Invatamantul obligatoriu din Romania, la un pas sa fie extins de la 11 la 15 ani. EDU CER: Sa faci clasele a XI-a si a XII-a obligatorii este o eroare

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu martie 29, 2018 00:29

Invatamantul obligatoriu din Romania, la un pas sa fie extins de la 11 la 15 ani. EDU CER: Sa faci clasele a XI-a si a XII-a obligatorii este o eroare

Învăţământul obligatoriu din România este la un pas de a fi extins de la 11 la 15 ani. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat miercuri de Camera Deputaţilor, însă votul decisiv va avea loc în Senat. Potrivit documentului adoptat de către deputaţi, ultimele două grupe de la grădiniţă şi ultimii doi ani de liceu vor deveni obligatorii, treptat până în 2023. 

Preşedintele EDU CER, Ştefan Vlaston, a declarat la RFI că problema este abandonul şcolar, in conditiile in care cei mai mult elevi abandoneaza scoala la trecerea din clasa a opta in clasa a noua. In opinia sa, degeaba se introduce prin lege invatamantul obligatoriu de 15 ani, daca in practica nu se poate respecta nici in prezent numarul de clase obligatorii.

„Această extindere este în conformitate cu studii importante pe plan internaţional, european, în particular. Cu cât elevii se duc mai devreme la şcoală, la vârste fragede, cu atât parcursul lor educaţional este mai bun, este încununat de succes. Problema este alta, că nu reuşim să asigurăm participarea la şcoală, la învăţământul obligatoriu şi pentru elevii de clasele mai mari, a şaptea, a opta. Abandonul şcolar în special la trecerea de la clasa a opta la a noua este aproape 20%. Deci degeaba punem noi în lege învăţământul obligatoriu, dacă în practică nu se poate respecta nici în clipa de faţă, darămite cu 15 ani obligatorii”, a declarat Vlaston.

Expertul precizează că „există situaţia în care părinţii nu vor să-şi dea copiii la şcoală la vârste foarte mici, la trei-patru ani. Sunt părinţi cu resurse materiale importante, care au, ştiu eu, educaţie preşcolară acasă. Nici acum, la grădiniţă nu se duc toţi copiii”.

În opinia preşedintelui EDU CER, „să faci şi clasele a XI-a şi a XII-a obligatorii este o eroare, pentru că noi avem învăţământ profesional, elevii după clasa a X-a fac 16 ani, o parte dintre ei se duc în piaţa muncii şi participă la un învăţământ nonformal şi informal, în particular la ucenicie la locul de muncă şi se pot foarte bine califica să înveţe o meserie de calitate”.

Ştefan Vlaston atrage atenţia că „dacă avem 20% abandon şcolar la trecerea de la clasa a VIII-a la a IX-a, cum să avem pretenţia să avem învăţământ obligatoriu de 12 clase, respectiv 15 clase, punând şi grădiniţa la socoteală? Visele astea pe care le-am văzut de multe ori, să le dăm o şansă… bun, bun, le dăm, dar ce facem ca să participe la şcoală? Mai ales că neparticiparea la şcoală ar însemna amendă acordată părinţilor, care amendă nu se aplică deloc, mai ales în mediul rural, pentru că primarii ştiu foarte bine, copiii nu vin la şcoală din cauza puţinătăţii resurselor materiale ale părinţilor. Păi, dacă părinţii n-au bani să-i trimită cu haine, cu rechizite la şcoală, le mai dai şi amendă pentru această lipsă de la şcoală a copiilor lor?”.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.