Investitorii straini cer mai putine ordonante de urgenta de la Guvern si mai multe legi care sa fie dezbatute public

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu octombrie 5, 2018 13:14

Investitorii straini cer mai putine ordonante de urgenta de la Guvern si mai multe legi care sa fie dezbatute public

Investitorii straini cer mai putine ordonante de urgenta de la Guvern, majoritatea date in 24 – 72 de ore, si mai multe legi care sa fie dezbatute public, transmite Ziarul Financiar. Chiar dacă există îngrijorări legitime legate de disponibilitatea forţei de muncă, inflaţie sau nivelul deficitului, economia României operează deocamdată la parametri normali şi trebuie tratată ca atare.

In acest context, investitorii straini cred că unele schimbări legislative care au fost anunţate la începutul mandatului, prin programul de guvernare, nu justifică adoptarea lor prin ordonanţe de urgenţă. Simplul anunţ al acestora nu constituie o consultare. Similar, Guvernul nu poate folosi argumentul că aceste modificări sunt utile mediului de afaceri pentru că ele nu îndeplinesc două elemente cheie: transparenţă şi predicti­bilitate“, arată comunicatul instituţiei.

Investitorii străini spun că OUG-urile, ca orice iniţiativă legislativă, au nevoie de o pe­rioadă de consultare, de înţelegere a mecanismelor ce trebuie adaptate şi de o mi­nimă evaluare a efortului pentru imple­men­tare. De aceea, conform reglementărilor în vigoare se acordă consultării publice timpul necesar (între 10 şi 30 de zile), dar şi un anumit parcurs instituţional de avizare pe care constatăm, cu regret, că Guvernul încearcă şi din ce în ce mai des reuşeşte să îl parcurgă în 24-72 ore.

Doar în ultimele 12 luni au făcut obiectul unor OUG-uri subiecte de o importanţă covârşitoare: transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, parteneriatele public-private, salarizarea personalului plătit din fonduri publice, rectificarea bugetară, achiziţiile publice, absorbţia fondurilor europene, legea insolvenţei, Fondul Suveran pentru Investiţii şi Dezvoltare, Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală etc.

Consiliul Investitorilor Străini consideră că majoritatea măsurilor adoptate de Guvern trebuie să ia forma unor proiecte de lege care mai apoi să fie dezbătute în Parlamentul României.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.