Klaus Iohannis a demisionat de la Palatul Cotroceni, iar Ilie Bolojan a preluat mandatul de președinte interimar. Ilie Bolojan a preluat, pentru trei luni, mandatul de președinte. Klaus Iohannis și-a încheiat pe 12 februarie 2025 cei zece ani și aproape două luni la Palatul Cotroceni. Potrivit Constituției, funcția este preluată cu titlu de interimat de președintele Senatului.
Sfârșit formal de mandat prezidențial pentru Klaus Iohannis: fostul președinte al României a părăsit funcția supremă în stat și a predat-o președintelui Senatului, Ilie Bolojan, cel care, conform legii supreme, Constituția României, asigură interimatul în cazul vacantării postului.
Instalarea lui Bolojan vine după ce Iohannis şi-a dat demisia din funcţie luni, 10 februarie 2025, pe fondul demarării, în Parlament, a procedurii de suspendare a şefului statului, inițiată de partidele de dreapta populistă. Pentru ca România să nu intre în criză şi pentru că ”mai pe româneşte, vom fi efectiv de râsul lumii’, Klaus Iohannis a ales să părăsească funcția pe care o deținea în prelungirea celui de-al doilea mandat prin decizia Curții Constituționale.
La intrarea prin poarta de pe bulevardul Marinescu, Bolojan a fost întâmpinat cu drapelele diverselor arme ale armatei române. Cum funcția pe care o deține este una interimară, nu a avut parte de un ceremonial militar de primire.
După o scurtă discuție de aproximativ 15 minute în privat, ocazie cu care a avut loc predarea instrumentelor prezidențiale, transferul festiv de autoritate s-a încheiat pe Platoul Marinescu, la intrarea oficială în sediul Președinției. ”Mult succes! Să aveți grijă de România!”, i-a transmis Iohannis lui Bolojan pe treptele palatului, la ultima strângere oficială de mână. Ulterior, după ce garda de onoare i-a intonat imnul național, Iohannis a salutat colaboratorii de la Cotroceni, care l-au aplaudat, și apoi pe jurnaliști, cărora le-a spus ”Dumnezeu să aibă grijă de România!”.
Demisia lui Iohannis
La data de 10 februarie, ora 14:10, președintele României, Klaus Iohannis a anunțat că demisionează. Găsiți aici declarația integrală, inclusiv textul.
El a explicat scurt că suprapunerea demersurilor de suspendare declanșate împotriva sa în Parlament cu procesul electoral pentru alegerea în mai a noului președinte ar fi avut consecințe extrem de grave.
„Nu va înțelege absolut nimeni dintre partenerii noștri de ce România își demite Președintele după ce, de fapt, a început deja procedura pentru alegerea noului Președinte. Nu va înțelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers când Președintele în funcție va pleca oricum. Mai pe românește, vom fi efectiv de râsul lumii”, a spus el.
Curtea Constituțională a luat act de vacanța funcției, după cum relatează Europa Liberă, iar președintele Senatului, Ilie Bolojan, se pregătește să devină președinte interimar la data intrării în vigoare a demisiei lui Klaus Iohannis, adică miercuri, 12 februarie.
Textul demisiei propriu-zise, publicat de Hotnews și alte publicații, cuprinde două fraze.
Se încheie astfel, în prelungiri și acompaniată de protestele de stradă a mii de simpatizanți ai partidelor radicale, epoca Iohannis.