14.2 C
România
19 octombrie 2021
Presedintele participa la sedinta de Guvern. Premierul sugereaza ca Iohannis nu va participa la a doua parte a sedintei
Politica

Investitorii straini cer mai putine ordonante de urgenta de la Guvern si mai multe legi care sa fie dezbatute public

Investitorii straini cer mai putine ordonante de urgenta de la Guvern, majoritatea date in 24 – 72 de ore, si mai multe legi care sa fie dezbatute public, transmite Ziarul Financiar. Chiar dacă există îngrijorări legitime legate de disponibilitatea forţei de muncă, inflaţie sau nivelul deficitului, economia României operează deocamdată la parametri normali şi trebuie tratată ca atare.

In acest context, investitorii straini cred că unele schimbări legislative care au fost anunţate la începutul mandatului, prin programul de guvernare, nu justifică adoptarea lor prin ordonanţe de urgenţă. Simplul anunţ al acestora nu constituie o consultare. Similar, Guvernul nu poate folosi argumentul că aceste modificări sunt utile mediului de afaceri pentru că ele nu îndeplinesc două elemente cheie: transparenţă şi predicti­bilitate“, arată comunicatul instituţiei.

Investitorii străini spun că OUG-urile, ca orice iniţiativă legislativă, au nevoie de o pe­rioadă de consultare, de înţelegere a mecanismelor ce trebuie adaptate şi de o mi­nimă evaluare a efortului pentru imple­men­tare. De aceea, conform reglementărilor în vigoare se acordă consultării publice timpul necesar (între 10 şi 30 de zile), dar şi un anumit parcurs instituţional de avizare pe care constatăm, cu regret, că Guvernul încearcă şi din ce în ce mai des reuşeşte să îl parcurgă în 24-72 ore.

Doar în ultimele 12 luni au făcut obiectul unor OUG-uri subiecte de o importanţă covârşitoare: transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, parteneriatele public-private, salarizarea personalului plătit din fonduri publice, rectificarea bugetară, achiziţiile publice, absorbţia fondurilor europene, legea insolvenţei, Fondul Suveran pentru Investiţii şi Dezvoltare, Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală etc.

Consiliul Investitorilor Străini consideră că majoritatea măsurilor adoptate de Guvern trebuie să ia forma unor proiecte de lege care mai apoi să fie dezbătute în Parlamentul României.

Stiri pe aceeasi tema

Basescu ar putea candida la alegerile parlamentare din 2018 din Rep. Moldova

Cristiana Petrariu Bota

Motiunea „PSD dauneaza grav sanatatii” ajunge la vot final in Camera Deputatilor

Ioana Badulescu

Rudolph Giuliani, avocatul lui Trump, i-a trimis o scrisoare presedintelui Iohannis in care cere verificarea protocoalelor PG-SRI si stoparea presiunilor asupra judecatorilor

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult