Daniel Constantin
Breaking News Politica

Interviu exclusiv cu Daniel Constantin, co-presedinte ALDE. Ce prevede Legea familiei si cand va ajunge proiectul in Parlament

Co-presedintele ALDE, Daniel Constantin, a vorbit intr-un interviu, acordat in exclusivitate pentru HotWeek.ro, despre Legea familiei, despre cum va imbunatati aceasta lege viata romanilor care si-au intemeiat o familie, fara a o transforma intr-o entitate asistata social, dar si cand va ajunge proiectul Legii familiei in Parlament.

Daniel Constantin a explicat ca Legea familiei va ajuta la imbunatatirea vietii de familie, prin introducerea unor programe de sprijin, care sa ajute la crearea unor standarde sociale care sa duca la prosperitatea familiilor. Printre altele, Legea familiei propune reintroducerea alocatiilor pentru nou-nascuti, crearea unor servicii de sanatate specializate gratuite, concedii si indemnizatii pentru cresterea copiilor.

„Vrem ca statul sa sustina cresterea, ingrijirea si educarea copiilor (…). In viziunea noastra, a celor de la ALDE, familia si educatia copiilor ar trebui sa stea la baza sistemului nostru de valori. De fapt, trebuie sa intelegem foarte clar: copii sunt viitorul unei societati, dar ramane o vorba goala daca nu facem politici in acest sens”, a declarat Daniel Constantin.

Totodata, Legea familiei va ajuta la combaterea scaderii ratei natalitatii, o problema majora cu care Romania se confrunta in ultima perioada. Co-presedintele ALDE a atras atentia ca, in lipsa unui pachet de masuri integrate, care sa cuprinda domenii precum asistenta si protectia sociala, educatia si invatamantul de toate gradele, Romania se confrunta cu pericolul aparitiei unui dezechilibru major al balantei demografice si, pe termen mediu, cu scaderea dramatica a populatiei Romaniei. Legea familiei vaveni cu solutii la aceasta problema.

Proiectul privind Legea familiei va fi discutat mai intai cu societatea civila, ne-a explicat Daniel Constantin, care a adaugat ca la discutii vor fi invitate ONG-urile, experti din tarile care reusesc sa ofere cele mai bune exemple in acest domeniu, dar si alte institutii implicate in domeniu.

Totodata, Daniel Constantin a explicat ca va fi lansat si un site unde cetatenii sa isi trimita opiniile pe acest subiect. Dupa dezbaterile publice, vor incepe discutiile in Parlament. „Sper ca in toamna, dupa inceperea sesiunii, sa fie unul dintre primele proiecte din sesiune”, a mai declarat copresedintele ALDE.

Iti recomandam: ALDE, noul partid rezultat din fuziunea PC cu PLR. Alegerile in cadrul ALDE vor avea loc in 2017

Va prezentam mai jos interviul integral acordat de co-presedintele ALDE, Daniel Constantin, pentru HotWeek.ro.

Reporter: Domnule Daniel Constantin, ati devenit de cateva zile co-presedinte al noului partid liberal, de centru-dreapta, Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE). Crearea noului partid inseamna renuntarea la valorile conservatoare?

Daniel CONSTANTIN: Nici vorba sa renuntam la ele. Dimpotriva, vom continua sa le promovam si veti vedea asta in perioada urmatoare. Si voi exemplifica: una dintre valorile de baza pe care se bazeaza doctrina conservatoare este familia. In interiorul fostului PC, noi am lucrat de curand la un proiect de lege pe care vrem sa il promovam cat mai mult in perioada urmatoare. Legea pe care o aducem in dezbatere vrea sa consolideze valorile familiei si sa o readuca in prim-planul preocuparilor din societate. Trebuie sa facem asta pentru ca familia este legatura noastra cu trecutul si puntea catre viitor. Societatile occidentale dezvoltate au politici pentru familie sustenabile si este atat cazul Suediei, Marii Britanii si a SUA.

Rep: Si-a diminuat familia rolul in societatea noastra ?

DANIEL CONSTANTIN: Din pacate, da, rolul familiei in societate este din ce in ce mai fragil: a crescut rata divorturilor, scade numarului casatoriilor. Dar, foarte important, ceea ce trage un semnal de alarma, este scaderea dramatica a ratei natalitatii. De aceea, consider ca, in lipsa unui pachet de masuri integrate, care sa cuprinda domenii precum asistenta si protectia sociala, educatia si invatamantul de toate gradele – inclusiv cel care se adreseaza nevoilor speciale – , exista pericolul real al aparitiei unui important dezechilibru al balantei demografice si, pe termen mediu, scaderea dramatica a populatiei Romaniei. Am luat nota de aceste semnale de alarma si vrem sa gasim solutii de stopare.

Iti recomandam si: Codrin Scutaru: Legea familiei va integra populatia varstnica in viata activa a societatii

Rep: Si cum aveti de gand sa evitati acest pericol?

DANIEL CONSTANTIN:
Noi propunem de exemplu reintroducerea alocatiilor pentru nou-nascuti, crearea unor servicii de sanatate specializate gratuite, concedii si indemnizatii pentru cresterea copiilor. Nu ne oprim aici. Tocmai pentru ca suntem un partid liberal, vrem sa acordam sanse egale copiilor, tratament egal , indiferent de mediul socio-economic din care acestia provin – doar astfel vom putea vorbi de afirmare individuala, o valoare esentiala a liberalismului. De aceea, vrem ca statul sa sustina cresterea, ingrijirea si educarea copiilor prin alocatii pentru copii, ajutoare pentru stimularea accesului la educatie, dezvoltarea retelelor de crese, gradinite, centre de zi, after-school, a serviciilor de cantina scolara pentru unitatile cu program prelungit/semi-internat, stimularea rezultatelor deosebite la invatatura. In viziunea noastra, a celor de la ALDE, familia si educatia copiilor ar trebui sa stea la baza sistemului nostru de valori.

De fapt, trebuie sa intelegem foarte clar: copii sunt viitorul unei societati/natiuni, dar ramane o vorba goala daca nu facem politici in acest sens. Practic, noua lege vrea sa ajute la imbunatatirea vietii de familie, prin introducerea acestor programe de sprijin a familiei, astfel incat sa ajutam la crearea unor standarde sociale care sa ajute la prosperitatea familiilor.

Rep: Nu faceti astfel din familie o structura/entitate asistata social?

DANIEL CONSTANTIN: Dimpotriva, vrem crearea unor mecanisme eficiente de sprijin, care sa scoata familia din sfera asistentei sociale si sa o redea vocatiei sale firesti, de cadru al dezvoltarii individuale sanatoase.
Noi consideram ca modelul fragmentar si pagubos pentru interesele familiei al programelor de sprijin insuficient corelate si incoerent implementate, servind drept moneda de schimb electorala, trebuie sa fie inlocuit de un sistem unitar si integrat de masuri si institutii care sa evite risipa de resurse financiare, materiale si umane. Social-democratia vorbeste de asistenta sociala si ajutarea celor aflati in situatii de blocaj social si vulnerabilitate (dizabilitate, saracie, excluziune sociala etc.), noi ca liberali vorbim de protectie sociala si investitie sociala: cheltuielile sociale trebuie sa fie foarte bine focusate incat sa ajunga doar la cei in nevoie pe de o parte pentru a evita blocajul social si reintrarea lor in zona activa sau incusiva si pe de alta parte sa investim in servicii sociale pentru toti pentru ca de aceste servicii trebuie sa se bucure si tinerii din clasa de mijloc care au nevoie de centre de zi pentru varstnici unde parintii lor pot sa aiba grija de copii dupa gradinita sau scoala de exemplu.

Rep: Aveti si sustinerea colegilor din fostul PLR? Cand veti discuta acest proiect in Parlament? Deocamdata, tocmai va lua vacanta.

DANIEL CONSTANTIN: Desigur ca avem sprijinul lor, acesta a devenit deja un proiect ALDE. Si este firesc sa fie asa pentru ca si ei au pus accent si importanta pe valorile familiei, asa ca suntem pe aceeasi lungime de unda. In ceea ce priveste dezbaterea in Parlament… Acest proiect trebuie intai discutat cu societatea civila, pentru ca este un proiect pentru societate. ALDE vrea sa fie deschis atunci cand propune proiecte de lege. Vrem sa invitam ONG-urile si alte institutii implicate in acest domeniu si sa generam o reala dezbatere publica pentru acest proiect. In plus, vom invita si experti din tarile care reusesc sa ofere cele mai bune exemple in acest domeniu. De altfel, intentionam sa deschidem si un site unde cetatenii sa isi trimita opiniile pe acest subiect. Abia dupa ce vom avea aceste dezbateri publice, vom incepe discutiile in Parlament si sper ca in toamna, dupa inceperea sesiunii, sa fie unul dintre primele proiecte din sesiune.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de zvonuri si de „stiri bomba”, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe Facebook, Twitter sau Google Plus.  

Stiri pe aceeasi tema

Dancila, suparata ca Iohannis a blocat remanierea Guvernului: Vom merge in Parlament pentru a obtine sustinerea necesara

Cristiana Petrariu Bota

Dancila spune ca ambasadorul Romaniei a votat „impotriva” Codrutei Kovesi, desi surse oficiale sustin ca dupa discutia cu Iohannis, Odobescu a votat „pentru”

Cristiana Petrariu Bota

Romania imbatraneste! INS: Indicele de imbatranire demografica s-a accentuat in 2018. Suntem pe locul 18 in lume la declin demografic, alaturi de Siria

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult