Intrarea Maicii Domnului in Biserica sau Vovidenia, praznuita pe 21 noiembrie. Acatistul Intrarii Maicii Domnului in Biserica
Social

Intrarea Maicii Domnului in Biserica sau Vovidenia, praznuita pe 21 noiembrie. Acatistul Intrarii Maicii Domnului in Biserica

Sarbatoare importanta, luni, in Calendarul Ortodox. Pe 2 noiembrie este praznuita Intrarea Maicii Domnului in Biserica, sarbatoare cunoscuta in popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia. Incepand cu data de 21 noiembrie, in cadrul slujbei Utreniei, se canta Catavasiile: „Hristos Se naste, slaviti-L!…”. Este o sarbatoare care ii pregateste pe credinciosi de nasterea lui Isus Hristos. Mai jos puteti citi si acatistul Intrarii Maicii Domnului in Biserica.

Credinciosii au intrat de o saptamana in postul Nasterii Domnului sau Craciunului, care ii ajuta sa se purifice spiritual si trupesc si sa se reevalueze intr-o lumina noua, curata. Astazi, in Calendarul Ortodox este sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in Biserica. La varsta de 3 ani, Maica Domnului a fost adusa la Templul din Ierusalim de părinţii săi, Sfinţii Ioachim şi Ana, care respectau astfel promisiunea făcut lui Dumnezeu. Pentru că le-a dăruit cinstea de a fi părinţi, aceştia au făgăduit că vor duce copilul la templu şi îl vor închina Lui.

După Tradiţia Bisericii, preasfânta Fecioară Maria a stat 12 ani la Templul din Ierusalim, fiind educată împreună cu alte fecioare, până la vârstă de 15 ani. În tot acest timp, Maica Domnului şi-a petrecut cea mai mare parte în rugăciune.

Parintii Maicii Domnului sunt Sfintii Ioachim si Ana. Lipsiti de copii, dar cu credinta in Dumnezeu, L-au rugat pe Dumnezeu sa le daruiasca cinstea de a fi parinti, fagaduind ca daca vor avea un copil, il vor duce la templu si il vor inchina Lui. Un inger le vesteste ca vor avea o fata pe care o vor numi Maria. Sfintii Ioachim si Ana nu au uitat de promisiunea facuta lui Dumnezeu si la trei ani de la nasterea Maicii Domnului au dus-o pe fiica lor la templu.

Aici a fost intampinata de marele preot Zaharia, tatal Sfantului Ioan Botezatorul, care a dus-o in cea mai sfanta incapere din acest loc, in Sfanta Sfintelor, unde a stat pana la varsta de 15 ani, noteaza crestinortodox.ro. A fost condusa in acel loc sfant, pentru ca ea insasi avea sa devina „Sfanta Sfintelor” lui Dumnezeu, salas a lui Dumnezeu-Cuvantul. Din ea, Cel Necuprins, Cel Vesnic, avea sa ia trup, sa Se faca cuprins in pantecele ei.

Desi sunt persoane care sustin ca lucrul acesta era cu neputinta, totusi Biserica, in cantarile ei afirma: „Ceea ce s-a hranit in Sfanta Sfintelor, celei imbracate cu credinta si cu intelepciune si cu neintinata feciorie, mai marele Gavriil i-a adus din ceruri inchinaciune”.

Dintre sarbatorile inchinate Maicii Domnului, numai „Bunavestire” are la baza un eveniment istoric consemnat in Sfanta Scriptura (Luca I, 26-38). Despre celelalte sarbatori, evangheliile canonice nu ne dau marturii, informatiile provenind din Sfanta Traditie si din evangheliile necanonice (apocrife).

Parintele profesor Ene Braniste afirma ca aceasta sarbatoare a luat nastere in secolul VI. „Pe 20 noiembrie 543, Justinian a zidit la Ierusalim, langa ruinele templului, o biserica inchinata Sfintei Fecioare, care, spre deosebire de una mai veche, a fost numita biserica Sfanta Maria „cea noua”. Conform obiceiului, a doua zi dupa sfintire, adica pe 21 noiembrie, a inceput sa fie serbat hramul (patronul) bisericii, adica insasi Sfanta Fecioara, serbarea fiind consacrata aducerii ei la templu”.

In Apus, sarbatoarea a fost adoptata de papa Grigorie XI-lea, care a cinstit-o pentru prima data in anul 1374, la Avignon.

Incepand cu data de 21 noiembrie, in cadrul slujbei Utreniei, se canta Catavasiile: „Hristos Se naste, slaviti-L!…” Este o sarbatoare care ne pregateste si pe noi sa-L facem pe Hristos sa Se nasca tainic in noi.

Aleasă de Dumnezeu ca prin ea să vină în lumea aceasta Fiul Său, Maica Domnului este mama Mântuitorului, dar şi mama noastră. Multlăudată, nu este nimeni în lumea aceasta ca Maica Domnului, „mai înaltă decât cerurile şi mai curată decât strălucirile soarelui”.

Sărbătorile Maicii Domnului sunt cinci, fiind cinstită pe 8 septembrie, când prăznuim Naşterea Maicii Domnului, pe 21 Noiembrie, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, Soborul Maicii Domnului, pe 26 Decembrie, Bunavestire, pe 25 martie şi pe 15 August, Adormirea Maicii Domnului.

Ne întâlnim însă cu Maica Domnului şi în alte zile la slujbele noastre, când zicem: „Spăimântatu-s-au toate de dumnezeiască mărirea ta, că tu, Fecioară neispitită de nuntă, ai avut în pântece pe Dumnezeu Cel peste toate şi ai născut Fiu pe Cel fără de ani, pe Cel ce dăruieşte pace tuturor celor ce te laudă pe ţine”.

Acatistul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului

Condacul 1: Pe cea mai aleasa din toate, neamurile, pe Sfanta Prunca care se aduce astazi de Sfintii sai Parinti in Biserica Domnului si se aseaza in Sfanta Sfintelor, spre salasluirea Imparatului tuturor, cu cantari de lauda si cu multime de faclii sa o intampinam. Iar tu care ai milostivire nemarginita, slobozeste-ne din toate nevoile pe noi care iti cantam: Bucura-te, bucuria noastra, Sfanta Prunca, pururea Fecioara.

Icosul 1: Ingerii lui Dumnezeu o inconjoara cu credinta, iar credinciosii o fericesc pururi si cu bucurie canta laudele acestea: Bucura-te, Sfanta Prunca, care astazi esti adusa in Sfanta Sfintelor;
Bucura-te, ca Sfintii tai Parinti astazi iau roada fagaduintei;
Bucura-te, ca ai fost binecuvantata de marele arhiereu Zaharia;
Bucura-te, ca el te-a asezat in Sfanta Sfintelor;
Bucura-te, ca Sfantul Zaharia aparand cinstea ta, de evrei a fost omorat;
Bucura-te, jertfa bineprimita de Dumnezeu
Bucura-te, ca in Sfanta Sfintelor se pregateste azi salasluirea ta;
Bucura-te, ca- tu incepi mantuirea noastra;
Bucura-te, ca de fecioare de varsta ta ai fost petrecuta;
Bucura-te, bucuria noastra, Sfanta Prunca, pururea Fecioara.

Condacul al 2-lea: Veniti cetele crestinesti sa ne adunam la Sfanta Prunca, care lasand toate bucuriile din lume, se duce ca o jertfa in Biserica Domnului de catre Sfintii sai Parinti, pentru mantuirea noastra, si ca o multumire sa o cinstim cu cantari praznuind duhovniceste, iar lui Dumnezeu sa-i cantam: Aliluia!

Icosul al 2-lea: In varsta de trei ani fiind Sfanta Prunca, iar mai tarziu Nascatoare de Dumnezeu i s-a adus Domnului, implinind fagaduinta Parintilor sai, si marele arhiereu Zaharia o primeste si o aseaza in Sfanta Sfintelor, pentru a noastra mantuire; pentru aceasta sa-i cantam:
Bucura-te, ca de fecioare cu faclii ai fost adusa,
Bucura-te, vasul ce! sfintit;
Bucura-te, biserica imparatului tuturor;
Bucura-te, fecioara de Dumnezeu aleasa:
Bucura-te, ca David mai inainte a proorocit despre Intrarea ta in Sfanta Sfintelor;
Bucura-te, paine cuvantatoare;
Bucura-te, camara Cuvantului lui Dumnezeu:
Bucura-te, ca ai fost hranita de Ingeri;
Bucura-te, ca ai fost aleasa de Dumnezeu pentru a fi Maica a Sa;
Bucura-te, cortul lui Dumnezeu;
Bucura-te, bucuria noastra, Sfanta Prunca, pururi Fecioara.

Condacul al 3-lea: David Proorocul te-a laudat de demult, Fiica a lui Dumnezeu numindu-te; iar tu nascand Prunc pe Hristos Domnul nostru, l-ai hranit cu lapte, ca o Maica Sfanta a Lui. Pentru aceasta mare taina esti adusa in Biserica Domnului si asezata in Sfanta Sfintelor, unde, neincetat ai cantat: Aliluia!

Icosul al 3-lea: Ana cea neprihanita s-a bucurat ca implinind fagaduinta sa, aduce pe ceea ce s-a nascut din fagaduinta lui Dumnezeu, ca dar de mare pret, si Ioachim praznuieste luminat, iar noi te fericim, Sfanta Prunca, cu aceasta jertfa de cantare:
Bucura-te, singura binecuvantata intre-femei;
Bucura-te, propovaduirea proorocilor;
Bucura-te, slava. Apostolilor;
Bucura-te, lauda mucenicilor;
Bucura-te, innoirea lumii;
Bucura-te, impacarea lui Dumnezeu;
Bucura-te, scaunul Stapanului;
Bucura-te, salasluirea luminata a Mantuitorului;
Bucura-te, bucuria noastra, Sfanta Prunca, pururea Fecioara:

Condacul al 4 lea: Impodobita de nunta se arata astazi Biserica, frumoasa camara, primind pe camara cea insufletita a lui Dumnezeu, pe cea curata si fara de prihana si mai luminata decat toata faptura, petrecand copilaria sa in Sfanta Sfintelor, si cu ingerii impreuna cantand: Aliluia!

Icosul al 4-lea: Salta astazi toate ostirile ingeresti si multimea crestinilor, inaintea fetei tale, Preacurata Prunca, purtatorii de faclii alearga impreuna cantand si graind acestea:
Bucura-te, usa dinspre rasarituri;
Bucura-te, Sfanta Prunca, primita in Biserica cu mare cinste;
Bucura-te, usa Domnului;
Bucura-te, vistierie preacurata a intelepciunii;
Bucura-te, Izvorul darului;
Bucura-te, mielusea curata;
Bucura-te, porumbita neintinata;
Bucura-te, bucuria noastra, Sfanta Prunca, pururea Fecioara.

Condacul al 5-lea: Mieluseaua lui Dumnezeu, curata, porumbita neintinata, cortul lui Dumnezeu cel neincapator, sfintenia slavei, praznuind petrecerea ta, Sfanta Prunca, intru cele ce nimenea nu intra, astazi ne veselim cu fecioarele, care cu faclii aprinse te-au petrecut in Sfanta Sfintelor unde cu bucurie cantai: Aliluia!

Icosul al 5-lea: Pe cea de trei ani cu trupul si de multi ani proorocita, pe cea, mai desfatata decat cerurile si mai inalta decat puterile cele de sus, cu cantari sa o laudam pe Dumnezeiasca Prunca:
Bucura-te, solitoarea mantuirii noastre;
Bucura-te, cea inconjurata de ingeri;
Bucura-te, cea cinstita de oamenii credinciosi;
Bucura-te, liman cu buna liniste;
Bucura-te, zid nesurpat;
Bucura-te, Maica luminii:
Bucura-te, mai inainte randuita a fi Maica lui Dumnezeu;
Bucura-te, Prunca cu trupul;
Bucura-te, desavarsita cu sufletul;
Bucura-te, bucuria noastra, Sfanta Prunca, pururi Fecioara.

Condacul al 6-lea: Pe tine te-au propovaduit proorocii mai inainte, numindu-te sicriu sfintit, cadelnita de aur, sfesnic, masa, scara si turn, mielusea curata, camara neintinata; iar noi, ca pe un cort de Dumnezeu incapator, care ne-a mantuit pe noi, cantand strigam: Aliluia!

Icosul al 6-lea:: Pe usa cea neumblata, casa lui Dumnezeu primind-o, astazi a incetat umbra legii, caci s-a aratat darul si adevarul, muntele ce! umbrit pe care mai inainte l-a vazut Avacum si a vestit pe Ceea ce a intrat inauntrul celor neumblate ale Bisericii, pentru care ii cantam:
Bucura-te, cea plina de lumina;
Bucura-te, mangaierea noastra in necaz;
Bucura-te, doctorul tuturor bolilor;
Bucura-te, sfaramarea mortii,
Bucura-te, rau de viata nedesertat;
Bucura-te, carte pecetluita cu Duhul;
Bucura-te, camara cea insufletita a lui Hristos Domnul;
Bucura-te, locul bucuriei;
Bucura-te, ca ai stricat blestemul Evei;
Bucura-te, bucuria noastra, Sfanta Prunca, pururea Fecioara.

Condacul al 7-lea: Tot pamantul vede astazi lucruri straine si preamarite, cum Prunca fiind, asezata in Sfanta Sfintelor, primeste hrana de la ingeri, purtand chipul randuielii impreuna canta totdeauna: Aliluia!

Icosul al 7-lea: Preaslavita sfintenie, sfintita daruire, astazi Preasfanta Prunca, punandu-se in Biserica lui Hristos, imparatul atoate, se pazeste a fi locas luminat celui ce a ales-o, pentru frumusetea-sufletului ei curat; iar noi cantam acestea:
Bucura-te, mantuirea noastra;
Bucura-te, bucuria robilor tai;
Bucura-te, chemarea noastra;
Bucura-te, Ceea ce ai nascut pe Imparatul tuturor;
Bucura-te, camara curatiei;
Bucura-te, crin cu dulce miros;
Bucura-te, mirul cel de mult pret;
Bucura-te, tamaie cu buna mireasma;
Bucura-te, ca intorci intristarile noastre in bucurie;
Bucura-te, bucuria noastra, Sfanta Prunca, pururi Fecioara.

Condacul al 8-lea: Astazi ai stralucit in casa Domnului ca un sfesnic luminos, Sfanta Prunca, si ne luminezi cu cinstitele tale daruri ale milelor si minunilor tale, ca ele sunt mai presus de minte, straina este nasterea ta, strain este chipul nasterii tale, straine si preaslavite sunt toate ale taie, pentru care cantam lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 8-lea: Cela ce poarta toate cu cuvantul a auzit rugaciunea dreptilor si starpiciunea a dezlegat-o, ca un indurat, si le-a daruit pricina bucuriei locuinta Harului, intru care sunt puse vistieriile tainelor, pentru care si noi cu multumita ii cantam:
Bucura-te, holda nearata;
Bucura-te, spic Dumnezeiesc;
Bucura-te, izvor nedesertat al apei celei vii;
Bucura-te, mieluseaua care ai nascut pe Mieluselul lui Dumnezeu;
Bucura-te, curatitoarea cea calda;
Bucura-te, luceafarul diminetii;
Bucura-te, ca ai purtat pe Soarele Hristos;
Bucura-te, locasul luminii;
Bucura-te, ca ai stricat intunericul;
Bucura-te, bucuria noastra, Sfanta Prunca, pururea Fecioara.

Condacul al 9 lea: Pe tine, steaua cea imparateasca, primindu-te Biserica lui Dumnezeu, unde te-ai impartasit dulcetii celei nesfarsite si ia cele mai bune ai trecut, vazand in Fiul implinirea celor mai inainte zise; pentru acesta noi, cantand acest mare praznic, cantam lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 34-lea: Astazi ne-a stralucit primavara vesela, luminand sufletele noastre, gandul si mintea, cu darul praznuirii Intrarii in Biserica a Sfintei Prunce, pentru un trai sfant, pregatindu-se a fi salas Imparatului Celui Ceresc, pentru aceasta primeste de la noi aceste laude:
Bucura-te, usa prin care a trecut Cuvantul;
Bucura-te, ca ai sfaramat usile iadului;
Bucura-te, ca ai alungat pe diavolii cei intunecati;
Bucura-te, cea cu totul laudata;
Bucura-te, curatirea lumii;
Bucura-te, scara care inalti pe cei de pe pamant la cer;
Bucura-te, pod care treci de la moarte la viata;
Bucura-te, ca fara de osteneala ai purtat in pantecele tau, pe Cel ce poarta toate;
Bucura-te, ca ai nascut pe datatorul legii;
Bucura-te, bucuria noastra, Sfanta Prunca, pururea Fecioara.

Condacul al 10-lea: Daruri aduc azi cerul si pamantul Preasfintei Prunce, cetele ingeresti, multimea crestinilor si toata suflarea, caci legea a trecut ca umbra si razele Darului au stralucit, Intrand in Biserica Sfanta Prunca, pentru a slavi pe Dumnezeu cu viata sfanta si cu cantare ingereasca: Aliluia!

Icosul al 10-lea: In Biserica aducand Ana pe Ceea ce avea sa fie casa Domnului, strigand, graia: „Prunca cea data mie de la Dumnezeu o aduc in Biserica Ziditorului, primeste-o, Sfinte Zaharia, si o aseaza unde o va primi .Dumnezeu si sa fie spre salasluirea Mantuitorului”. Iar noi minunandu-ne de acestea cantam asa:
Bucura-te, pazitoarea robilor tai;
Bucura-te, sfintita scapare a pacatosilor;
Bucura-te, minunarea oamenilor;
Bucura-te, bucuria ingerilor;
Bucura-te, grabnic ajutatoare a celor ce se roaga tie;
Bucura-te, adancul cel nemasurat;
Bucura-te, chemarea proorocilor,
Bucura-te, podoaba Apostolilor;
Bucura-te, bucuria noastra, Sfanta Prunca, pururi Fecioara,

Condacul al 11-lea: „Roaba Domnului am fost eu”, a spus Sfanta Ana, Sfantului Zaharia chemandu-L pe Dumnezeu cu credinta in post si in rugaciune ca sa iau rodul durerii mele si dupa nastere sa o aduc Celui ce mi-a dat-o. Pentru aceasta ma veselesc astazi, implinind fagaduinta mea, cantand lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 11-lea: Veseliti-va astazi luminat, Sfintilor Parinti ai Preacuratei Prunce, pe care o aduceti jertfa sfanta, caci a fost data voua din fagaduinta, pentru curatia vietii voastre pe pamant, cea plina de fapte bune, din care s-a nascut Mantuitorul nostru, care si-a ales-o cort insufletit, caruia ii cantam:
Bucura-te, intarirea Mucenicilor;
Bucura-te, scapare si linistea robilor tai;
Bucura-te, ca prin tine mostenim viata cea vesnica;
Bucura-te, ca ne imbraci cu haina nestricaciunii;
Bucura-te, ca prin tine am vazut lumina;
Bucura-te, ca ne ridici de la intuneric la lumina;
Bucura-te, ca ne ajuti a nu iubi desfatarile pamantesti;
Bucura-te, cea pururea binecuvantata de robii tai;
Bucura-te, stea neapusa;
Bucura-te, bucuria noastra, Sfanta Prunca, pururea Fecioara.

Condacul al 12-lea: Prin Harul dat tie de la Dumnezeu. Sfanta Prunca, te-ai facut usa de mantuire, munte intelegator, scara insufletita, pe care proorocii te-au vestit de demult. Apostolii te-au propovaduit, Mucenicii te-au marturisit, cuviosii te-au slavit, ingerii si pamantenii slavoslovesc inaintea lui Dumnezeu pentru tine, cantand: Aliluia!

Icosul al 12-lea: In Biserica te-au adus pe tine, dumnezeiasca Fiica, batranii tai parinti, cei ce te-au nascut, ca pe o jertfa curata si strain lucru, te salasluiesti intru cele neumblate, ca mai inainte sa gatesti locas lui Dumnezeu-Cuvantul, caruia inchinandu-ne, strigam tie: Bucura-te, ca ai nascut pe Cel Milostiv;
Bucura-te, ca ne-ai adus pe Soarele cel Mare;
Bucura-te, ca ai deschis raiul cel inchis;
Bucura-te, lauda Cuviosilor;
Bucura-te, cununa Mucenicilor;
Bucura-te, podoaba dreptilor;
Bucura-te, mantuirea credinciosilor;
Bucura-te, vasul mirului celui dumnezeiesc;
Bucura-te, folositoarea lumii;
Bucura-te, bucuria noastra, Sfanta Prunca, pururea fecioara.

Condacul al 13-lea: O, cea mai cinstita si mai sfanta decat toti sfintii, dumnezeiasca Prunca, Fecioara si Maica Dumnezeului celui de sus, in ziua Intrarii tale in Sfanta Sfintelor, pe care o praznuim astazi cinstindu-te, primeste acest dar al nostru si ne izbaveste pe noi din toate nevoile, necazurile si primejdiile si ne invredniceste Imparatiei celei Ceresti, ca in totdeauna cu multumire sa cantam: Aliluia!
Acest condac se zice de trei ori.
Apoi se zice Icosul 1: Ingerii Iui Dumnezeu… si
Condacul 1: Pe cea mai aleasa…

Sursa: crestinortodox.ro

Articole asemănătoare

De ce l-a exclus Regele Mihai pe Principele Nicolae din linia de succesiune la tron

Lucy Ionesco

Cine sunt pilotii care s-au catapultat in accidentul aviatic din judetul Bacau. Zborurile cu aeronavele de tip IAR 99 Soim au fost oprite

Ioana Badulescu

Iulian Calin, luptator MMA si instructor de arte martiale din Braila, acuzat ca a batut o fata de 15 ani

Lucy Ionesco