasare peste Ocean, unde vom avea trei zile de antrenamente, va fi Cupa Mondiala din Lake Placid, o Cupa Mondiala o saptamana mai tarziu la Cagliari, in Canada, iar dupa aceea toate echipele care vor participa la Campionatele Mondiale se vor deplasa la Whistler. Noi ne vom deplasa cu avionul, iar boburile vor veni cu niste containere. Whistler este o partie foarte, foarte rapida, ajungang la bobul de 4 pana la 154 de km/h, iar la bobul de 2 masculin la 152 km/h, iar fetele ajung si ele la 148, 149 km/h. Partia este cunoscuta, Andreea Grecu a coborat la mai multe concursuri pe ea, a facut doua Cupe ale Americii acolo, a facut o Cupa Mondiala, nu este o partie noua, dar speram ca in momentul de fata ne favorizeaza pe noi, echipajul pe care il avem acum, este un echipaj de forta, de explozie, ne da posibilitatea ca in foarte scurt timp sa dam bobului viteza maxima„, a incheiat Paul Neagu, in declaratia facuta pentru HotWeek.ro.
Andreea Grecu este optimista pentru Cupa Mondiala din 19 ianuarie de la Innsbruck. „Este o partie unde primii 50 de metri conteaza enorm. Pe partia din Innsbruck avem insa experinta, deoarece se tin in fiecare an Campionatele Nationale ale Romaniei. Speram sa obtinem un loc in primii 6„, a adaugat sportiva.
Paul Neagu a inceput pregatirea fetelor in anul 1999. A valorificat potentialul generatiilor de sportive care au reprezentat onorabil Romania la nivel international. In 2000 Paul Neagu a participat cu doua echipaje la prima editie de Campionat Mondial la Winterberg. Paul Neagu a fost atunci in colectivul de antrenori cu Ion Panturu, un sportiv de referinta al Romaniei. Impreuna cu franarul Nicolae Neagoe, Panturu a castigat medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Grenoble (1968). Este singura aparitie pe podiumul olimpic pentru Romania la Jocurile Olimpice de Iarna.