INTERVIURILE HOTWEEK. Daniel Posdarascu, unul dintre cei mai buni informaticieni ai Romaniei, ne vorbeste despre Algoritmiada 2015 si echipa de olimpici Infoarena
Breaking News IT/Stiinta

INTERVIURILE HOTWEEK. Daniel Posdarascu, unul dintre cei mai buni informaticieni ai Romaniei, ne vorbeste despre Algoritmiada 2015 si despre echipa de olimpici Infoarena

Cea de-a saptea editie a concursului Algoritmiada 2015 s-a desfasurat la Cluj in perioada 11-13 septembrie si a reunit cei mai buni tineri informaticieni din tara si din strainatate. Daniel Posdarascu, un geniu al noii generatii de informaticieni, a fost principalul organizator al celui mai important concurs de informatica din Romania – Algoritmiada, alaturi de Mihai Calancea (coordonator comisie stiintifica) si Adrian Budau (coordonator tehnic).

Pentru a afla mai multe despre competitia Algoritmiada, am stat de vorba cu Daniel Posdarascu, nimeni altul decat fiul lui Eugenie Posdarascu, decanul Facultatii de Stiinte Exacte si Ingineresti din cadrul Universitatii Hyperion. La mai putin de 20 de ani, Daniel are in palmares 3 medalii de aur, 3 de argint si 3 medalii de bronz castigate la concursurile si olimpiadele internationale de informatica.

Daniel Posdarascu, student la Imperial College din Londra, a declarat in cadrul interviului HotWeek.ro ca la editia de anul acesta a concursului Algoritmiada au intrat in competitie „cei mai buni dintre cei buni”. Practic, Algoritmiada a fost olimpiada Asociatiei Infoarena, o organizatie non-profit cu scop educational, dedicata studiului informaticii de performanta.

„Anul acesta s-au batut cei mai buni dintre cei mai buni romani de liceu si facultate la Seniori, respectiv cei mai tari elevi de Gimnaziu la Juniori. Am creeat un pseudo lot olimpic cu toti elevii din tara, o olimpiada a noastra, a Infoarenei. Competitia a fost mai stransa ca niciodata, deci in calitate de organizator nu am cuvinte decat de lauda pentru concurs si nu regret o secunda din timpul meu personal investit”, a spus Dani Posdarascu.

Tanarul informatician a mai explicat ca echipa Infoarena este formata din teoreticieni, matematicieni, si informaticieni, nu din organizatori profesionisti de evenimente, astfel ca „orice experienta noua inca ne dezvolta puternic aceasta latura”.

Dupa ce ne-a prezentat lista castigatorilor competitiei Algoritmiada 2015, l-am intrebat pe Dani ce sfat le-ar da pasionatilor de informatica aflati la inceput de drum. „Daca vrei sa te apuci serios de informatica si in principal de algoritmica, ai nevoie la inceput de un indrumator. (…) De asemenea, daca vrei sa te apuci de info, iti sugerez sa stii bine matematica. Informatica fara matematica nu se poate”, a mai spus Dani.

Cum s-a desfasurat Algoritmiada 2015, cine sunt castigatorii, ce reprezinta pentru un tanar informatician participarea la acest concurs, dar si despre competitii similare organizate de comunitatile de informatica din alte tari, aflati mai jos intr-un amplu interviu acordat de organizatorul competitiei, Daniel Posdarascu, pentru HotWeek.ro. La sfarsitul interviului puteti viziona si o galerie foto de la Algoritmiada.

Reporter: Ce este Infoarena si ce reprezinta ea pentru tinerii pasionati de informatica?

Daniel Posdarascu: Asociatia Infoarena este o organizatie non-profit cu scop educational, dedicata studiului informaticii de performanta. In cei 10 ani de activitate, Infoarena a avut un rol important in pregatirea olimpicilor internationali ai Romaniei si a pasionatilor de informatica in general (aproximativ toti olimpicii internationali din tara lucreaza sau au lucrat sute de probleme de pe acest site). Deseori, spre finalul liceului, unora dintre ei li se ofera ocazia sa adere la echipa Infoarena pentru a ajuta la randul lor comunitatea in care s-au dezvoltat. Aceasta este si povestea mea si a tuturor celor care sunt implicati momentan in proiect :). http://www.infoarena.ro/

HotWeek.ro iti recomanda si: Infomatrix sau despre lumea unei noi generatii. Interviu cu Eugenie Posdarascu, decanul Facultatii de Stiinte Exacte si Ingineresti din cadrul Universitatii Hyperion

Rep: Ce reprezinta concursul Algoritmiada pentru Infoarena si care este modul de desfasurare?

Daniel Posdarascu: Concursul „Algoritmiada” tocmai si-a incheiat cea de a 7-a editie in acest an (ne pregatim puternic pentru editia numarul 8). Algoritmiada este simbolul Infoarena in domeniul concursurilor in fiecare an, concursul are 3-4 runde de calificare (mai multe detalii pe site-ul Infoarena) care sunt urmate de o runda finala on-site. Rundele constau in rezolvarea a 3-4 probleme de natura algoritmica. In trecut, finala a fost organizata de fiecare data in cate un oras din tara: Brasov (2009), Iasi (2010), Timisoara(2011), Targu-Mures (2012), Ploiesti (2013), Bucuresti (2014), Cluj (2015). Aceasta pagina contine o lista amanuntita cu toate concursurile de informatica care s-au tinut pe site din 2004 pana acum: http://www.infoarena.ro/concursuri

In fiecare an concursul se desfasura pe mai multe grupe de varsta: Pana in 2014, grupele de varsta erau impartite pe clase (5-8, 9-10, 11-12, open sau 5-9, 10, 11-12 open, depinde de an). In 2015 am vrut sa facem un mic test si am avut doar 2 grupe de varsta: Juniori (Gimnaziu si cine se considera incepator la a 9-a ) si Seniori (Liceu + Studentii de Facultate). Rezultatul a fost pozitiv din punctul nostru de vedere. Degeaba incercam sa delimitam 9-10, 11-12 si Open (studenti) deoarece in fiecare grupa era posibil sa fie cate un elev foarte bun, cu mult peste nivelul altui concurent de la o grupa mai mare. Astfel, neavand o ierarhie exacta o participantilor, eram obligati sa schimbam formatul concursului anual. Consideram ca solutia cu care am venit in 2015 (2 grupe de Juniori si Seniori) ne-a rezolvat orice problema si dorim momentan sa o pastram si pentru anul viitor, in 2016 (avem chiar idei noi, deci e inca loc pentru progres).

Rep: In calitate de organizator al concursului Algoritmiada, spune-ne cum a fost competitia  de anul acesta?

Daniel Posdarascu: Datorita noului nostru format, concursul a fost dupa parerea mea mai intens si mai interesant ca niciodata. Practic, anul acesta s-au batut cei mai buni dintre cei mai buni romani de liceu si facultate la Seniori, respectiv cei mai tari elevi de Gimnaziu la Juniori. Am creat un pseudo lot olimpic cu toti elevii din tara, o olimpiada a noastra, a Infoarenei. Competitia a fost mai stransa ca niciodata, deci in calitate de organizator nu am cuvinte decat de lauda pentru concurs si nu regret o secunda din timpul meu personal investit.

Rep: Cine sunt castigatorii? Vorbeste-ne putin despre ce au facut ei acolo. 

Daniel Posdarascu: Toti au castigat. Toti trebuie felicitati. Faptul ca unii s-au clasificat mai bine decat altii in Runda Finala se datoreaza doar sistemului de performanta. In teorie, un om a castigat. In practica, toti.

La Juniori castigatorul a fost Bogdan Sitaru (clasa a 8-a), urmat de Cristina Borza si Laura Georgescu (suntem foarte mandri de faptul ca pe primele trei pozitii avem doua fete). Mentiuni au obtinut: Eftime Andrei, Puscasu Felix si Niculae Alexandru Vlad.

La Seniori competitia a fost colosala. Primele 10 locuri au fost premiate, locuri care impartasesc nume mari in istoria Olimiadei de Informatica, nume care au participat chiar la Olimpiada Internationala de Informatica si au obtinut medalii de bronz, argint si chiar si aur. Locul 1 cu 300 de puncte din 400 a fost obtinut de Andrei Popa (clasa a 10-a). Pe locul 2 s-a clasat Mihai Nitu, student la Universitatea din Bucuresti. Mihai a obtinut tot 300 de puncte, dar din nefericire pentru el a obtinut mai putine puncte decat Andrei in rundele de calificare. Locul 3 a fost obtinut de un alt student din strainatate Dragos Ristache. Locurile 4-10 au obtinut mentiuni: Alex Velea, Gavrila Vlad Alexandru (castigatorul Algoritmiadei din 2012), Oncescu Costin (castigatorul din 2014), Denis Mita, Dobre Bogdan, Constantinescu Andrei si Stanciu Andrei.

Repet, toti trebuie felicitati, toti s-au marcat onorabil in frumoasa istorie a Algoritmiadei si a Infoarenei. Am primit feedback pozitivi de la concurenti. Speram sa fie la fel si la anul.

Rep: Editia de anul trecut s-a desfasurat  la Universitatea Hyperion din Bucuresti. Cum a fost editia de anul acesta in comparatie cu cea de anul trecut?

Daniel Posdarascu: Anul trecut teoretic a fost mai bine. Practic, am primit foarte mult ajutor din partea Facultatii de Stiinte Exacte si Ingineresti a Universitatii Hyperion unde decan este tatal meu, Eugenie Posdarascu, deci am putea zice ca a fost un caz special. Pentru moralul nostru as vrea sa spun ca si anul asta a fost bine. Echipa Infoarena este formata din teoreticieni/matematicieni/informaticieni, nu organizatori profesionisti de evenimente, deci orice experienta noua inca ne dezvolta puternic aceasta latura. Personal noi ne vedem in progres, sper sa avem dreptate.

Rep: Ce ne poti spune despre fonduri, cum se finanteaza acest concurs? 

Daniel Posdarascu: Nu e usor sa gasesti sponsori din pacate. Am primit sponsorizari chiar de la Google si Facebook, dar asta acum mult timp. Anul acesta am fost sponsorizati de Emag (sponsorul nostru principal din ultimii ani), TakeOffLabs, ClickBirotica si de catre Cosmin Negruseri (unul dintre cei mai vechi membri Infoarena). Infoarena este o organizatie non-profit, deci sponsorii sunt singura noastra sursa pentru a supravietui. Orice ajutor e bine primit intr-un astfel de proiect, de aceea ii rugam pe iubitorii de performanta, pe iubitorii de IT sa ne fie aproape in fiecare an cand organizam un astfel de eveniment de tip concurs, practic unic in Romania, daca ne gandim la valoarea participantilor, cei mai buni tineri informaticieni romani.

Rep: Ce reprezinta pentru un tanar participarea la un astfel de concurs si in ce constau premiile?

Daniel Posdarascu: Practic toata lumea este castigata, doar pentru simplu fapt ca a ajuns in runda finala a acestui concurs. Aceasta ultima runda are rolul de a selecta pe cei mai buni dintre cei buni. Pe langa diplome, castigatorii sunt rasplatiti si cu bani. Dar pentru concurenti rasplata materiala nu este cea mai importanta, ei nu pentru asta participa la aceasta competitie. Sigur ca noi organizatorii incercam ca rasplata materiala sa fie de bun simt. Un concurs este puternic datorita reputatiei sale, pentru calitatea si nivelul ridicat al subiectelor, pentru valoare concurentilor si nu neaparat pentru valoarea materiala a premiilor. Multi ani si eu am participat in concurs si tot ce mi-am dorit in fiecare an a fost sa ajung pe podium, adica sa fiu in top. Sigur ca in final pe langa prestigiu constatam ca mai primesc si niste bani, ceea ce nu era rau. As vrea sa cred ca toti participantii nostri]i gandesc asa. De obicei, asta se intampla doar pentru oamenii care apreciaza calitatea, care apreciaza performanta si care doresc sa ajunga in varf.

Rep: Comunitati asemanatoare cu Infoarena Romania sunt si in alte tari. Daca ar fi sa facem comparatie, cum e Algoritmiada fata de competitiile organizate de comunitatile de informatica din alte tari?

Daniel Posdarascu: Exista desigur. Acum daca ne uitam la comunitatile din Rusia si America nu ne este rusine sa spunem ca suntem cu cativa ani in urma (acolo este cea mai puternica batalie). Sunt si mai multi si mai puternici, nu este usor sa le faci fata. Eu unul m-am antrenat destul de mult pe site-urile lor si am participat on-line la concursurile organizate de acestia. Dezavantajul site-ului nostru este faptul ca e in limba romana, deci nu ne putem lauda ca avem concurenti din alte tari decat daca acestia sunt vorbitori de lmba romana. Implicit, nefiind atat de vizibili, nici nu prea avem ocazia sa primim cuvinte de lauda din strainatate. Infoarena este deocamdata o comunitate pentru cei care cunosc limba romana. Ar fi un proiect mare si foarte benefic sa trecem site-ul in limba engleza, dar pentru asta ne trebuie manpower serios.

Rep: Ce sfat le-ai da pasionatilor de informatica care fac primii pasi in domeniu si care isi doresc sa performeze?

Daniel Posdarascu: Daca vrei sa te apuci serios de informatica si in principal de algoritmica, ai nevoie la inceput de un indrumator. E mare lucru sa ajungi la un nivel in care poti sa lucrezi singur, sa te documentezi singur, mai ales la nivelul problemelor de pe Infoarena. De asemenea, daca vrei sa te apuci de info sugerez sa stii bine matematica. Informatica fara matematica nu se poate. Depinde foarte mult ce vrei sa faci pe acest domeniu (programator pur sau teoretician).

Rep: Unde va avea loc  Algoritmiada 2016?

Daniel Posdarascu: Nu avem nimic stabilit. Am iesit cu concurentii de la runda finala din 2015 la restaurant si chiar i-am intrebat: „Unde ati vrea sa tinem aceasta competitie la anul?”. Existau voturi pentru Sibiu. Ar fi frumos, dar nu prea avem relatii acolo. Varianta numarul 2, mai convenabila pentru toata lumea, ar fi sa o tinem din nou la Brasov. O sa vedem. Important e sa se tina si sa cream o atmosfera frumoasa. Noi ne simtim bine oriunde.

[ot-caption title=”Algoritmiada 2015″ url=”http://www.hotweek.ro/wp-content/uploads/2015/09/algoritmiada-2015-infoarena.jpg”]

[ot-caption title=”Daniel Posdarascu, organizator Algoritmiada” url=”http://www.hotweek.ro/wp-content/uploads/2015/09/Daniel-Posdarascu-Algoritmiada-2015.jpg”]

[ot-caption title=”Algoritmiada, editia de anul trecut” url=”http://www.hotweek.ro/wp-content/uploads/2015/09/algoritmiada-eugenie-posdarascu.jpg”]
[ot-caption title=”Algoritmiada, editia de anul trecut” url=”http://www.hotweek.ro/wp-content/uploads/2015/09/algoritmiada-infoarena.jpg”]
[ot-caption title=”Algoritmiada” url=”http://www.hotweek.ro/wp-content/uploads/2015/09/algoritmiada-infoarena-dani-posdarascu.jpg”]

Stiri pe aceeasi tema

Boris Johnson a anuntat ca noua tulpina de coronavirus din Marea Britanie este cu 30% mai mortala decat cea initiala

Cristiana Petrariu Bota

Motoarele economice ale Europei se inchid, Germania si Franta au anuntat ca vor intra in lockdown

Cristiana Petrariu Bota

Ministerul Afacerilor Externe acuza manifestari provocatoare din partea Ungariei: Deturneaza afirmatiile presedintelui Romaniei

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult